Medicul raspunde

# manuela lupscu # mituri dentist # durere stomatolog #durere dinti

3 mituri despre durerea la stomatolog

Asupra domeniului stomatologiei planează aproape dintotdeauna o teamă profundă din partea pacienților. Deseori această teamă se transformă într-o reală fobie care vă poate împiedica să acționați spre binele dumneavoastră.  Pentru că ne dorim să interveniți la timp și să nu amânați un consult din partea unui specialist, vă prezentăm 3 proceduri stomatologice care, în pofida reputației, pot și trebuie să fie nedureroase.

1. Obturațiile dentare

Cele mai cunoscute proceduri stomatologice, cu denumirea comună de plombe, sunt primele pe lista noastră. Iată ce se întâmplă pe scurt când are loc o obțurație dentară. Inițial, medicul stomatolog oferă pacientului un anestezic pentru a asigura confortul acestuia, de obicei sub formă injectabilă. Injecția în sine, precedată de anestezic spray sau gel, nu este dureroasă, însă depinde extrem de mult de măiestria și atenția medicului. O altă formă de anestezie folosită recent este protoxidul de azot sau gazul ilariant. Acesta nu inlocuieste anestezia, dar ajuta pacientul să se relaxeze. Nu în ultimul rând, în special pentru proceduri stomatologice destinate copiilor, poate fi folosit un anestezic topic pentru a amorți locul vizat de specialist. După ce anestezia își face efectul, dentistul va acorda atenție tratamentului, amplasând aspiratorul de salivă și va începe curățarea zonei afectate de carie dentară. Sunetul frezei este inconfortabil pentru majoritatea pacienților, dar nu vor simți vreun disconfort fizic efectiv. În cele din urmă, este înlocuită partea de dinte/măsea afectată cu obturația potrivită. "Este normal ca zona respectivă să rămână sensibilă timp de câteva zile după obturație, dar senzația va dispărea într-un interval scurt de timp", explică medicul Manuela Lupascu de la LLLDental.

2. Obturația de canal sau obturația radiculară

Mulți pacienți consideră că obturațiile de canal sunt dureroase. Însă nu procedura în sine provoacă durere, ci inflamatia sau infecția care v-a determinat să vă prezentați la medicul stomatolog. Dacă dintele/maseaua se pot salva, se va face tratamentul de canal la microscop sub anestezie, și după una sau doua ședințe, medicul va incheia acest tratament cu obturatia de canal, tot sub anestezie. Aceasta procedura este foarte exactă și nu veți avea nici un fel de durere în timpul tratamentului.

3. Extracția dentară

 

Fie că este vorba despre infectii sau o boala parodontala, dinți fracturati, profund cariati sau inghesuiti, sunt motive care impun extractia dentara. Respectand protocolul preoperator cu instituirea unui tratament antibiotic în cazul infectiilor, procedura se va face sub anestezie loco-regionala, fără durere. După extractie, medicul stomatolog va prescrie indicatii și medicatie analgezica și antibiotica după caz, astfel încât pacientul sa nu simtă durere.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului