Frumusete & Ingrijire

#gel de maini #sapun lichid #dezinfectant #gel dezinfectant #sapun

Gel dezinfectant sau sapun? Care previne mai bine raspandirea virusilor

S-a tot vorbim in ultimele saptamani, si pe buna dreptate, despre importanta spalatului pe maini. In acelasi timp, a fost o adevarata isterie in ceea ce priveste gelul dezinfectant, care s-a „evaporat” din magazine. Ce e, totusi, mai bun: sapunul sau gelul dezinfectant? Medicii au raspunsul!

Mainile reprezinta partea corpului care intra cel mai mult in contact cu alte persoane sau cu obiectele din jur. Inclusiv cu propria persoana, daca ne gandim de cate ori ne atingem fata pe tot parcursul zilei. Si, desi igiena din cap pana-n picioare reprezinta o prioritate, in aceasta perioada, marcata de raspandirea tot mai mare a noului tip de Coronavirus, se pune un accent mai puternic pe mentinerea mainilor curate.

Orice ai la indemana, fie ca e vorba despre un dezinfectant pe baza de alcool, fie despre un sapun – lichid sau solid, foloseste-le pentru limitarea transmiterii de virusi, dar si pentru a evita propria contaminare. Care dintre solutii este mai eficienta? Iata cateva informatii esentiale.

Avantajele si dezavantajele gelului dezinfectant

Gelul dezinfectant pentru maini e aproape nelipsit din gentile doamnelor, mai nou si dintr-ale domnilor, dar si din ghiozdanele copiilor. Au aparut sticlute mici care pot fi prinse de breloc, iar motivul este unul cat se poate de clar: e foarte util atunci cand nu ai la indemana apa si sapun.

Niket Sonpal, internist, gastroenterolog si profesor la New York College, sustine ca gelul dezinfectant poate fi adesea o optiune convenabila. „Avantajul dezinfectantului este capacitatea de a combate germenii atunci cand apa si sapunul nu sunt disponibile imediat“, spune Sonpal, citat de allure.com. Sonpal adauga faptul ca gelurile dezinfectante sunt eficiente la neutralizarea multor microbi, virusi si bacterii, dar nu reusesc sa ii distruga pe toti.

"Dezinfectantii pentru maini sunt activi impotriva tuturor tipurilor de virusi, cu exceptia norovirusului, care provoaca diaree. De asemenea, nu protejeaza impotriva unor tipuri de bacterii, asa cum este Clostridium difficile", explica Linda Anegawa, medic internist din Hawaii. Acest lucru inseamna ca, desi sunt utili, nu reprezinta profilacticul perfect.

Dezinfectatul de mana mai are si alte neajunsuri: lasa niste reziduuri neplacute pe maini si este mai scump decat sapunul.

De ce prefera medicii sapunul si apa

Medicii sunt unanim de acord ca cel mai bine sunt eliminati virusii cu apa si sapun. „Dezinfectantul de maini poate ucide virusi si anumite bacterii, dar nu iti curata mainile, asa cum o fac sapunul si apa. Dezinfectantul nu indeparteaza cu adevarat murdaria si resturile. Sapunul, in schimb, ucide germenii, si cu ajutorul apei ii si elimina efectiv de pe piele”, spune spune Sonpal pentru Allure.

Desi ar putea parea indicat sa folosesti un sapun antibacterian, specialistii sunt de parere ca nu sunt cu nimic mai buni decat cele obisnuite.

Foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare