Este sezonul racelilor, iar discomfortul este dublat de vremea rece, de oboseala si de alti factori care nu fac decat sa te deprime. Tocmai de aceea ai nevoie de un sistem imunitar perfect. Si il poti obtine daca vei consuma aceste 10 alimente, aliati pretiosi in lupta cu raceala si gripa, mai ales pe timp de iarna:
1. Usturoi contra racelii
Este aliatul numarul 1 al sistemului imunitar. Expertii in terapii alternative spun ca ar trebui sa consumi usturoi imediat ce simti ca te gadila gatul. Este suficient sa iei un catel mai mare, sa-l tai in cateva bucati, de marimea unei pastile, si sa le inghiti. Asa nu vei avea nici respiratia urat mirositoare, iar sistemul tau imunitar va primi un boost de energie.
2. Iaurt pentru bacteriile bune
Iaurtul contine probiotice, adica bacterii bune care ajuta sistemul imunitar. Specialistii sustin ca 70-80% din sistemul imunitar are "radacinile" in intestine, prin urmare trebuie sa le protejezi. De preferat ar fi sa introduci iaurtul in dieta ta zilnica.
3. Supa de pui pentru raceala
Chiar daca il consideri un remediu depasit, nu este asa. In primul rand, asa te hidratezi, iar in plus aceasta contine minerale (de la magneziu si fosofor la sodiu), dar si amino-acizi.
4. Spanac pentru sistemul imunitar
Super leguma este bogata in acid folic si vitamina C, aliaati de nadejde ai unui sistem imunitar sanatos.
5. Broccoli, aliat impotriva racelii
Cu siguranta, multi il dau deoparte din farfurie, insa este fresit. Are vitamina C, calciu, ajuta la detoxifierea organismului si intarirea sistemului imunitar.
6. Grepfruit, plin de vitamina C
Desi cei mai adesea cand ne ia raceala bem repede un pahar cu suc de portocale, nutritionistul american Andrea Moss spune ca ar trebui sa ne indreptam atentia catre surata sa mai amara. O jumatate de grepfruit de cateva ori pe sapatamana ajuta sa ne pastram un sistem imunitar solid. In plus, are mai putin zahar.
7. Un praf de scortisoara
Potrivit nutritionistei americane, ar trebui sa consumam zilnic putina scortisoare. Are proprietati antivirale, antibacteriene si antifungice, pe langa faptul ca aduce o aroma deosebita oricarui preparat.
8. Pepenele rosu
Cel putin o felie pe zi. Are vitamina A, vitamina C si lycopen. Daca vi se pare greu de gasit iarna, il puteti inlocui cu rosii sau suc de rosii.
9. Stridiile, bogate in zinc
Intr-adevar, zincul le face un aliat de nadejde al sistemului imunitar. Cum insa sunt destul de scumpe, puteti consuma cat de des (aproape in fiecare zi), cele la conserva.
10. Ciuperci contra racelii
Sunt printre putinele alimente care contin vitamina D. Le poti consuma tot anul, mai ales ca sunt un aliat de nadejde si impotriva cancerului.
Foto: Hepta