Frumusete & Ingrijire

#alopecie #dermatologie #implant par

Implantul de par in cabinetul de dermatologie

Alopecia este un termen generic care defineste scaderea densitatii parului, aparuta fie prin caderea excesiva a parului, fie prin intarzierea cresterii.

Din punct de vedere medical, alopeciile sunt impartite in alopecii cicatriceale si alopecii necicatriceale. In alopeciile cicatriceale sunt afectate atat pielea, cat si parul, distrugerea regiunii matriceale a bulbului firului de par determina ireversibilitatea acestora de aceea singurul remediu este implantul de par. Acest tip de alopecii se pot dezvolta dupa traumatisme, dupa arsuri, iradieri, infectii cutanate, boliautoimune, neoplazii cutanate.

Alopeciile necicatriceale, in care tegumentul adiacent si regiunea regeneratoare a foliculului pilos sunt indemne, pot fi abordate in urma unui diagnostic correct si tratate medicamentos, ramanand ca dupa stabilizarea afectiunii sa se decida necesitatea implantului de par.

In practica cel mai frecvent intalnite sunt alopecia areata si alopecia androgenetica. Alaturi de acestea mai sunt intalnite caderi temporare ale parului induse de stress, infectii, tulburari alimentare si endocrine, boli inflamatorii, neoplazii, etc.

Alopecia areata este o alopecie necicatriceala de cauza inflamatorie (cunoscuta si sub numele de pelada). Mecanismul este autoimun. Celulele care produc firele de par sunt afectate si blocate in diviziune, putand astfel aparea zone extinse de pierdere a pilozitatii. Ca orice boala autoimuna, necesita investigatii complexe, iar abordarea corecta sta la baza obtinerii unor rezultate terapeutice de buna calitate. Sunt cazuri rare in care raman zone fara cresterea parului si care, in conditiile remisiunii fenomenului inflamator, pot fi abordate prin implant de par.

Alopecia androgenetica este cea mai frecventa forma de alopecie, care afecteaza in diverse grade jumatate din populatia masculine, dar si populatia feminine, in proportie de 10-20%. La barbat mecanismul principal de aparitie este cunoscut - activitatea exagerata a enzimei 5alfa-reducteaza la nivelul firelor de par prezente in regiunea bulbului, care transforma testosteronul in 5alfa-dihidrotestosteron. Acesta, in exces, scurteaza ciclul de crestere a parului de la ani pana la luni. In timp ce epuizeaza capacitatea de regenerare a foliculiilor pilosi aparand aspectul tipic de fire in regresie, mai subtiri si mai decolorate. In lipsa tratamentului adecvat apare rarirea parului si chiar dezvoltarea calvitiei. In cazul acestei alopecii tratamentul este clar, necesitand blocante ale 5 a reductazei, ramanand ca medicul sa diagnosticheze afectiunile asociate care agraveaza evolutia si modifica raspunsul la tratament. Consideram ca in prezent nu exista un tratament universal valabil, dimpotriva, acesta trebuie personalizat fiecarui pacient.

Alopecia androgenetica la femei este o manifestare a tulburarii metabolizarii periferice a hormonilor sexuali. Cel mai frecvent apare o rarire difuza a parului (asa numitul pattern feminin) dar poate aparea si o rarire pe o zona similara cu cea de la barbati (pattern masculin). In urma investigatiilor de laborator si a explorarii cu aparatura specifica, se stabileste modalitatea terapeutica cea mai eficienta.

La o prima vizita, pacientul este consultat atat din punct de vedere al aspectului scalpului si al firelor de par, cat si al starii de sanatate generala. In cadrul acestei consultatii se evalueaza obiectiv starea si densitatea firelor de par folosind aparatura dedicata cabinetului de trichologie.

Foliculoscopul vizualizeaza firele de par prin transiluminare, dand informatii asupra structurii, ciclului de crestere, incarcarii cu sebum, ajutand la elaborarea diagnosticului si la urmarirea eficientei terapeutice.

Videodermatoscopul si trichoscopul digital evidentiaza aspecul pielii paroase folosind imagini prelucrate manual si cu magnificare de 10 ori. Programul "Trichoscan" masoara densitatea, tipul firelor de par si da informatii privind metabolismul acestora. In modul "Trichograma" evalueaza starea prezenta a parului, iar in modul "Anagen" putem aprecia evolutia in timp a metabolismului parului. Prin masurarea exacta a densitatii firelor de par se calculeaza cu precizie numarul de grafe necesare obtinerii unor rezultate estetice de buna calitate.

Programarea operatiei se face doar dupa stabilirea starii de sanatate a pacientului in general, precum si a zonelor de recoltare si implantare. In prezent pentru implantarea de par propriu se folosesc unitati foliculare, acestea reprezentand foliculii pilosi care cresc in aceeasi unitate pilosebacee (unitatea "fir de par-glanda sebacee") si care asigura un aspect natural parului implantat, chiar in situatia in care pacientul opteaza pentru o tunsura scurta. Prin aceasta metoda, parul implantat nu poate fi deosebit de cel pre-existent.

Recoltarea unitatilor foliculare se poate face in fuctie de dorinta pacientului si de conditiile tehnice, prin 2 metode recunoscute ca sigure si eficiente in domeniul implantului de par:

Extractia foliculara directa (FUE - Follicular Unit Extraction) in care unitatile foliculare sunt extrase una cate una de pe intreaga suprafata donoare. Acesta poate fi atat la nivelul scalpului - in zona coroanei, cat si pe alte zone ale corpului.

Extragerea unitatilor foliculare in lambou (metoda STRIP) in care grefele sunt extrase in bloc in regiunea coronara a scalpului si separate ulterior sub microscop. Metoda de sutura folosita permite cresterea parului chiar prin cicatricea ramasa dupa recoltare, efectul estetic fiind de foarte buna calitate.

Folosirea acestor metode poate fi si combinata, asigurand extragerea unui numar suficient de grefe in cazurile cu cavitie avansata.

Implementarea parului se face in urma stabilirii de comun acord cu pacientul a liniei de insertie astfel incat sa fie respectate atat fizionomia, cat si imaginea de sine a acestuia. Orientarea grefelor respecta liniile naturale de implantare, fie folosind ca reper firele pre-existente, fie utilizand scheme identic naturale prestabilite in functie de zona de implantare.

Putem implanta par in zona scalpului, a sprancenelor, mustatii si barbii, folosind grefe prelevate atat din regiunea posterioara a a scalpului, cat si din alte zone ale corpului.

Dermatologul ofera in cadrul unei interventii de implant de par siguranta unui diagnostic corect al alopeciei, cunoasterea in detaliu a bolilor care pot determina pierderea parului si fiziopatologia acestora si nu in ultimul rand, prin elaborarea prognosticului evolutiv al alopeciei poate oferi orientarea tehnica ideala, in sensul distributiei cat mai apropiate de natul a grefelor implantate.

Pentru mai multe detalii va asteptam pe: www.egoclinic.ro

Advertorial
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare