Condimentele si sosurile pe care le folosim zilnic pentru a da gust mancarurilor noastre au numeroase beneficii pentru sanatate. Anumite condimente, ierburi si sosuri nu numai ca aromatizeaza preparatele culinare, dar reduc apetitul, usureaza digestia, stimuleaza memoria si lupta impotriva unor afectiuni grave precum cancerul.

Iata cateva dintre beneficiile condimentelor pentru sanatate:
 

Ketchup-ul reduce riscul de afectiuni cardiovasculare


Licopenul, un antioxidant puternic prezent in rosii, ajuta la incetinirea procesului care duce la arteroscleroza. Ketchup-ul contine cantitati importante de licopen, vitaminele A, C si E.

Acest sos de tomate poate folosit la condimentarea a numeroase preparate. Il poti folosi si la marinarea carnii pentru gratar, alaturi de usturoi si alte ierburi. Doza zilnica recomandata este de 30 de grame.
 

Mierea previne imbatranirea prematura


Mierea este bogata in antioxidanti, care protejeaza celulele organismului de efectele nocive ale radicalilor liberi. Antioxidantii din miere ajuta si la reducerea riscului de afectiuni cardiace , cancer sau degenerare maculara.

Mierea are o aroma puternica si trebuie folosita in cantitati mici. Doza zilnica recomandata este de 40 de grame. O poti folosi la indulcirea ceaiurilor, in iaurturi sau cereale integrale. De asemenea, poti inlocui zaharul cu miere.
 

Rozmarinul elimina substantele cancerigene din alimente


Rozmarinul ajuta la eliminarea substantelor cancerigene care se formeaza atunci cand gatim anumite alimente.

Condimentarea carnii cu rozmarin inainte de a o pune pe gratar ajuta la reducerea aminelor heterociclice, substante cancerigene. Rozmarinul poate fi adaugat si la prepararea painii, reducand producerea de acrilamide. Acestea sunt substante cancerigene care se formeaza la coacerea alimentelor la temperaturi mai mari de 250 de grade.

Condimenteaza carnea de gratar cu un sos pe baza de rozmarin, mustar si usturoi. Si carnea pregatita la cuptor poate fi asezonata cu cateva ramuri de rozmarin. Doza zilnica recomandata de rozmarin este de 10 grame.
 

Hreanul ajuta la detoxifierea organismului


Glucosinolatele, compusi chimici naturali, care se gasesc in radacina si frunzele hreanulului, mareste capacitatea ficatului de a elimina substantele cancerigene. Ajuta si la suprimarea cresterii tumorilor cancerigene deja prezente in organism. Hreanul este cea mai importanta sursa de glucosinolate, de zece ori mai puternic decat broccoli.

Hreanul poate fi folosit ca atare, la condimentarea a numeroase preparate si salate. Il poti folosi combinat cu mustar sau iaurt. Doza zilnica recomandata este de 10 grame.
 

Scortisoara echilibreaza nivelul de zahar din sange


Scortisoara stimuleaza productia de insulina, care permite un mai mare consum de glucoza. Ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange. Previne aparitia diabetului, iar in cazul celor care deja sufera de aceasta afectiune, poate inlocui treptat injectarea cu insulina.

Scortisoara poate fi folosita in numeroase combinatii . Poate fi preparata pe prajituri, checuri, cereale integrale, lapte sau cafea. Poate fi de asemenea folosita si la condimentarea fructelor sau iaurturilor. Doza zilnica recomandata este de 10 grame.
 

Piperul lupta impotriva cancerului


Piperina, o substanta activa care se gasesc in piper, ajuta la intreruperea procesului de dezvoltare a celulelor canceroase.

Piperul se foloseste la condimentarea a numeroase preparate culinare, de la salate, pana la feluri principale cu carne sau legume.
 

  •   2011-09-14
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Mihaela Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Elisabeta Ratiu: Enzimele te ajuta sa slabesti rapid si uniform! 5 retete delicioase

Expertul Acasa.ro, Elisabeta Ratiu: Mierea si frumusetea din antichitate pana in prezent!

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Elisabeta Ratiu: 10 alimente pe care sa le consumi NEAPARAT in lunile reci

Expertul Acasa.ro, Elisabeta Ratiu: Mierea si frumusetea din antichitate pana in prezent!

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii