Medicul raspunde

#remedii gingivita #gigivita #tratament gingivita #cauze gingivita

De ce apare gingivita? 8 cauze

Gingivita reprezinta o inflamatie a gingiilor care de cele mai multe ori apare din cauza unor obiceiuri inadecvate ce tin de igiena dentara. Care sunt cauzele, precum si factorii de risc care stau la baza aparitiei acesteia, explica in detaliu dr Manuela Lupascu, de la Clinica LLL Dental:

Gingivita poate fi definită drept inflamația gingiilor, de obicei cauzată de o infecție bacteriană. În cazul în care nu este tratată, poate să conducă la o afectiune, și anume parodontoza. Conform Asociației Americane Dentare, parodontoza reprezintă cauzele majore ale pierderii dinților în rândul adulților.

Gingiile se ataseaza de dinti prin intermediul mai multor tipuri de ligamente. Intre nivelul de insertie al ligamentelor si marginea libera a gingiei exista un sant (sulcus) cu o adancime de 0,5-0,2/0,3 mm. Acest sulcus trebuie sa fie liber si curat, sa contina doar fluidul propriu secretat de gingie si care asigura curatarea mecanica a santului, avand si proprietati antibacteriene. Cand in sulcus se acumuleaza resturi alimentare, placa bacteriana, tartru, apare inflamatia gingiei care, in lipsa unui tratament corespunzator, poate conduce la complicatii dintre care, cea mai de temut este parodontoza cu pierderea dintilor.

Pentru că de cele mai multe ori poate fi prevenită, parcurgeți cu atenție cauzele care pot conduce la instalarea sa:

1.      Cea mai comună cauză a gingivitei este o igienă orală precară ce favorizează formarea de placă dentară la suprafața dinților, determinând inflamația gingiilor si a țesuturilor adiacente;

2.      Modificările hormonale – care pot apărea în timpul pubertății, a menopauzei, al ciclului menstrual și a sarcinii. Gingiile devin mai sensibile, crescând riscul de inflamație;

3.      Unele afecțiuni – precum cancer, diabet și HIV/SIDA, infecții virale sau fungice sunt corelate cu un risc crescut de gingivită;

4.      Medicamentele – sănătatea dentară poate fi influențată de unele medicamente, în special dacă fluxul de salivă este redus (pilule contraceptive, antihipertensive, steroizi, anticonvulsive, blocante ale canalelor de calciu și chimioterapia).  Există chiar medicamente care pot conduce la creșterea anormală de țesut gingival (hipertrofie gingivala);

5.      Fumatul – fumătorii se confruntă mult mai des cu gingivită comparativ cu cei care nu fumează;

6.      Vârsta - riscul de gingivită crește odată cu vârsta;

7.      Alimentație defectuoasă – în special persoanele cu o carență de vitamina C în organism;

8.      Istoricul familial – persoanele ale căror părinți s-au confruntat cu parodontoză au un risc crescut de a avea parodontoză.

Alti factori locali de risc pentru gingivita: dinti cariati, fracturati, care nu pot fi bine curatati, sau plombe si lucrari protetice vechi, care nu mai sunt corespunzatoare. De asemenea, purtatorii de aparate dentare trebuie sa se prezinte la igienizare o data la trei luni pentru prevenirea gingivitei si cariilor.

Acordați fiecăruia în parte atenția cuvenită pentru a preveni complicații nedorite la nivelul danturii dumneavoastră!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare