Frumusete & Ingrijire

#alunite #depistare alunite #verificare alunite

De ce apar alunitele?

Alunitele sunt un tip de crestere a pielii. Ele apar adesea ca niste pete mici si inchise la culoare si sunt cauzate de aglomerari de celule pigmentate. In general, alunitele apar in timpul copilariei si al adolescentei. Majoritatea oamenilor au 10 pana la 40 de alunite, unele dintre ele putand sa-si schimbe aspectul sau sa se estompeze in timp.

Majoritatea alunitelor sunt inofensive. Rareori, ele devin canceroase. Monitorizarea alunitelor si a altor portiuni pigmentate de piele reprezinta un pas important in detectarea cancerului de piele, in special a melanomului malign.

Alunitele sunt cauzate de cresterea in grupuri a unor celule din pielii (melanocite). Melanocitele sunt distribuite pe piele si produc melanina, pigmentul natural care confera pielii culoare.

Melanomul este principala complicatie a alunitelor. Unii oameni au un risc mai mare decat media ca alunitele lor sa devina canceroase si sa se dezvolte in melanom. Factorii care cresc riscul de melanom includ:

  • Te-ai nascut cu alunite mari. Aceste tipuri de alunite se numesc nevi congenitali. La un copil, astfel de alunite sunt clasificate ca fiind mari daca au mai mult de 5 centimetri in diametru. Insa chiar si o alunita mare devine rareori canceroasa si aproape niciodata inainte ca copilul sa ajunga la pubertate.
  • Alunitele neobisnuite. Alunitele care sunt mai mari decat una comuna sau au o forma neregulata sunt cunoscute ca nevi atipici (displazici). Ele tind sa fie ereditare si au adesea centrul de culoarea maro inchis si margini neuniforme mai deschise la culoare.
  • Multe alunite. Mai mult de 50 de alunite obisnuite pe corp indica un risc crescut de melanom. Doua studii dezvaluie faptul ca numarul de alunite prezice riscul de cancer. Un studiu arata ca persoanele sub 50 de ani care au 20 sau mai multe alunite pe brate prezinta risc crescut de aparitie a melanomului. Al doilea studiu arata legatura dintre numarul de alunite la femei si riscul de cancer mamar.
  • Istoricul personal sau familial de melanom. Daca ai avut melanom inainte, esti supus riscului crescut ca o alunita sa devina cancerigena. In plus, unele tipuri de alunite atipice duc la o forma genetica de melanom.

Fa o programare la doctorul tau dermatolog daca o alunita arata neobisnuit, creste sau se modifica in timp.

Sunt unele masuri pe care le poti lua pentru a limita dezvoltarea alunitelor si a complicatiilor aparute, inclusiv melanomul.

Prima masura este sa fii vigilent(a) asupra modificarilor care apar. Fii familiar(a) cu locatia si felul in care arata alunitele tale. Examineaza regulat pielea de pe tot corpul pentru a depista schimbarile care pot semnaliza melanomul. Auto-examineaza-te o data pe luna, in special daca ai un istoric in familie despre melanom. Foloseste-te de oglinzi si fa o examinare din crestet pana in varful degetelor de la picioare. Discuta cu doctorul tau dermatolog despre factorii de risc la care esti supus si stabileste impreuna cu el daca ai nevoie de o examinare profesionala de rutina a pielii.

A doua masura se refera la protejarea efectiva a pielii. Ia masuri pentru a-ti proteja pielea de radiatiile ultraviolete (UV) ce vin de la soare (sau la salonul de bronzat, daca il frecventezi). Radiatiile UV sunt direct legate de cresterea riscului de melanom. Iar copiii care nu sunt protejati de expunerea la soare (pe tot parcursul anului) tind sa dezvolte mai multe alunite.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare