Frumusete & Ingrijire

#igiena dentara #control stomatologic #paradontoza #periaj dinti

Recomandari pentru o igiena dentara corecta si eficienta

O igiena buco-dentara corecta si eficienta insotita de controalele periodice bianuale la medicul stomatolog ne feresc de afectiunile dento-paraodontale dar si de boli generale (cardiovasculare, articulare, renale).

Se recomanda periajul dintilor, limbii si obrajilor dupa mesele de dimineata si seara, dar nu imediat dupa masa cand datorita ph-ului scazut, smaltul este mai sensibil si usor poros, deci casant in cazul unui periaj agresiv cu o periuta dura.

Pasta si periuta de dinti ar fi bine sa fie recomandate de un medic sau un asistent de profilaxie in functie de necesitatile fiecaruia si cu recomandarile corespunzatoare privind tehnica unui periaj corect. Periuta de dinti se va schimba cel mai tarziu la trei luni. Ideale sunt periutele de dinti cu perisori indicatori de uzura, ce se decoloreaza cand periuta devine ineficienta.

Ata dentara si periutele interdentare sunt indispensabile pentru o curatire corespunzatoare a suprafetelor interdentare. Ata dentara impregnata cu fluor are avantajul fluorizarii suprafetelor pe care se aplica si deci a scaderii incidentei cariei dentare interproximale.

Clatirea cu apa de gura la finalul periajului reduce semnificativ activitatea florei microbiene din cavitatea bucala si previne formarea tartrului. In cazul purtatorilor de aparate ortodontice fixe sau lucrari protetice, in special la cele pe implante, foarte utile si recomandate sunt dusurile bucale care reusesc sa curete eficient spatiile retentive.

In restul zilei se recomanda evitarea alimentelor dulci si lipicioase intre mesele principale, deoarece prin aderenta de suprafetele dentare si prin compozitia lor predominant glucidica favorizeaza dezvoltarea microorganismelor implicate in aparitia cariei dentare.

Suplimentele alimentare ar fi bine sa fie fructe, care pe langa aportul glucidic aduc si unul vitaminic. Se mai recomanda clatirea energica cu apa a gurii dupa consumul oricarui aliment intre mese sau mestecarea de guma. De retinut ca guma de mestecat este eficienta in primele 10-15 minute, cat are gust.

Ulterior produce doar stimularea secretiei salivare si implicit gastrice, ducand la aparitia afectiunilor digestive. Guma de mestecat se recomanda si fumatorilor pentru stimularea si fluidificarea salivei.

Aceasta asigura autocuratirea de gudroanele din fumul de tigara ce impregneaza placa bacteriana, favorizand aparitia tartrului. In acelasi scop, de crestere a secretiei salivare se recomanda si gelurile speciale cu aplicare pe mucoasele bucale in cazul fumatorilor sau persoanelor cu sindromul de gura uscata cauzat de diferite boli sau medicatii.

Si nu uitati ca o gura sanatoasa este premiza unui corp sanatos, iar o dantura frumoasa este premiza succesului personal si social.

Daca aveti intrebari legate de igiena cavitatii bucale le puteti adresa doamnei Dr Stomatolog Lucy Visinescu, prin postarea unui comentariu la acest articol.
Date de contact:
Tel 0744 68 76 65
email: lucy.visinescu@gmail.com
sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare