Boli de toamna

#remedii de pe vremea bunicii # remedii tuse #tuse seaca #tuse productiva #tuse

Leacuri de pe vremea bunicii care te scapa de tuse. Stii cum se face siropul de ceapa?

Terapiile naturale sunt extrem de eficiente pentru combatere tusei, fie ea uscata, iritativa sau productiva. Iata care sunt remediile eficiente!

In caz de tuse seaca, se folosesc plante cu efect calmat, emolient, antispastic bronsic, antibiotic: scai vinat, lichen de piatra, patlagina, se utilizeaza sub forma de infuzie, decoct. Ceaiurile se indulcesc cu miere de albine, care are efect antimicrobian, antiiflamator, calmant si expectorant.

“In caz de tuse productiva, pentru fluidificarea si favorizarea eliminarii secretiilor bronhice,se pot folosi plante, sub forma de ceaiuri caldute (3-4 cani/zi), cu efect emolient, antiseptic, sedativ, antispastic,  antiinflamator, fluidifiant, cicatrizant:  fructe de fenicul, flori si radacini de ciubotica cucului, podbal,  muguri de pin si de brad, flori si frunze de nalba mare, radacini de iarba mare, radacina de lemn-dulce, cimbrul si cimbrisorul, flori de luminarica, flori de tei, muguri plop”, explica expertul Acasa.ro, dr Ruxandra Constantina, medic specialist medicina de familie, apifitoterapie, gemoterapie.  

Foarte utile sunt si: siropul din muguri de pin sau brad, se iau cate 2-3 lingurite zilnic, tinctura de cimbru, de ciubotica-cucului (3-4 linguri sau lingurite/zi, in functie de varsta). 

Dr Ruxandra Constantina recomanda si leacurile de pe vremea bunicii:

  • sucul de lamaie obtinut prin stoarcerea unei lamai intr-un pahar cu apa calda, se indulceste cu miere de albine si se bea cu inghitituri rare.

  • o cana de lapte fierbinte intr-o cana indulcit cu miere si o lingura de sirop sau decoct de ceapa sau praz, care se consuma dimineata si seara.

  • suc ridiche neagra in amestec cu miere de albine

  • siropul din ceapa - se fierbe 10-15 minute 1 ceapa alba mare, in 1/2 l apa pana scade la jumatate; se adauga miere; decoctul si se consuma cu inghitituri mici, treptat

  • pentru tusea uscata, utile sunt compresele uscate cu sare calda aplicate pe piept.

  • pentru tusea productiva, se pun cataplasme cu terci de mamaliga, branza de vaci; cataplasmele cu faina de mustar (se prepara o pasta din faina de mustar cu apa calda, se  intinde pe un prosop subtire si se aplica pe spate sau pe piept, timp de maximum 30 de minute, 1 data pe zi, de preferat inainte de culcare, timp de doua- trei seri) sau cu alcool, care se prepara din proportii egale de alcool de 40 de grade si apa calda; cu amestecul obtinut se stropeste sau se imbiba un prosop, care se aplica pe torace si se infasoara cu un alt prosop cald.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea