Terapii alternative

#curcuma #condiment #ghimbir #anti-inflamator #colesterol #cancer #turmeric

Curcuma, condiment - medicament pe timp de criza

In contextul actual al cresterii preturilor si al scaderii salariilor sau chiar al pierderii locului de munca, se face din ce in ce mai mult revenirea la tratamentele naturiste cunoscute de sute de ani, mult mai accesibile ca pret. Curcuma – ingredientul de baza din sosurile curry – cunoscuta si sub numele de turmeric este una dintre plantele ce pot fi considerate un adevarat panaceu.

Utilizarea curcumei sub forma de condiment pudra denumita si sofran indian s-a limitat numai la arta culinara mult timp. Pe langa rolul sau gastronomic, curcuma detine un rol farmaceutic foarte important. In afara de exploatarea proprietatilor culinare ale acestei plante, inepuizabilele calitati terapeutice ale curcumei (turmeric) au fost descoperite si de medicina traditionala din tarile orientale.

 

Ce este curcuma?

 

Curcuma este o planta rizomatoasa, avand multe asemanari cu ghimbirul. Este cultivata de 2000 de ani in sudul Indiei si Malaezia pentru productia masiva de condiment. Radacinile sale sunt rizomi de culoare galbena care prezinta multiple noduri. Rizomul contine diferite substante precum esentele volatile, rasina si in principal curcumina care este substanta activa a curcumei.

Productia de pudra de curcuma trece prin diverse stadii, iar la final se obtine o pudra fina, usoara, de culoare galben-portocaliu, aromata, cu un gust picant, usor amarui (curcuma face parte din toate pudrele de curry).

 

Curcuma, un medicament cu larga actiune

 

Proprietatile terapeutice multiple si neasteptate ale curcumei au fost descoperite de foarte multa vreme in medicina traditionala chineza si indiana. Curcuma s-a dovedit in nenumarate cazuri un antalgic puternic in tratarea durerilor cauzate de artrita, reumatism, tendinita sau menstruatie.

Curcuma trateaza inflamatiile dermice si oftalmologice datorita curcuminei – un anti-inflamator remarcabil. Efectul sau antibacterian permite ingrijirea ranilor, prin simpla presarare a pudrei de curcuma pe rana. Curcuma are o actiune tonifianta asupra tubului digestiv si stimuleaza apetitul. Actioneaza ca un protector al mucoasei gastrice, previne si trateaza astfel tulburarile gastrice si vindeca ulcerele de stomac.

Mai mult decat atat, curcuma regularizeaza functia bilei si protejeaza organismul impotriva colesterolului „rau”, jucand un rol important in diminuarea colesterolului din sange. Prin acest mod, se evita astfel aparitia bolilor degenerative ale arterelor.

Curcuma reprezinta un adevarat purificator al sangelui, contribuind astfel la fluidificarea sangelui si la stimularea producerii de globule rosii, prevenind astfel accidentele cardio-vasculare.

De asemenea, substantele antioxidante din curcuma (indeosebi curcumina) au o actiune anti-canceroasa care impiedica evolutia cancerului de sange si formarea tumorilor maligne, in special cancerul de prostata. Curcuma este benefica mai ales persoanelor de varsta a treia deoarece stimuleaza sistemul imunitar si protejeaza impotriva maladiei Alzheimer.

 

Cum se foloseste curcumina ca tratament medical

 

Pentru a optimiza actiunea curativa a curcumei, trebuie sa stii ca aceasta este solubila in materiile grase, de aceea este recomandat sa amesteci acest condiment cu ulei alimentar, in prepararea mancarurilor.
Mai mult decat atat, asocierea cu piperina din piper creste extraordinar de mult absorbtia intestinala a curcuminei.

Astfel, se pot asezona preparatele culinare zilnice cu o lingurita de curcuma si trei varfuri de cutit de sare.
Curcuma reprezinta un ajutor eficient in caz de raceala sau iritatii ale gatului. Se amesteca jumatate de lingurita cu pudra de curcumina cu 30 ml de lapte cald. Acest amestec se consuma o data sau de doua ori pe zi.

Impotriva cancerului de colon si rect, este indicat sa se admninistreze in fiecare zi 4 g de curcuma. Pentru a lupta impotriva maladiei Alzheimer, recomandarea consta in administrarea unei capsule de curcumina cu un pahar cu apa, de trei ori pe zi.

In ceea ce priveste tratamentul anti-inflamator, doza zilnica este de un sfert de lingurita de curcuma amestecata cu un pahar cu apa. Se poate folosi cu succes in cosmetica, in diverse masti pentru tenul gras, datorita actiunii sale purificatoare. Atentie insa la cantitatea folosita si la timpul de mentinere pe piele, deoarece poate lasa in urma pete galbene, greu de indepartat.
 

Sursa foto : dankerzone.files.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare