Frumusete & Ingrijire

#alopecia #regenerare par #cadere par

Urmezi un tratament pentru regenerarea parului? Ce se poate face pana apar rezultatele

Caderea parului este o afectiune dermatologica intalnita frecvent in cazul barbatilor, insa sunt multe si situatii cand femeile sunt afectate de pierderea parului. Ciclul de crestere a parului este unul foarte complex, blocajul ce determina caderea acestuia apara cand sunt afectati foliculii pilosi.

Tratamentele realizate in cabinetele specialistilor au eficienta ridicata, insa rezultatele acestor incep sa se observe chiar si dupa 4-6 luni, perioada in care pacienti afectati pot avea de suferit emotional. In randurile urmatoare ne-am propus sa descoperim mai multe detalii despre cauzele care determina pierderea parului, despre  tratamentele de stimulare a cresterii dar si despre solutiile care sunt la indemana pentru a masca golurile inestetice pana cand rezultatele devin vizibile.

Care sunt cauzele care determina caderea parului

Studiile realizate de Academia Americana de Dermatologie au demonstrat o persoana pierde zilnic, in mod normal,  in jur de 50-100 de fire de par.  Acestea cad in timpul spalarii, pieptanarii si a uscarii parului. Problemele vin cand numarul firelor cazute se inmultesc considerabil, cand parul se subtiaza, se rupe, apar goluri sau se manifesta calvitia. 

Potrivit specialistilor americani, dereglarile hormonale, bolile de piele, traumele fizice, infectiile, stresul, afectiunile autoimune, deficitul de minerale si vitamine, mostenirea genetica, afectiunile endocrine  si coafarea excesiva a parului pot determina alopecia. 

Asociatiei American Hair Loss confirma faptul ca aproximativ 40% dintre barbatii cu varste cuprinse intre 35 si 60 de ani sufera de o forma de calvitie, dupa 60 de ani procentul ajungand la 65%. Din studiile acestora reiese ca mai mult de jumatate dintre acestia apeleaza la o forma de tratament pentru stimularea cresterii parului. 

Alopeciea -  diagnostic si tratament

Alopecia nu este o afectiune dureroasa insa trebuie diagnosticata corect inainte de a fi initiat orice tip de tratament. Medicul specialist recomanda realizarea unor teste de sange, care vor indica cauzele pierderii parului, de asemenea sunt recoltate probe in vederea realizarii biopsiei si a examinarii histologice. Alopecia se poate diagnostica si in urma tricoscopiei, o analiza ce presupune examinarea parului, a scalpului cu ajutorul videodermatoscopului care ofera indicii clare legate de cauzele caderii parului. 

In urma diagnosticului se stabilesc si schemele de tratament. Acestea constau in utilizarea de sampoane medicinale, tratamente locale combinate cu tratamente topice specifice. Masurile mentionate sunt, de obicei, completate de schimbare a modului de viata, prin echilibrarea dietei. 

Tratamentul cu minoxidil este recomandat barbatilor,  in tratarea alopeciei androgenice si a formei aerate, initial acest compus a fost utilizat pentru tratarea tensiunii arteriale, dar in timpul studiilor s-au observat efectele pozitive asupra parului. Minoxidilul actioneaza prin extinderea foliculilor de par inversand procesul de miniaturizare. Practic, acest compus largeste foliculii miniaturizati prelungind faza de crestere a parului si durata de viata a firelor. Efectele tratamentului cu minoxidil apar in 2-4 luni. 

Tratamentul cu Finasteride se elibereaza doar in baza prescriptiei medicale, actioneaza blocand hormonul care determina caderea parului. Tratamentul cu Finasteride inhiba enzima responsabila de transformarea testosteronului in dihidrotestosteron, este utilizat pentru tratarea calvitiei masculine. 

Pentru barbatii cu alopecie se mai folosesc tratamente topice cu dutasterida si acesta este un DHT blocker, deci ajusteaza nivelul de testosteron.

Terapia cu laser este una moderna si presupune stimularea celulara si a tesuturilor scalpului. Procedurile sunt minim invazive si nu au efecte adverse, foliculii firelor de par sunt curatati prin eliminarea metabolitilor toxici si a inflamatiei din jurul lor. 

Transplantul de par este  o interventie chirurgicala complexa ce presupune transplantarea foliculilor de par sanatosi in zonele in care acestia sunt inactivi. Transplantul se realizeaza mutand bucati de scalp rezistentit, situatit de obicei din zona cefei, in zonele afectate de alopecie. Medicina a evoluat mult, iar transplantul de par este o interventie sigura si eficienta, totusi efectele sunt vizibile dupa aproximativ 4-6 luni.

Solutii de mascare a parului rarit, calvitiei si alopeciei

Domeniul cosmetic tine pasul cu medicina si a evoluat foarte mult, acum exista solutii eficiente de mascare a parului rarit, fapt ce imbunatateste stare psihica a pacientilor care sufera din pricina caderii parului. Cele mai bune alternative la peruci si mese sunt inovatoarele nanofibre cu cheratina, care ajuta la mascarea golurilor si a aspectului de par rarit. 

Nanofibrele Toppik sunt un exemplu de produse cosmetice eficiente din aceasta categorie, dovada fiind cei peste 5 milioane de utilizatori din intreaga lume. Structura nanofibrelor este asemanatoare cu a firelor de par umane, fapt ce face ca si efectele sa fie foarte naturale. Aceste sunt incarcate electrostatic, de aceea sunt atrase si se lipsesc de firele de par existente la aplicare.

Toppik poate fi utilizat pentru aranjarea parului cu ocazia unor evenimente mai deosebite sau inclus in rutina cotidiana, fiindca aplicarea nanofibrelor dureaza doar cateva secunde.

Fiind vorba de niste produse cosmetice, acestea nu ajuta la cresterea sau regenerarea parului, insa pot fi utilizate in paralel cu un astfel de tratament, pana la aparitia rezultatelor, perioada care poate dura chiar si cateva luni.

Surse foto: freepik.com, toppik.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare