Boli de toamna

#variatii temperatura #schimbari de temperatura

Cum facem fata schimbarilor bruste de temperatura

Variatiile bruste de temperatura sunt o serioasa provocare pentru organismul fiecaruia dintre noi, care are nevoie de cateva zile pentru a se adapta acestor schimbari pentru a se echilibra.

In cazul  meteodependente, are loc o acutizare a unor afectiuni pre-existente, aflate in stare latenta. “Cei cu reumatism degenerativ devin adevarate barometre ce prevestesc oscilatiile meteorologice-dureri articulare, inflamatie, limitarea miscarilor in articulatie, in cazul unor fronturi de aer rece si umed; persoanele cu o slaba imunitate prezinta frecvente infectii respiratorii, favorizate de aerul umed, de vant; cei cu un psihic mai labil prezinta atacuri de panica, depresie, accentuate de zilele mohorate; scaderea presiunii atmosferice provoaca cresterea tensiunii arteriale, cefalee, palpitatii, respiratie dificila, migrene”, explica expertul Acasa.ro, dr Ruxandra Constantina, medic specialist medicina familie, apifitoterapie, gemoterapie, reflexoterapie.

De suferit avem cu totii, mai ales persoanele suprasolicitate, care petrec mult timp la serviciu in spatii inchise, private de lumina solara, de aerul curat, care stau ore in sir pe scaun, in fata calculatorului – deci persoanele tinere, active!

“Fizic, ne simtim mai obositi, mai astenici, scade capacitatea de adaptare la efort, avem dureri cap, senzatia de presiune la nivelul ochilor, ameteala, tulburari de somn, dureri articulare; psihic, suntem mai anxiosi, irascibili, avem tulburari de apetit (parca am rontai ceva tot timpul), prezentam tulburari de memorie si concentrare.

Acest stres suplimentar genereaza secretia hormonilor de stres (adrenalina, cortizol) care cauzeaza aparitia simptomelor enumerate, plus scaderea imunitatii organismului; de aceea in aceasta perioada multe persoane prezinta infectii virale la nivel respirator.

Ce este de facut?

Medicul Ruxandra Constantina ne sfatuieste sa optam pentru o alimentatie sanatoasa si naturala, care sa cuprinda nutrienti de calitate (peste si fructe de mare, crucifere, cereale integrale, iaurt, sana, chefir, fructe proaspete si uscate, fructe si seminte oleaginoase), hidratare cu apa, sucuri naturale (citrice, struguri, rodie, sfecla rosie, morcov, telina, patrunjel, varza), ceaiuri (alb, negru, verde, roiboos, soc, ghimbir, soc, fructe padure) 

“Utilizati plantele adaptogene care ajuta organismul sa se echilibreze la nivel fizic, psihic, emotional, care scad nivelul hormonilor de stress (cortizol) si-l cresc pe cel al hormonilor bunei-dispozitii (serotonina si dopamina); rhodiola rosea, reishi, astragalus, cordyceps, panax ginseng, lemn-dulce, busuioc, maca; benefice sunt si extractele naturale de vitamina C, care ne cresc imunitatea si tonusul general; coenzima Q10 este o sursa excelenta de energie, ca si produsele apicole (pastura, laptisor de matca). Benefice sunt si produsele gemoterapice, in combinatii stabilite de un medic apifitoterapeut, pentru imbunatatirea imunitatii, pentru inlaturarea starii astenie si pentru un plus de energie - din muguri de coacaz-negru, mladite maces, muguri de stejar, muguri de catina alba, muguri porumbar, mladite rozmarin”, recomanda dr Ruxandra Constantina.

Sursa foto: renatures.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea