Frumusete & Ingrijire

#produse cosmetice #alergii #substante chimice #alergii grave

Situatie ingrijoratoare: substantele din produsele cosmetice pot provoca alergii grave

Orice femeie este preocupata de aspectul tenului sau si apeleaza la diverse trucuri pentru a incetini imbatranirea pielii. Insa te-ai gandit vreodata ce efecte au cosmeticele asupra tenului? Aceste produse ar trebui sa stimuleze productia de colagen si sa-ti catifeleze pielea, insa dermatologii si-au manifestat ingrijorarea in legatura cu doua dintre substantele din compozitia cremelor, a servetelelor demachiante si a sampoanelor.


Substante periculoase folosite in produsele de ingrijire

Methylisothiazolinone (MI) si Methylchloroisothiazolinone/Methylisothiazolinone (MCI/MI) sunt chimicale care se gasesc in multe produse de ingrijire si s-a descoperit ca exista o legatura intre acestea si reactiile alergice.

Unele persoane pot suferi iritatii ale pielii, imediat dupa utilizare, astfel ca se poate detecta cu usurinta cauza. Insa, in cazul multora, semnele apar la cateva ore de la folosirea produselor cosmetice. Medicul John McFadden, consultant la Spitalul St Thomas din Londra, descrie aceasta situatie ca "una dintre cele mai grave focare de alergie la produsele cosmetice intalnite vreodata", noteaza "Daily Mail".


De ce se folosesc substantele chimice in produsele de ingrijire

Conservantul MI se gaseste, printre altele, in lotiuni de corp, rimeluri, sampoane si geluri de dus. Aceasta chimicala distruge bacteriile, mucegaiul si virusurile si ajuta la extinderea duratei de pastrare a produselor de ingrijire. Fara conservanti, cosmeticele nu ar mai putea fi folosite dupa doua saptamani de la prima utilizare.

Desi conservantii se regaseau in produsele cosmetice de foarte multi ani, multe firme au inceput sa le foloseasca in cantitati mari, dupa ce Comisia Europeana a aprobat, in 2005, utilizarea unui singur agent. De atunci numarul alergiilor a crescut in mod considerabil.

 

Numarul alergiilor a crescut in ultimii ani

In urma cu doi ani, alergiile erau foarte rare, dar, in prezent, dermatologii spun ca unul din zece pacienti care sufera de eczeme sau dermatite este alergic la MI, intrucat substanta este folosita in doze mari.

Multe persoane alergice la MI si MCI/MI sufera de iritatii, eruptii cutanate sau puroi. Orice parte a corpului care intra in contact cu aceste substante poate fi afectata, insa zonele cele mai expuse sunt fata si mainile.

Cremele hidratante si servetelele par sa provoace cele mai multe alergii. Ingrijorator este faptul ca MI este utilizat in produsele de igiena intima pentru femei, folosite asadar pentru zone sensibile.

Sursa foto: usaprepares.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare