Medicul raspunde

#estetica dentara #sfaturi #stomatolog #interviu #sanatate

Interviu Acasa.ro - Stomatolog Florin Lazarescu: "Din pacate romanii vin la tratament doar din cauza durerii..."

Acasa.ro a stat de vorba cu medicul stomatolog Florin Lazarescu care ne-a vorbit despre importanta esteticii dentare. Medicul a declarat ca din pacate, multi dintre romani merg la tratament in momentul in care acuza dureri grave, iar uneori este deja prea tarziu. Citeste interviul si afla ce a mai declarat in exclusivitate pentru Acasa.ro medicul Florin Lazarescul de la clinica Trident despre estetica dentara.

De ce este necesar sa apelam la estetica dentara?

Estetica dentara este necesara pentru rezolvarea unor probleme sa zicem functionale. Este de neconceput in ziua de astazi aplicarea unor coroane sau realizarea anumitor obturatii care sa nu fie estetice. Totodata, putem vorbi de estetica dentara si in cadrul ortodontiei, deci a aparatelor ortodontice. Acestea pot fi la culoarea dintelui sau pe interior invizibile. Deci estetica dentara este prezenta in orice tratament dentar.

Cand trebuie sa apelam la estetica dentara?

In momentul in care concepem un plan de tratament, trebuie sa avem in vedere doua principii – cel al functionalitatii si cel al esteticii dentare. Deci trebuie sa alternam cele doua concepte. Sigur, nu ne referim la cosmetica strict dentara, vorbim de estetica, iar aceasta este de nelipsit fara functionalitate.

Sunt dispusi romanii sa investeasca in imaginea lor?

Da, romanii sunt dispusi sa investeasca in imaginea lor. Sigur, aici ma refer la un pacient din mediul urban, la un pacient cu venit mediu sau peste mediu. Ca o generalitate, stiu ca suntem un popor care investeste in imagine per ansamblu. De cate ori merg la conferinte internationale, intotdeauna imi dau seama de romanii prezenti pentru ca sunt foarte ingrijiti si investesc foarte mult in imaginea lor. Acest lucru il vedem si in viata de zi cu zi, pe strada, oriunde ne indreptam.

Cat costa un tratament orientat spre estetica dentara?

Planurile de tratament sunt complexe, iar costurile sunt pe masura. Nu exista un singur plan de tratament pentru o problema si intotdeauna vor exista mai multe solutii de tratament. Din punctul de vedere al costurilor, exista variante multiple. Acestea se discuta in extenso cu medicul coordonator din momentul in care ii este explicat planul si apoi acceptat de catre pacient, apoi, de comun acord, se trece la rezolvarea problemelor dentare.

Care sunt cele mai noi tehnici in domeniu si ce presupun acestea?

As spune, ca si noutate in domeniu, ca vorbim despre tehnologia digitala in medicina dentara, de amprente digitale versus amprente conventionale, vorbim despre realizarea dintilor prin metode CAD/CAM, deci metoda de frezare computerizata versus metode clasice de turnare sau de aplicare manuala a partilor din ceramica. Exista o dezbatere intensa in domeniu in privinta celei mai bune metode, varianta clasica sau cea digitala. As spune ca, in momentul de fata, acestea se intersecteaza si nu pot sa existe una fara cealalta.

Cat sunt de preocupati romanii de sanatatea orala?

Din punctul de vedere al sanatatii orale, din pacate, motivul pentru care pacientii romani vin la tratament de cele mai multe ori este durerea. Spun din pacate pentru ca principiul care ar trebui sa ne ghideze ar trebui sa fie preventia si profilaxia, de a merge la medicul stomatolog atunci cand nu sunt probleme, doar pentru un control. Va fi benefic atat pentru medic, cat si pentru pacient din punct de vedere al complexitatii tratamentelor, dar si din punct de vedere material.

Cat de dispusi sunt romanii sa respecte recomandarile stomatologilor in ceea ce priveste estetica dentara?

De obicei, pacientii, in momentul in care ajung pe scaunul stomatologic, sunt constienti partial de problemele existente, multi dintre ei au neglijat pentru o perioada mai lunga de timp anumite probleme si sunt dispusi sa urmeze recomandarile stomatologilor. Deci nu as vedea o problema in a respecta aceste indicatii. Singurul lucru la care ar mai fi de lucrat, dupa finalizarea tratamentelor ortodontice, intotdeauna recomandam pacientilor sa vina la sase luni la un control periodic, dar nu in toate cazurile se intampla asa si acest lucru este regretabil. Repet, profilaxia si preventia reprezinta cheile de bolta ale succesului in medicina dentara.

Oricine poate obtine un zambet perfect cu ajutorul fatetelor dentare?

Nu oricine poate obtine un zambet perfect cu fatete dentare, de multe ori nu putem aplica fatete dentare pentru ca au fost realizate anterior anumite lucrari, de exemplu coroane dentare, si, astfel, fatetarea nu mai este posibila. De multe ori este nevoie sa abordam un tratament interdisciplinar intre tratamentul ortodontic de aliniere corecta a dintilor si abia ulterior sa venim cu aceste fatete dentare care sunt minimum invazive, avand grosimea intre 0,3 si 0,5 mm. Principiul noninvazivitatii este principiul care trebuie sa ne ghideze in momentul in care alegem aplicarea de fatete dentare.

Cand si de ce sunt utile fatetele dentare?

Fatetele dentare pot sa produca trei modificari: de culoare, de forma si minore corectari ale pozitiei dintelui. Ele sunt utile in momentul in care, de exemplu, avem un pacient care are dintii abrazati dupa un tratament ortodontic, pozitionati corect, iar la final ne dorim restaurarea din punct de vedere atat functional, cat si estetic. Sunt dinti care au probleme de coloratie si atunci nu putem folosi metodele clasice de albire pentru a obtine o uniformitate a culorii si asa apelam la fatete dentare. Sunt anumite indicatii care au un caracater strict cosmetic, sunt dinti care, practic, nu ne plac din cauza formei lor si ne-am dori o schimbare a aspectului zambetului nostru. si in acest caz apelam la fatete.

Cum sunt vazuti specialistii romani in afara?

Trebuie sa recunosc ca, la ora actuala, specialistii din Romania sunt vazuti foarte bine in afara. Este un domeniu in care excelam. Eu conduc Societatea Europeana de Cosmetica Dentara si mai avem inca un roman, prof. Sculean (foto stanga) , care conduce Federatia Europeana de Parodontologie. Specialistii romani sunt invitati sa conferentieze in tara si in strainatate. Medicina dentara romana e vazuta ca un varf de lance in domeniu pentru ca in tara neexistand sistemul asigurarilor de sanatate in acest domeniu, ci doar medicina privata, medicii au avut posibilitatea sa exceleze si sa fie in pas cu ultimele tendinte ale tehnologiei, sa fie la curent cu ultimele tehnici de preparare si de lucru, astfel incat au ajuns sa se afle la cel mai inalt nivel din punct de vedere al tehnologiei, dar si al cunostintelor asumate, reusind sa le ofere pacientilor cele mai bune tratamente in domeniu.

Foto: dreapta - Florin Lazarescu ; stanga - Anton Sculean

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare