Terapii alternative

#igienizare locuinta #igeina #crestere imunitate #obiceiuri sanatoase # stil de viata sanatos #alimentatie

6 obiceiuri sanatoase care ajuta la intarirea sistemului imunitar, pentru a trece cu bine peste iarna

Odata cu racirea vremii apar gripele si virozele. Desi ne feream in fiecare an de ele, acum, in contextul pandemiei de coronavirus, trebuie sa fim mult mai atenti la sanatatea noastra. Intarirea sistemului imunitar este tot ceea ce putem face in aceasta perioada. Iar vestea buna este ca oricine poate face acest lucru, apeland la 6 trucuri simple si la indemana.

 

1. Alimentatia bine aleasa

Una dintre conditii este sa avem o dieta echilibrata. Mai precis, meniul nostru trebuie sa contina atat proteine, cat si carbohidrati, dar mai ales fructe si legume crude. Cele mai importante surse de vitamine si minerale sunt fructele precum cele de padure, bananele sau kiwi, ca legume fiind recomandat sa ne axam pe broccoli, conopida sau patrunjel. Nu trebuie sa neglijam nici proteinele de origine animala bune, precum carnea slaba, pestele, ouale sau iaurturile cu probiotice.

2. Cantitati moderate de zahar

Este cunoscut faptul ca zaharul, pe cat de gustos in preparate, pe atat de daunator este organismului nostru. Consumul ridicat de zahar afecteaza abilitatea corpului de a lupta cu virusurile, slabindu-ne astfel sistemul imunitar. Poate nu stiai, insa zaharul ne „rugineste”, imbatranind corpul si functiunile acestuia mai repede. Sa nu ne intristam totusi! Avem ca alternativa inlocuitori naturali precum stevia.

3. Hidratarea optima

Bineinteles ca recomandarea de hidratare nu putea lipsi de aici. Apa ajuta si sistemul imunitar si tocmai de aceea auzim atat de des recomandarea „Bea cel putin 2L de apa pe zi!”. Sigur, putem alterna cu consumul de ceai. Neindulcit, desigur, doar am discutat mai sus.

4. Igiena corespunzatoare a mainilor

Atat in prevenirea infectarii cu noul coronavirus, cat si in lupta impotriva infectiilor respiratorii, ni se explica importanta dezinfectarii mainilor. De ce? Din simplul motiv ca ne atingem fata de peste 20 ori intr-o ora. Asadar, sa nu uitam sa ne spalam pe maini cu apa si sapun cat mai des, mai ales atunci cand venim de afara sau inainte de a ne aseza la masa.

5. Curatenia locuintei

Pe langa igiena corporala, nu trebuie sa uitam de igienizarea locuintei. Exista mai multe teorii care ne spun ca o curatenie excesiva ne face mai sensibili in fata alergiilor, de exemplu. Si da, exista dovezi stiintifice in acest sens. Cu toate acestea, nu trebuie sa cadem in cealalta extrema si sa devenim obsedati de acest aspect. Este clar ca un mediu in care convietuiesc microbii favorizeaza aparitia diverselor afectiuni. Un studiu realizat in 2016 arata ca printre locurile din casa cu cel mai mare numar de bacterii se afla bucataria, baia, intrerupatoarele, manerele si podelele. Asadar, din casa nu trebuie sa lipseasca niciodata un dezinfectant. Ai grija sa alegi unul eficient, dar care poate fi folosit si in preajma copiilor sau a animalelor, cum ar fi Gerpostar Plus de la Asevi. De asemenea, acorda atentie si alegerii detergentului de pardoseli - acesta trebuie nu doar sa curete, ci si sa elimine bacteriile si germenii. Ai mereu la indemana Asevi Cian care, pe langa un parfum proaspat, si igienizeaza suprafetele. Utilizeaza-l fara grija pe orice tip de suprafata!

6. Stilul de viata sanatos

Auzim atat de des expresia, incat a devenit un cliseu. Este insa una dintre cele mai importante componente ale unui sistem imunitar puternic. Ce vrea sa insemne mai exact? In primul rand, vorbim de o odihna corespunzatoare, intre 8-9 ore/noapte. Mai apoi, trebuie sa reducem pe cat posibil sursele de stres din viata noastra. Cand ne stresam, corpul nostru secreta cortizol, iar excesul acestuia ne slabeste imunitatea. Ultima, dar nu cea din urma: sfanta miscare. Desi avem vieti aglomerate si „alergam” pentru a face cat mai multe lucruri, trebuie sa strecuram printre acestea si activitatea fizica. Fie ca renuntam la lift si utilizam scarile sau ca ne dam jos din autobuz cu doua statii mai devreme si continuam pe jos, e fundamental sa ne miscam. Pe cuvant daca rezultatele nu vor fi vizibile!

Cateva trucuri simple, care ne feresc de bolile de sezon, parca merita putin efort. Ce spui? Tu de cand incepi sa aplici planul de mai sus?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare