Terapii alternative

#depresie toamna #depresie #combaterea stresului

Cum sa-ti faci toamna mai frumoasa

Toamna a sosit in mod oficial. Zilele sunt din ce in ce mai scurte, frunzele copacilor incep sa cada, iar gospodinele isi pregatesc camarile cu muraturi si conserve. Insa, toamna este mai mult decat inceperea scolii. In aceasta perioada trecem prin emotii speciale, unice fiecarei persoane.

Acest sezonul este unul al melancoliei si al pregatirilor de iarna. Tot acum, organismul trece prin numeroase schimbari si incepe sa se adapteze la temperaturile tot mai joase.

Daca iti doresti insa sa ai parte de o toamna frumoasa, fra griji si fara momente de depresie este foarte important sa te pregatesti din timp.
 

Exploreaza legatura dintre emotii si evenimente


Fiecare persoana are propriul calendar emotional, care influenteaza modul in care se simt in aceasta perioada a anului. Modul in care o persoana anticipeaza si interpreteaza anotimpurile si evenimentele importante se bazeaza pe experientele personale.

De exemplu, daca copilul tau s-a nascut intr-o noapte friguroasa, cu ninsoare, este foarte probabil ca prima zapada a anului te va prinde nostalgica si cu aceleasi sentimente de fericire pe care le-ai simtit atunci cand ti-ai adus puiul pe lume.

Daca insa sarbatorile tale te gasesc stresata de rudele galagioase care se strang in jurul mesei, vei simti nevoia sa fugi cat mai departe. Astfel, legatura dintre anotimpuri, evenimente si emotii este foarte puternica.

Acest calendar emotional nu trebuie insa confundat cu depresia sezoniera, care afecteza numeroase persoane in lunile reci de iarna. Persoanele care sufera de depresie sezoniera se confrunta cu simptome precum oboseala, izolare sociala, pierderea apetitului si a sensului vietii.
 

Cum sa iti controlezi emotiile


Este foarte important sa intelegi cum emotiile tale sunt afectate de anumite evenimente sezoniere. In acest fel iti poti controla emotiile si te poti bucura de fiecare anotimp in parte si de lucrurile frumoae pe care fiecare le are de oferit.

Este astfel indicat sa reflectezi la propriul trecut si sa iti aduci aminte de momentele in care te-ai simtit fericit. In acest fel vei putea evita depresia si sentimentele negative.

Descopera lucrurile care conteaza pentru tine. Identifica acele perioade de timp care au o influenta puternica asupra gandurilor si emotiilor tale. Alege cateva momente esentiale ale toamnei si descopera care sunt reactiile tale. De ce sunt aceste evenimente atat de importante pentru tine? Ce fel de emotii traiesti atunci cand te gandesti la ele? Poti tine chiar un jurnal in care sa iti notezi toate aceste ganduri.

Fa-ti un plan. Decide cum vrei sa te simti in anumite perioade de timp. Fa un plan, pe care sa il respecti, astfel incat acele sentimente si emotii benefice sa se materializeze. Daca esti stresat de pregatirile pentru anumite sarbatori, este indicat sa faci mici schimbari care sa inlature emotiile negative. Aceste schimbari te vor ajuta sa treci mai usor peste perioadele dificile. De asemenea, este foarte important ca cineva sa te sprijine in tot acest timp.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare