Frumusete & Ingrijire

#igiena intima # igiena femei #reguli de igiena #afectiuni ginecologice #spalaturi vaginale #flora vaginala

Reguli de igiena intima pentru femei

Igiena intima corespunzatoare este un lucru pe care nicio femeie nu trebuie sa il neglijeze. In acest fel vei tine la distanta infectiile si alte problemele ginecologice care pot pune in pericol capacitatea reproducatoare.

Un vagin sanatos contine in mod natural bacterii benefice care ajuta la prevenirea infectiilor si la mentinerea unui PH normal. O igiena precara duce la iritatii, infectii si alte probleme ginecologice.

Iata ce trebuie sa stii:
 

Pastreaza PH-ul la un nivel echilibrat


Produsele cosmetice pentru igienizarea vaginului contin substante dure care reduc nivelul de acid si favorizeaza aparitia infectiilor.

Pentru zona ta intima foloseste produse delicate, care sa nu irite. Daca observi anumite probleme, mergi la medicul ginecolog .

De asemenea, evita si spalaturile vaginale, care duc la modificari ale florei vaginale.
 

Urmeaza o dieta alimentara echilibrata


O dieta echilibrata, bazata pe consumul de fructe, legume, cereale integrale si multe lichide este esentiala pentru un sistem reproductiv sanatos.

Anumite alimente sunt chiar indicate in tratarea problemelor vaginale. Sucul de merisoare si iaurtul previn si trateaza infectiile urinare. Produsele din soia sunt benefice pentru uscaciunea vaginala.

Produsele pe baza de soia contin anumiti hormoni, care stimuleaza lubrifierea naturala.
 

Protejeaza-te in timpul sexului


Folosirea prezervativului te protejeaza de bolile cu transmitere sexuala, precum HIV, herpes genital , sifilis, gonoreea sau chlamydia. Cateva dintre aceste afectiuni, prevum HIV sau herpes nu au vindecare.

Altele pot favoriza aparitia cancerului si a altor afectiuni genitale grave.
 

Mergi regulat la medicul ginecolog


Controalele regulate la medicul ginecolog sunt cruciale pentru sanatatea sistemului tau reproducator. Primul control la medicul de ginecolog trebuie efectuat pana la varsta de 21 de ani si in special in primul an de la inceperea vietii sexuale.

Medicul ginecolog va descoperi la timp eventualele probleme si iti va prescrie tratamentul corespunzator. De asemenea, iti poate da si sfaturi despre ce tip de anticonceptionale sa folosesti sau care sunt analizele pe care trebuie sa le faci inainte de a ramane insarcinata.

De asemenea, medicul iti va recomanda si efectuarea testului Papanicolau care poate indica prezenta cancerului.
 

Trateaza infectiile atunci cand apar


Tratarea infectiilor vaginale este esentiala pentru sanatatea sistemului tau reproducator. Netratate, aceste infectii pot duce la probleme grave.

De obicei, infectiile vaginale se trateaza foarte usor cu diverse medicamente. Asadar, nu amana vizita la medicul ginecolog.
 

Lubrifiaza vaginul in timpul sexului


Lubrifierea este o parte importanta a unui act sexual. Fara aceasta etapa, pielea vaginului se poate irita, provocand dureri sau infectii. De obicei, vaginul se lubrifiaza in mod natural in timpul excitarii sexuale.

Exista insa si femei care nu produc suficient lubrifiant. In acest caz este indicat sa foloseasca lubrifianti artificiali, care reduc iritatia vaginala si maresc placerea.

Evita insa produsele pe baza de vaselina sau alte uleiuri, care pot provoca infectii.
 

Alege cu atentie lenjeria intima


Vaginul trebuie sa stea intr-un mediu curat si uscat, iar lenjeria intima poate afecta sanatatea acestuia. Anumite tipuri de materiale pot duce la infectii vaginale .

Este indicat sa porti lengerie din materiale naturale, precum bumbacul. Evita bikinii de tip tanga. Este foarte important si sa schimbi zilnic lenjeria intima.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare