Terapii alternative

#terapie prin muzica #meloterapie #muzica # beneficii muzica

De ce trebuie sa asculti muzica mai des

Muzica are o putere speciala asupra noastra si asupra emotiilor pe care le traim in fiecare zi. Orice a plans la un moment dat la o melodie stie cat de puternice pot fi anumite versuri si note muzicale.

Muzica insa poate cu adevarat sa ne schimbe starea de spirit si sa ne ajute sa ne concentram mai bine.

Iata mai jos cateva dintre beneficiile muzicii pentru sanatatea noastra:
 

Muzica conteaza


Ascultarea unei melodii are efecte asupra a diferite parti ale creierului, responsabile de memorie sau vedere. Mintea si corpul are numeroase reactii la muzica, iar creierul raspunde deiferit la anumiti stimuli veniti prin intermediul muzicii.

Un studiu recent realizat in Canada a aratat ca exista o stransa legatura intre muzica si o parte a creierului care reactioneaza la anumiti stimuli, precum mancare, lumina sau sex, care stimuleaza anumite comportamente pozitive.
 

Muzica stimuleaza starea de spirit


Orice persoana reactioneaza la muzica in diferite moduri. Anumite persoane iubesc muzica heavy metal, in timp ce altii sunt fereiciti atunci cand il asculta pe Mozart.

Indiferent de preferinte, ascultarea muzicii preferate ajuta la stimularea starii de spirit si la alungarea proastei dispozitii.

Atunci cand ascultam muzica preferata, organismul se confrunta cu "frisoane muzicale" care stimuleaza eliberarea de dopamina, o substanta chimica naturala responsabila pentru starea de bine. Astfelm fiecare dintre noi stie ca atunci cand ascultam muzica, trecem prin anumite stari care ne schimba dispozitia.

Creierul este un mecanism foarte complicat care opereaza cu numeroase elemente pentru a creea starea de placere. Nu este insa nicio surpriza ca eliberarea de dopamina este in stransa legatura cu sentimentele de placere induse de muzica.
 

Muzica ne ajuta sa ne concentram


Anumite ritmuri muzicale stimuleaza nivelul de concentrare, ne energizeaza si ne ajuta sa incepem ziua in forta. Acest proces foloseste doua tipuri de ritmuri in fiecare ureche, pentru a crea un al treilea ritm care stimuleaza nivelul de alerta. Prin stimularea creierului sa produca anumite unde, muzica ajuta la creearea a diferite stari.

Muzica imbunatateste rezistenta fizica


Anumite genuri de muzica ne ajuta si sa alergam mai repede. Muzica ajuta la marirea rezistentei, scade perceptia efortului in timpul exercitiilro fizice si mareste energia.

Pentru momentele in care alergam sau facem miscare este indicat sa alegem muzica alerta, care sa ne stimuleze.
 

Muzica stimuleaza sanatatea mentala


Muzica are un efect benefic si pentru sanatatea mentala. Mareste capacitatea de comunicare si exprimare. O persoana izolata poate descoperi ca muzica este un stimul, astfel va fi mult mai usor sa comunice sentimentele sale prin intermediul melodiilor preferate.
 

Muzica reduce stresul


Muzica poate fi extrem de benefica atunci cand suntem foarte stresati. Reduce sentimentele de vinovatie si incordare. Muzica este ideala si pentru reducerea stresului si anxietatii de la locul de munca. Astfel, data viitoare cand seful te streseaza, asculta muzica preferata.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului