Terapii alternative

#remedii naturiste #plante medicinale #salvie #proprietati salvie

Salvia: proprietati terapeutice pentru organism

Salvia are numeroase proprietati medicinale extrem de importante pentru sanatatea organismului uman. Trateaza febra, racelile si durerile de cap si previne formarea de tumori canceroase. Poate fi consumata ca atare, in diverse preparate culinare, sau sub forma de ceai.

Salvia este o planta aromatica folosita intens pentru proprietatile sale culinare si medicinale. Are un parfum placut si face parte din aceeasi familie ca si menta. Este originara din regiunea mediteraneana, unde este cultivata de secole. Salvia poate fi folosita si ca planta ornamentala.

Salvia, bogata in nutrienti


Salvia este bogata in vitamina A, fier, calciu si potasiu. Ajuta la prevenirea luxatiilor, inflamatiilor, ulcerelor si hemoragiilor. De asemenea, salvia intareste si sistemul nervos.

Salvia contine si numeroase uleiuri volatile, flavonoide si acizi fenolici care actioneaza ca antioxidanti. Este si o sursa excelenta de vitamina K.

Beneficiile consumului de salvie


Salvia imbunatatese si stimuleaza memoria si este excelenta pentru copii. Datorita continutului important de vitamina A si calciu, salvia este extrem de importanta pentru cresterea si dezvoltarea corespunzatoare a dintilor, oaselor si pielii.

Stimuleaza absorbtia de fier in organism, care este un mineral important pentru producerea de energie. Salvia are si proprietati antimicrobiene si este astfel de ajutor in tratarea infectiilor fungice si microbiene.

Proprietatile antibacteriene ale salviei sunt benefice pentru numeroase parti ale organismului, printre care si stomacul, intestinele, nasul, gatul, ochii sau organele genitale.

Salvia este folosita si pentru videcarea ranilor si inciziilor chirurgicale, actionand ca un antiseptic.

Uleiul extras din salvie contine camfor si camfen, care previn si vindecat infectiile fungice precum dermatitele si alte infectii ale pielii.

Salvia este utila si in procesul de digestie, previne aciditate si imbunatateste digestia alimentelor si metabolizarea acestora. De asemenea, salvia ajuta la metabolizarea grasimilor si a alimentelor bogate in proteine.

Trateaza si muscaturile de tantari si alergiile. Este bogata in antioxidanti care protejeaza celulele orgnismului si previne formarea de tumori canceroase. De asemenea, reduce efectele negative ale radicalilor liberi si previne oxidarea.

Salvia ajuta si la reglarea ciclului menstrual si trateaza o serie de probleme ginecologice. Previne si transpiratia excesiva intalnita in special in randul femeilor aflate la menopauza.

Substantele cicatrizante din salvie sunt folosite de catre industria cosmetica in creme si lotiuni. Ceaiul de salvie este benefic in tratarea febrei, racelilor si durerilor de cap.
 

Masuri de precautie


Salvia nu este alergica si nu contine cantitati mari de oxalati si purine. Cu toate acestea trebuie consumata cu moderatie. In cantitati mari, salvia este toxica.
 

Cum sa consumi salvia


Salvia este folosita pentru condimentarea a numeroase preparate culinare. Confera mancarurilor o aroma speciala. Poate fi combinata cu ceapa, pentru diverse umpluturi. Poate fi presarata peste pizza, salate , fripturi sau mancaruri la cuptor.

Din salvie se obtine ceai, care poate fi consumat zilnic, in cantitati moderate. De asemenea, in farmacii sau plafaruri exista medicamente pe baza de salvie recomandate pentru tuse si afectiuni respiratorii, in general.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului