Medicul raspunde

#ingrijire dinti vacanta #stomatolog vacanta #dinti vacanta #stomatologie

Cum ai grija de dintii tai in vacanta?

Te pregatesti sa pleci in vacanta? Ei bine, nu poti lasa o eventuala durere de dinti sa-ti strice buna dispozitie. Asa ca, pentru un concediu fara griji, Vlad Platon, medic Dent Estet, recomanda sa faci inainte o vizita la cabinetul stomatologic. Mai ales daca urmeaza sa pleci intr-o destinatie indepartata, unde exista posibilitatea sa nu gasesti astfel de servicii.

Pregatirea dintilor pentru vacanta

„In cadrul consultatiei stomatologice, medicul stomatolog poate descoperi eventualele afectiuni, precum cariile dentare, si astfel le poate aborda in timp util, din faza incipienta. Este de preferat ca toate eventualele tratamente de canal radicular sa fie realizate inaintea calatoriei, pentru a evita infectiile si durerile. Acestea se pot agrava in special in cazul calatoriei cu avionul, din pricina schimbarilor de presiune atmosferica”, explica Vlad Platon, medic stomatolog Dent Estet.

De asemenea, medicul tau stomatolog poate sugera o sedinta de profilaxie, pentru a preveni afectiunile gingivale. Acest lucru nu exclude igiena orala corecta realizata de catre tine, care trebuie sa includa periaj de 2 ori pe zi, suplimentat de folosirea apei de gura si a atei dentare.

Extrem de important este si modul in care transporti instrumentele de ingrijire dentara: preferabil este sa alegi pentru periuta ta un capac ventilat, deoarece acest lucru ajuta atat la protejarea acesteia, cat si la uscarea ei, prevenind astfel cresterea numarului de bacterii.

Ingrijirea dintilor in vacanta

Pentru prevenirea urgentelor stomatologice in timpul vacantei, dr. Vlad Platon recomanda sa tii cont de cateva aspecte precum:

  • evitarea alimentelor precum popcornul si a bomboanelor tari, dar si gheata si alimentele foarte reci sau fierbinti, mai ales in cazul dintilor sensibili
  • evitarea folosirii dintilor pentru a desface ambalaje sau dopuri de sticla, cu atat mai putin daca ai punti sau coroane dentare, deoarece risti afectarea acestora
  • daca pierzi o plomba, evita mestecarea in zona respectiva pana cand aceasta este restaurata
  • curata cu atentie spatiul interdentar, preferabil cu o periuta destinata pentru aceasta actiune, pentru a te asigura ca nu exista resturi de alimente care pot provoca dureri
  • daca exista urgente, contacteaza cel mai apropiat cabinet stomatologic sau medical

De asemenea, chiar daca in vacanta iti place sa te rasfeti cu diverse alimente sau activitati, nu uita de rutina zilnica de ingrijire orala. Mentine cu strictete toti pasii curatarii corecte a dintilor, precum periajul de 2 ori pe zi, suplimentat de folosirea apei de gura si a atei dentare.

Ingrijirea dintilor dupa vacanta

Daca te-ai confruntat cu afectiuni dentare in timpul concediilor, programeaza o vizita la medicul stomatolog atunci cand te intorci acasa. Astfel, vei trata neplacerile in timp util, inainte de a se agrava.

In plus, nu trebuie sa excluzi nicio clipa rutina zilnica de ingrijire orala. Chiar si asa, vizita la medicul stomatolog o data la 6 luni previne afectiunile dentare, monitorireaza eventualele lucrari protetice sau posibile agravari ale situatiilor existente. Mai mult decat atat, eviti astfel proceduri complexe, care necesita un timp mai indelungat de tratament si costuri mai ridicate.

Sursa foto: unsplash.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului