Medicul raspunde

# cauze atroza # cum tratezi artroza # medic ortoped # vlad predescu #artroza

Artroza nu mai este doar boala batranetii. Ce este, cum apare si cum se trateaza

Cand genunchii scartaie, chiar si la 40 de ani, ar trebui sa stiti ca organismul imbatraneste prematur. Contribuie cu "succes" la acest lucru stilul de viata sedentar, lipsa activitatilor fizice, iar pe termen lung boala poate duce la afectiuni grave. Ce este artroza, de ce apare tot mai devreme, cum o putem preveni si trata, explca medicul Vlad Predescu, Intr-un interviu realizat de Asociatia "Salveaza o inima".

Cat adevar este in predictia vremii pe baza durerilor de articulatii? Este o problema reala de sanatate sau nu?

Dr. Vlad Predescu: Într-adevăr, este o problemă de sănătate. Afecțiunea este cunoscută sub numele de meteosensibilitate și în general este specifică pacienților care au artroză sau diverse afectări ale articulațiilor. Ne putem gândi la pacienți care au suferit diverse traumatisme la nivelul genunchiului și uneori al șoldului sau pacienți care au avut diverse intervenții chirurgicale – fie sunt purtători ai unui implant metalic, fie acesta a fost scos, dar tot au o sensibilitate.

Ce este artroza? Ce presupune această afecțiune?

Artroza presupune o deteriorare lentă a cartilajului articular, progresivă și, din păcate, ireversibilă, dacă pacientul nu se adresează medicului la timp. Prin această deteriorare, cartilajul dispare încet-încet și apare uzura articulației. Se modifică mecanica articulară și apare un fenomen cunoscut popular ca „os pe os”. Practic, pacientul nu mai are deloc cartilaj și acesta este înlocuit cu un os complet erodat care prin mișcare duce la durere.

Din ce cauză apare?

Sunt foarte mulți factori. Dacă ne gândim la vârsta pacienților, sigur că pe măsură ce îmbătrânim articulațiile noastre se degradează. Cartilajul articular este veriga slabă a organismului, la un moment dat acesta se deteriorează și duce la apariția artrozei. De cele mai multe ori există o serie de factori favorizanți care, descoperiți la timp, pot schimba cursul acestei boli.

Pe de o parte, sunt diverse traumatisme articulare din tinerețe. Toată lumea își amintește de leziunile sau de rupturile de menisc, specifice sportivilor. La ora actuală, toată lumea face sport și poate să își rupă meniscul. De altfel, marea majoritate a tinerilor care se adresează serviciului nostru sunt oameni normali, care fac sport, au o activitate intensă și suferă de diverse afecțiuni articulare, deci își pot rupe meniscul. Odată rupt și netratat, acesta duce la degradarea cartilajului articular. 

O altă cauză ar fi ruptura ligamentelor. Dintre toate ne putem aminti de ligamentul încrucișat anterior, altă patologie zisă cândva a fotbaliștilor, dar care, de fapt, este a adultului tânăr care face fotbal, schiază, merge pe munte și care, în urma unor anumite traumatisme, reușește să își rupă acest ligament. Inițial, ruptura nu este foarte dăunătoare, uneori poate trece neobservată sau poate fi neglijată. Pacientul își revine și crede că nu mai are nimic, dar ulterior consecințele legate de instabilitatea articulară duce la leziunea cartilajului, când vorbim de 10, 15, 20 de ani de când un genunchi nu mai funcționează normal.

Alte cauze ar fi legate de obezitate, care știm că duce la degradarea articulațiilor. Marea majoritate a pacienților supraponderali au kilograme în plus de mulți ani de zile, iar acestea duc la degradarea articulației și la apariția artrozei.

Ne mai putem gândi la fracturi. Există pacienți care au fracturi periarticulare, adică în jurul articulațiilor, cum ar fi fracturile de genunchi care, odată ce articulația a fost lezată și cartilajul distrus, inevitabil vor ajunge la artroză.

Și, nu în ultimul rând, ne putem gândi la pacienți cu o anumită predispoziție către artroză. De exemplu cei cu picioarele crăcănate sau „în paranteze” (genu varum) sau invers, în X (genu valgum). Această tulburare statică duce la o încărcare excentrică a articulației, ceea ce provoacă erodarea ei. Unora li se spune că au „genunchi de fotbalist”. Sunt acei genunchi mai micuți, la pacienți un pic mai crăcănați, cu o mecanică anormală ce nu deranjează în tinerețe, dar care ulterior peste 20-30 de ani vor avea artroză.

Cat de specifica este aceasta afectiune persoanelor in varsta? Tinerii sunt feriti?

La tineri încep să fie din ce în ce mai frecvente, mai ales la grupa situată în jurul vârstei de 40 de ani. Sunt cauzate în principal de sedentarism. Pacienții nu au făcut niciun tip de mișcare, stau pe scaun în jur de 8, 10, 12 ore și acesta este modul lor de viață, după care la un moment dat se trezesc brusc că vor să se apuce de sport. Acel moment duce la apariția unor dureri articulare care, încet-încet, cu un program sportiv condus corect, dispar. O altă cauză la tineri ar putea fi durerile de boli reumatice, care și acestea sunt mai des întâlnite și pot duce la dureri articulare.

Cum putem preveni artroza? 

Sportul trebuie să facă parte din viața noastră. Personal, pledez pentru sport la toate vârstele, în funcție de capacitățile fiecăruia. Mișcarea este esențială pentru prevenirea artrozei, a îmbătrânirii, pentru menținerea unui tonus muscular și psihologic adecvat și pentru a evita kilogramele în plus, care ne fac atâta rău.

Pe cine afectează mai des, pe femei sau pe bărbați?

Statistica este în defavoarea femeilor. Ele sunt pe primul plan, mai ales la artroza legată de avansarea în vârstă și de kilogramele în plus. Pe de altă parte, se observă o creștere a numărului de bărbați care au avut traumatisme articulare în tinerețe, așa-zise „sportive”, pe care le-au neglijat. De multe ori vin și spun: „Știu că am meniscul rupt!” sau „Mi s-a spus că am ligamentul rupt, dar pe mine nu m-a interesat, că n-am putut să merg la medic, nu am avut timp…” și așa mai departe. Această neglijare a unor leziuni articulare pe termen foarte lung duce la artroză.

Cum se tratează?

E o întrebare foarte complicată pentru că tratamentele sunt extrem de numeroase și de variate, ele depinzând de gradul artrozei. Una este să vorbim de o artroză aflată la debut, alta e să vorbim de o artroză care a distrus ireversibil întreaga articulație și nu mai ai altceva de făcut decât s-o protezezi. Mai trebuie să luăm în calcul vârsta pacientului, gradul de activitate și ce se întâmplă acolo.

La început avem tratamentul non-chirurgical, care se adresează artrozei incipiente. Pacientul trebuie să slăbească, primește niște stimulente ale cartilajului articular, câteva antiinflamatoare și se recomandă modificarea stilului de viață în concordanță cu cât de mari sunt leziunile articulare.

Ulterior, dacă tratamentul conservator eșuează, se trece la tratamentul chirurgical. Și aici este o gamă variată de intervenții. La tineri încercăm să regenerăm articulația. Noi am introdus conceptul de „artroplastie biologică” sau de „genunchi biologic”, prin care încercăm să refacem toate structurile articulare distruse. Mă refer la regenerarea cartilajului cu ajutorul celulelor stem, la reconstrucția ligamentului încrucișat anterior, evident prin artroscopie și nu prin tehnicile clasice, la sutura meniscului sau la înlocuirea lui cu un menisc artificial, pentru a corecta toate structurile deja afectate, în ideea de a întârzia degradarea genunchiului astfel încât pacientul să nu ajungă la o artroză invalidantă la 50 de ani, pentru că dacă a ajuns la această artroză invalidantă, răspunsul este unul singur: artroplastia sau protezarea genunchiului.

Pentru celelalte grupe de vârstă, când persoanele sunt într-un stadiu mai avansat și când artroza a distrus ireversibil genunchiul, răspunsul este artroplastia cu proteză totală de genunchi, care înlocuiește toată această articulație distrusă în care „freacă os pe os” cu o articulație nouă de metal pe polietilenă sau metal pe un plastic ce are forma și structura cartilajului articular.

Cât de eficiente sunt tratamentele pe bază de unguente, creme, cartilaj de rechin?

Ele pot fi eficiente numai la începutul afecțiunii. Asta înseamnă la primele semne de artroză, când cu puține unguente, înot, cu mișcare și așa-zisul cartilaj de rechin poți păcăli boala câțiva ani. De reținut: când se decide acest tratament, pacientul trebuie să beneficieze de un consult ortopedic! Scopul nu este de a pune diagnosticul de artroză, ci de a depista dacă există factori favorizanți care pot fi tratați. Dacă artroza ascunde o ruptură de menisc, ortopedul poate interveni artroscopic, să rezolve meniscul și să frâneze artroza. Sau dacă bolnavul are un genunchi nealiniat, anormal de la natură – acei genunchi strâmbi sau crăcănați – el poate să intervină cu o operație de corectare a acestei diformități și să îndrepte genunchiul, iar astfel se întârzie artroza.

Vlad Predescu este medic primar în ortopedie și traumatologie la Spitalul Euroclinic și Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” din Capitală și Șef de Lucrări la Universitatea de Medicină „Carol Davila”. De asemenea, este si seful sectiei de profil de la Spitalul Euroclini - Regina Maria. Este doctor în științe medicale, membru al Academiei Americane de Ortopedie și al Societății Europene de Chirurgie a Genunchiului și Medicină Sportivă. S-a specializat în chirurgia artroscopică, chirurgia artroplastică primară de șold și genunchi, revizia protezei de șold și genunchi, traumatologie și medicină sportivă. Realizează anual între 400 și 500 de intervenții chirurgicale, în special endoprotezarea genunchiului și a șoldului.

Asociatia "Salveaza o inima" a fost infiintata in 2012 si reuneste specialisti din diverse domenii care au ca scop ajutorarea acelor cazuri sociale si medicale considerate disperate, indiferent daca este vorba de ajutorarea copiilor, tinerilor sau adultilor. 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului