Terapii alternative

#beneficii #mers #mers descult

Efecte uluitoare ale mersului in picioarele goale. Ce se intampla in corpul nostru cand mergem desculti

Un nou trend in materie de sanatate ne incurajeaza sa mergem cat mai mult si mai des fara incaltaminte, sa ne lasam talpile sa ia cat mai mult contact cu solul pentru a permite organelor sa absoarba energia magnetica a pamantului.

Daca avem o casa cu gradina, suntem fericiti, la fel cand mergem la mare, pe plaja, dar nu e rau nici sa renuntam la papucii de casa in apartament sau sa cautam un parc curat, prin care sa ne putem plimba prin iarba in siguranta.

Iata cateva dintre beneficiile oferite organismului de mersul descult:

Poate alunga emotiile negative

Mersul liber, fara pantofi, reduce nivelul de stres si, in acelasi timp, da un imbold sistemului respirator, oxigenarii sangelui si pulsului. Aceasta actiune simpla ne poate transporta in copilarie, cand mergeam desculti cel mai des, ceea ce ne va aduce o stare de bine.

Reinnoieste pielea

Este crucial sa lasam picioarele sa „respire” natural, liber. Astfel prevenim acumularea de umezeala in piele, tinem departe mirosurile neplacute si infectiile fungice. De asemenea, vom avea parte de o exfoliere naturala a pielii talpilor daca mergem desculti prin gradina sau la mare, pe nisip.

Da un plus de energie

La nivelul talpilor exista nenumarate terminatii nervoase. Acestea sunt esentiale in unele terapii alternative cum sunt reflexoterapia sau acupunctura. Cand atingem solul direct cu talpa piciorului activam aceste terminatii, rezultand o crestere de energie automata.

Amelioreaza presiunea asupra articulatiilor

De la inceputurile lumii, oamenii au fost facuti sa supravietuiasca fara pantofi. Cand mergem desculti, corpul nostru se adapteaza si creeaza o aliniere mai naturala a articulatiilor. De aceea, unele sporturi precum pilates sau yoga sunt practicate fara incaltaminte.

Intareste sistemele de aparare ale organismului

„Incalta-te sau ai sa racesti!” - cu totii am auzit acest avertisment de nenumarate ori de la mamele noastre. S-a demonstrat, insa, ca mersul descult ne ajuta, de fapt, sa rezistam mai bine racelilor. Un sol rece determina organismul sa compenseze prin producerea de mai multa caldura, intarind astfel sistemul imunitar, ceea ce numim in popor „calire”.

Stimuleaza circulatia

Mersul descult stimuleaza circulatia sangelui in artere si vene la nivelul picioarelor, reducand astfel riscul de aparitie a varicelor sau a altor boli ale sistemului circulator. Pentru o si mai buna circulatie, recomandam plimbarile fara pantofi prin apa rece, iarba uda, prin apa unui rau sau in mare. In plus, aceasta activitate va ajuta la reducerea inflamatiei din picioare.

Idei de pus in practica:

Mergeti desculti o ora pe zi, de preferat pe o suprafata naturala, si, daca puteti, mergeti pe varfuri si pe calcaie.

Practicati sporturi fara incaltaminte pentru a va fortifica muschii si ligamentele. Unii producatori de incaltaminte chiar au conceput pantofi care imita felul in care picioarele se misca cand mergem desculti cu un avantaj in plus: ne ofera protectie.

Aveti grija de igiena picioarelor deoarece mersul descult pe suprafete rigide poate duce si la uscarea si ingrosarea pielii talpilor, favorizand acumularea de murdarie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului