Terapii alternative

#plante #ceai #macese #ceai de macese #beneficii ceai macese

Beneficiile ceaiului de macese: afla in cate scopuri poti folosi planta!

Macesul, numit si trandafirul salbatic, este una dintre plantele miraculoase oferite de natura. Avand un bogat continut de vitamine, fructele acestui arbust salbatic sunt folosite la producerea ceaiurilor, dulceturilor si a siropurilor. Are efecte in tratarea mai multor afectiuni, iar ceaiul din fructe sau din seminte de macese se remarca si prin faptul ca este un medicament ieftin si la indemana oricui.

O intreaga farmacie intr-un singur fruct

Medicina naturista utilizeaza din timpuri stravechi fructele macesului, efectul lor terapeutic facandu-se simtit prin aportul bogat de vitamine. Doar 100 g de fructe de macese contin nu mai putin de 2000 mg de vitamina C, mai mult decat o portocala. Complexul de vitamine este imbogatit de bogatul continut de vitamina A, B1, B2, K si E.

Ceaiul-miracol

Intoxicatiile, diarea, afectiunile hepatice, febra, viermii intestinali si palpitatiile sunt doar cateva afectiuni in care fructul macesului are un rol terapeutic deosebit. Ceaiul sau chiar pulberea de macese dizolvata in apa trateaza cu succes aceste boli. Semintele fructului sunt folosite in diverse afectiuni renale, acestea fiind preparate tot sub forma de infuzie.

Pentru un ceai bun de macese, este bine sa folosesti 5-6 fructe la o cana de apa pusa la fiert. Daca macesele sunt zdrobite, poti pune doua lingurite la o cana de apa. Culoarea lor trebuie sa fie spre portocaliu, semn ca fructul a fost cules la maturitate. Apa in care fierbi macesele trebuie lasata sa fiarba cam 10 minute.

Ingredient secret in supe

In nordul Americii, populatia nativa folosea macesele de la ceai ca ingredient pentru supe si tocanite. Studiile arheologice au demonstrat, de altfel, ca macesele erau folosite crude inca din epoca de piatra pentru aportul lor nutritiv.

Uleiul de macese

Extractul de ulei de macese a inceput sa fie folosit si in cosmetica, specialistii comparandu-l cu uleiul de cocos din prisma efectelor sale. Extras din semintele de macese, uleiul a ajuns sa fie considerat un adevarat miracol de catre vedete precum Miranda Kerr:

"Imi place sa ma dau cu ulei de macese seara. Are un efect extraordinar asupra pielii fiind plin de antioxidanti", s-a confesat aceasta.

Extrasul uleios din seminte de macese este deja folosit in tratamentul eczemelor si al acneei, iar unii dermatologi il considera mai bun decat Botoxul in tratamentele faciale.

Istoria maceselor in antichitate

Uleiul de macese, conform specialistilor in dermatologie, are o vechime considerabila, fiind folosit de catre mayasi si egiptenii antici. In China, fructele erau folosite pentru afectiunile digestive. Romanii foloseau macesele in tratamentul a peste 30 de boli, in timp ce in America de Sud erau folosite pentru vindecarea contracturilor musculare.

Lichiorul de macese

In unele zone ale tarii inca se mai produce si consuma lichiorul de macese. O bautura care se serveste de obicei la mese festive, lichiorul de macese este destul de simplu de preparat si are un efect tonifiant.

La un litru de tuica de prune sau rachiu de pere se adauga 500 de grame de macese coapte si 1 kg de zahar candel. Macesele vor trebui zdrobite cu un ciocan de lemn inainte de a fi puse la macerat. Perioada de macerat se intinde pe trei saptamani, vasul in care este pus amestecul fiind pastrat la temperatura camerei. Dupa trecerea perioadei de macerare, poti scurge lichidul printr-o sita fina, precum cea a unui filtru de cafea.

Sursa foto: bozo.coop

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului