Frumusete & Ingrijire

#efecte secundare #colagen #frumusete #tinerete

Efecte secundare ciudate si nocive ale consumului de colagen

In ziua de azi ne intalnim mai peste tot cu reclame care propovaduiesc beneficiile colagenului. Produsele cu colagen, fie ca sunt ingerate, fie ca sunt aplicate topic, sunt in mare voga in lumea cosmeticelor si a frumusetii. Si totusi nu trebuie sa uitam de posibilele efecte secundare.

Ce este colagenul

Colagenul este o proteina fibroasa insolubila majora in matricea extracelulara si in tesutul conjunctiv; el este foarte important in tesuturile de conexiune precum oasele, ligamentele si cartilagiile.

Suplimentele de colagen sunt folosite cu precadere pentru imbunatatirea aspectului pielii. Unul din multitudinea de studii efectuate a aratat ca femeile care au ingerat intre 2,5 si 5 grame de colagen timp de opt saptamani au capatat o piele mai putin uscata si mai elastica decat subiectii de control ai studiului.

Un alt studiu a aratat ca acest supliment poate imbunatati cresterea unghiilor si a parului, in timp ce altele spun ca ajuta la reducerea durerilor articulare si per total la sanatatea acestora. Un beneficiu particular al colagenului este ca nu te va face sa cresti in greutate deoarece aceasta proteina da senzatia de satietate.

Reactii nedorite generate de colagen

Colagenul este o proteina pe care corpul nostru o produce pana la un punct, iar suplimentele cu colagen par a fi secretul tineretii vesnice. Acest ingredient de baza pare sa fie prea bun pentru a fi adevarat. Ca orice alt supliment alimentar si colagenul poate avea efecte secundare.

Colagenul poate afecta sanatatea intestinelor

Nutritionistul Meghan Lyle spune ca desi peptidele de colagen sunt in mare voga acum, beneficiile consumului lor sunt inca in curs de analizare. Unele studii clinice au raportat cateva efecte secundare a nivel gastrointestinal in urma consumului de suplimente cu colagen.

Unii pacienti s-au confruntat cu constipatie. Altii au observat o reducere a apetitului. De aceea este cel mai bine sa consultam medicul inainte de a include suplimente noi in dieta si pentru a evita eventuale interactiuni nocive cu alte medicamente.

Unele persoane sunt sensibile la proteina de colagen

Chiar daca unora consumul de colagen le-a facut bine, alti oameni nu atat de norocosi. „Sunt persoane sensibile la acidul glutamic liber din proteina de colagen si pot avea usoare dureri de cap sau dificultati in a adormi atunci cand ingereaza prea mult colagen sau prea aproape de ora de odihna”, este de parere dieteticianul Pamela Schoenfeld.

Poate favoriza formarea pietrelor la rinichi

Un efect secundar important pe care colagenul il poate avea este posibilitatea de dezvoltare a pietrelor la rinichi. Pamela Schoenfeld spune ca „daca o persoana a avut in trecut calculi renali cu oxalat de calciu, este indicat sa inceapa usor cu aportul de peptide de colagen”. Cel mult o lingura de pudra de colagen pe zi ar trebui sa fie suficienta si sigura.

 Unul dintre aminoacizii care se gasesc din abundenta in colagen, hidroxiprolina, poate fi convertit in oxalat si excretat prin rinichi in urina. Cand circumstantele sunt propice, acest fapt poate declansa formarea de calculi renali. Intotdeauna trebuie consumata multa apa cand introducem in dieta suplimentele cu colagen.

Desi poate afecta rinichii, nu s-a descoperit aproape niciun efect secundar asupra ficatului.

Creste nivelul de calciu din organism

Colagenul consumat zilnic duce la cresterea nesanatoasa a nivelului de calciu, mergand chiar pana la hipercalcemie.

„Se poate sa nu observam daca nivelul calciului creste, dar putem prezenta diverse simptome precum constipatie, oboseala, greata, varsaturi si dureri de oase. Acest efect secundar se datoreaza faptului ca tabletele de colagen contin ingrediente din surse marine bogate in calciu, precum crustaceele”, explica dr. Samuel Malloy.

Vestea buna este ca in acest caz se poate schimba metoda de administrare, dar cu o atentie sporita la felul in care ne simtim in timpul consumului.

Poate provoca reactii alergice

„Riscul cel mai mare cand vine vorba de efecte secundare il reprezinta reactiile alergice”, avertizeaza dr. Malloy: „Suplimentele de colagen sau produsele de ingrijire care il contin pot cauza reactii alergice, care pot fi chiar fatale.

Printre simptomele unei reactii alergice se numara mancarimi sau furnicaturi in gura sau pe portiunea de piele pe care a fost aplicat colagenul, umflarea limbii sau a pielii, respiratie suieratoare, dureri abdominale, greata si/sau varsaturi. Daca prezentati oricare dintre aceste simptome, trebuie sa opriti imediat aportul de colagen indiferent de forma lui si sa consultati un medic.

Colagenul iti poate influenta negativ dispozitia

Adaugarea de proteina de colagen in regimul alimentar poate duce la un deficit de triptofan. Scaderea nivelului de triptofan va duce la scaderea nivelului de serotonina, care se traduce prin acumularea de sentimente de nervozitate, iritabilitate, anxietate si depresie. Trebuie acordata o atentie sporita in cazul unor afectiuni de acest fel deja existente.

Poti irosi banii

Desi nu este un efect secundar organic, dr. Arielle Levitan atrage atentia asupra tentatiei de a cheltui sume mari pe suplimente cu colagen, cu toate ca inca nu exista date de netagaduit privind rolul acestuia in repararea tesuturilor. „Cel mai probabil veti lua un numar de ingrediente necunoscute si netestate. Aceste produse nu sunt reglementate si ingredientele sunt discutabile in termeni de eficienta si posibile efecte secundare. Un supliment personalizat de multivitamine cu nutrientii speciali in functie de dieta, stilul de vita si problemele dumneavostra de sanatate, poate fi de mai mare ajutor. De exemplu, este dovedit ca Vitamina C este un nutrient necesar in a ajuta corpul sa produca colagen. Aceasta, in combinatie cu Vitamina D si biotina, poate fi o forma mai eficienta de a da organismului ceea ce are nevoie pentru a mentine si reconstrui tesuturile afectate precum pielea, oasele, cartilagiile si parul.”

Corpul produce singur colagen, dar in jurul varstei de 35 de ani aceasta productie incepe sa se diminueze si apar semnele de imbatranire. Desi ne dorim ca organismul nostru sa continue productia de colagen, nu sunt prea multe de facut pentru a-l ajuta sa o faca. Astfel suplimentele alimentare sunt o solutie care ne dorim sa functioneze.

Ce trebuie sa stii despre consumul de colagen

Indiferent de ce parte a baricadei ne plasam, trebuie sa tinem cont de faptul ca colagenul nu este o proteina completa si are nevoie de trptofan pentru a-si face treaba. Daca decidem sa consumam suplimente de colagen, este indicat sa le ajutam si cu alte surse de proteine precum lactate, carne, oua sau proteine vegetale.

O alta optiune este fiertura de oase. Fiertura de oase de inalta calitate este de departe cea mai buna sursa de colagen de tip doi, deoarece contine cantitati mari de colagen biodisponibil. Biodisponibil inseamna cantitatea de nutrient care este absorbita si folosita de corp. Studiile au aratat ca acest tip de colagen poate, in timp, sa imbunatateasca densitatea de colagen din piele.

FOTO: hearstapps.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului