Terapii alternative

#creier #creativitate #alimentatie #memorie

6 sfaturi ca sa previi declinul mental

Daca vrei sa ai o minte ascutita pana la adanci batraneti, tine cont de recomandarile medicilor in materie de alimentatie, dar si de stimulare a activitatii cerebrale. Urmeaza cele 6 sfaturi pentru un creier sanatos pe termen lung, ca sa eviti instalarea timpurie a unor afectiuni degenerative ca dementa sau boala Alzheimer. 

1 Ofera-i creierului nutrientii necesari

Asigura-te ca incluzi in alimentatia ta surse de vitamina B6 si B12, alaturi de acizi grasi Omega-3. Pentru vitamina B6, consuma mai multa fasole si legume crucifere: conopida, varza si broccoli. Fructele bogate in vitamina B6 sunt bananele, prunele si pepenii.

Vitamina B12 este prezenta in cantitati mari in fructe de mare, ficat de vita si peste. Poti asigura necesarul de acizi grasi Omega-3 din somon, nuci sau avocado.

Consuma si afinele, deoarece sunt fructele de padure cele mai importante pentru creier, datorita continutului ridicat de antioxidanti. In plus, daca mananci des oua, broccoli si cereale integrale ii oferi creierului substantele nutritive necesare pentru functionarea optima.

2 Fa miscare

Circulatia sangelui catre creier este asigurata cel mai bine de un stil de viata activ. Medicii au descoperit ca persoanele sedentare au un ritm de producere a neuronilor mai lent decat cele active. Nu ai nevoie sa mergi la sala sau sa practici un sport pentru sanatatea creierului, dar ai nevoie de miscare in mod regulat. Un creier sanatos poate fi mentinut in forma printr-o plimbare in ritm alert de minim 30 de minute, de trei ori pe saptamana.

3 Ascute-ti simturile

Calitatea proceselor cerebrale depinde in mod covarsitor de informatiile primite de creier de la organele care asigura simturile. Concentreaza-te pe rand asupra fiecarui simt in mod regulat: inchide ochii si  asculta, priveste cu atentie in jur, apoi analizeaza mirosurile care te inconjoara si gusturile oferite de o alimentatie diversa. Cand inchizi ochii, te poti concentra si asupra senzatiilor tactile, exercitiu care stimuleaza activitatea creierului.

4 Exerseaza-ti memoria

Sfatul oferit de multi neurologi pentru exersarea memoriei este invatarea unui cuvant nou in fiecare zi. Iti poti exersa insa memoria si atunci cand pleci la cumparaturi fara o lista scrisa. Analizeaza vizual frigiderul, camara si dulapurile din bucatarie, apoi fa-ti lista mentala de cumparaturi.In plus, rebusul si integramele imbina stimularea memoriei cu alte procese cognitive si iti mentin creierul in forma pe termen lung.

5 Stimuleaza creativitatea

O modalitate buna de a-ti stimula activitatea cerebrala tine de calculele matematice mentale sau de Sudoku. Acestea sunt eficiente, dar nu si suficiente. Nu ignora partea creativa a creierului tau. 

Stimuleaza-ti imaginatia si trairile emotionale cu un truc simplu: Pune mana pe o carte si citeste o fraza la intamplare, apoi o alta fraza de pe alta pagina. Exerseaza-ti apoi mintea facand o legatura intre ele. Cum s-a ajuns de la punctul A la punctul B? Acest exercitiu este recomandat zilnic pentru activitatea cerebrala din emisfera dreapta a creierului. 

6 Renunta la ucigasii de neuroni

Bauturile alcoolice, tutunul si drogurile distrug un numar mare de neuroni si scad ritmul de regenerare al celulelor cerebrale, motive pentru care ar trebui sa renunti la ele. Elimina si aditivii din alimentatia ta. De evitat  este glutamatul de sodiu, folosit ca potentiator de aroma in multe alimente din comert. Consumul regulat de alimente bogate in glutamat de sodiu poate afecta functiile cerebrale pe termen lung, lucru demonstrat de mai multe cercetari pe animale. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare