Terapii alternative

#amigdalita bacteriana #remedii dureri in gat #dureri in gat # faringita #laringita

„Anestezice” naturale care calmeaza rapid durerile in gat

Pentru ca dimineata avem parte de ceata si temperaturi scazute, iar la amiaza de razele mult asteptate ale soarelui, ne este destul de dificil sa gasim un echilibru intre imbracamintea adecvata si temperatura de afara. Si cum in jurul nostru „roiesc” peste 200 de virusuri responsabile de infectii respiratorii, suferintele de sezon devin inevitabile.
 

Cele mai frecvente dintre acestea sunt durerile in gat, pentru ca majoritatea virusurilor se cantoneaza la nivelul amigdalelor, faringelui sau laringelui. Plantele medicinale sunt de un real ajutor in aceste cazuri. Galbenelele, catina, bergamota, precum si propolisul sunt considerate „anestezice” naturale care calmeaza rapid durerile in gat.

Ce boli semnaleaza durerile in gat?

„Ma doare in gat!” Cine nu pronunta aceaste cuvinte macar o data in sezonul rece? Putini stiu insa ce afectiuni se ascund in spatele acestei suferinte frecvente. Durerea la nivelul gatului este provocata in majoritatea cazurilor de inflamatia mucoasei respiratorii. Aceasta apare de obicei din cauza virusurilor (80%), bacteriilor sau fungilor.


Durerile acute de gat se caracterizeaza prin:

  • inrosirea si umflarea amigdalelor si/sau faringelui;
  • senzatie de usturime si/sau uscaciune  in gat;
  • dificultati la inghitire;
  • raguseala.

Cele mai frecvente boli manifestate prin durere in gat sunt: amigdalita, faringita si laringita.

Amigdalita este o inflamatie de origine infectioasa (virala sau bacteriana) a amigdalelor. Debuteaza cu senzatie de usturime in gat, apoi apare durerea la inghitire, iar uneori durerile iradiaza spre urechi. Acestea pot fi insotite de febra, stare de oboseala, tuse, marirea ganglionilor, varsaturi... Amigdalita bacteriana este foarte frecventa la copii intre 5 si 15 ani.

Faringita este inflamatia faringelui. Este una dintre cele mai comune afectiuni din sfera ORL si poate afecta pe oricine, adulti sau copii. Ea se manifesta prin dureri in gat, febra, dificultati la inghitire, dureri la nivelul urechilor. Deseori, ganglionii limfatici ai gatului sunt umflati. Faringita poate fi insotita de otita acuta, sinuzita sau bronsita acuta. Cel mai frecvent este de origine virala. La copii, se dezvolta mai ales in partea superioara a faringelui (rino-faringe). Rino-faringita acuta este cea mai frecventa boala a copilariei.

Laringita reprezinta inflamatia laringelui si a corzilor vocale. Ea se manifesta prin raguseala si dureri in gat, asociate cu tuse seaca, nas infundat, dificultati respiratorii. Cazurile de laringita sunt foarte frecvente in perioada noiembrie-mai. in majoritatea cazurilor, laringitele sunt provocate de virusuri, dar pot fi si bacteriene.

Cum ne ajuta remediile naturale?

Exista trei uleiuri din plante medicinale care se dovedesc de mare ajutor pentru calmarea durerilor in gat, dar si pentru stimularea sistemului imunitar. Administrate impreuna, sub forma de spray, uleiurile de galbenele, de catina si de bergamota actioneaza astfel:

  • Protejeaza si umidifica mucoasa respiratorie
  • Stimuleaza imunitatea si ne ajuta sa invingem virusurile si bacteriile
  • Diminueaza inflamatia si indeparteaza durerea de gat
  • Asigura vindecarea rapida

Iata care sunt proprietatile terapeutice ale uleiurilor de galbenele, de catina si de bergamota:

  1. Uleiul de galbenele – are efect antiinflamator si actiune antialergica. Reduce durerea, opreste raspandirea infectiei, reduce mancarimea, indeparteaza disconfortul la inghitire si accelereaza procesul de vindecare.
  2. Uleiul de catina – are efect antibacterian si antiinflamator, stimuleaza procesul de regenerare. Actioneaza asupra bacteriilor, reduce durerea si raspandirea infectiei, reduce edemul, senzatia de mancarime, indeparteaza disconfortul la inghitire.
  3. Uleiul de bergamota – stimuleaza imunitatea si actioneaza ca un agent de racire. Reduce disconfortul la nivel local si accelereaza procesul de regenerare a mucoasei respiratorii.

Propolisul – cel mai puternic antibiotic natural

In cazul laringitei, solutia naturala care si-a dovedit pe deplin eficienta o reprezinta un spray pe baza de propolis si tinctura de galbenele. Aceasta este combinatia ideala in cazul durerilor in gat insotite de raguseala si dificultati respiratorii, deoarece imbina cele mai bune proprietati de vindecare ale propolisului si galbenelelor.

Propolisul este considerat cel mai puternic antibiotic natural. Acesta dezinfecteaza mucoasa respiratorie, distrugand bacteriile, virusurile si fungii. Propolisul este, de asemenea, recunoscut pentru proprietatea de a stimula sistemul imunitar. Totodata, are efecte analgezice si antiinflamatoare, fiind foarte eficient pentru indepartarea durerii in gat. Propolisul actioneaza ca un adevarat anestezic local.

Tinctura de galbenele are proprietati antiinflamatoare dovedite si este folosita cu succes in cazul durerilor de gat pentru a limita extinderea infectiei si pentru a reduce inflamatia. De asemenea, galbenelele au efecte cicatrizante si regeneratoare, grabind vindecarea tesuturilor deteriorate. Tinctura de galbenele contribuie si ea la stimularea imunitatii locale.

Sursa foto: strepthroatmd.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare