Frumusete & Ingrijire

# par facial #par

Cum scapi de parul facial?

 
Te confrunti cu par facial nedorit? Gaseste raspunsurile la intrebarile despre parul facial si pilozitatea excesiva cu care se confrunta femeile, de la expertii in epilare definitiva din cadrul clinicii SKiN MedSpa din Bucuresti.

 

Parul excesiv sau nedorit care creste pe corpul si fata unei femei este rezultatul unei afectiuni numite hirsutism sau pilozitate excesiva. Toate femeile au par facial si corporal, insa acesta este de obicei foarte fin si de culoare deschisa. Principala diferenta dintre parul tipic de pe corpul si fata unei femei (adesea numit "puf") si parul cauzat de hirsutism este textura. Pilozitatea excesiva prezinta un aspect aspru si intunecat, inchis la culoare.

Cantitatea de par pe corp pe care o ai este determinata in mare masura de bagajul genetic. Cu toate acestea, hirsutismul este des asociat cu virilizarea. Virilizarea reprezinta dezvoltarea exagerata a caracteristicilor masculine, de obicei aparuta la femei, adesea ca rezultat al productiei crescute de hormoni androgeni (testosteron si alti hormoni similari) de catre glandele suprarenale. Femeile care dezvolta caracteristici sexuale masculine se confrunta asadar cu pilozitatea excesiva. De asemenea, se poate datora si unei trasaturi mostenite din familie.

Hirsutismul nu este acelasi lucru cu hipertricoza, care se refera la excesul de par din zonele care nu depind de hormonii masculi. Hirsutismul se refera mai ales la parul facial si cel de pe abdomenul inferior. Femeile cele mai afectate de pilozitatea excesiva sunt cele din regiunea mediteraneana, Orientul Mijlociu si Asia de Sud.

Care sunt cauzele pilozitatii excesive?

La pubertate, ovarele unei fete incep sa produca un amestec de hormoni sexuali feminini si masculini, care duce la cresterea parului in zona axilei si in cea pubiana. Hirsutismul poate aparea daca apar dezechilibre in ceea ce priveste o proportie prea mare de hormoni sexuali masculini sau androgeni.

De asemenea, hirsutismul poate fi cauzat si de:

Sindromul ovarian polichistic, care este o cauza frecventa de hirsutism. Potrivit studiilor, trei din patru cazuri de femei care sufera de pilozitate excesiva si se confrunta cu par facial au acest sindrom. Chisturile benigne formate pe ovare pot afecta productia de hormoni, ducand la cicluri menstruale neregulate si la scaderea fertilitatii. Cercetatorii au descoperit ca femeile cu sindromul ovarian polichistic au adesea acnee moderata pana la severa si au tendinta sa fie supraponderale. Simptomele suplimentare pot include: oboseala, schimbari de dispozitie, infertilitate, dureri de cap sau probleme de somn.

Alte forme de dezechilibru hormonal care determina cresterea excesiva a parului  facial si corporal includ si aceste afectiuni si tulburari ale glandei suprarenale:

- Sindromul Cushing, care se manifesta atunci cand corpul este expus la niveluri ridicate de cortizol (hormonul stresului).

- Hiperplazia suprarenala congenitala, care este cauzata de lipsa unei enzime necesare pentru producerea hormonilor. Aceasta afectiune mostenita se caracterizeaza prin producerea anormala de hormoni steroizi, inclusiv cortizolul si androgenul, de catre glandele suprarenale.

Simptomele tulburarilor glandei suprarenale includ: tensiune arteriala crescuta, slabiciune musculara, exces de greutate in partea superioara a corpului, dureri de cap si niveluri ridicate sau scazute ale glicemiei.

Cresterea excesiva a parului facial poate, de asemenea, rezulta din luarea oricaruia dintre urmatoarele medicamente:

  • Minoxidil, care este utilizat pentru a stimula cresterea parului,
  • Steroizi anabolici, care sunt variatii sintetice ale testosteronului,
  • Testosteron, care poate fi luat in caz de deficienta de testosteron,
  • Ciclosporina, care este un medicament imunosupresor adesea utilizat inainte de transplanturile de organe.

In unele cazuri, femeile pot suferi de hirsutism idiopatic, ceea ce inseamna ca nu exista nicio cauza detectabila pentru acesta. De obicei, aceasta forma este cronica si poate fi mai greu de tratat.

Desi este o problema de estetica, parul facial nu trebuie sa devina o tragedie! Pentru a identifica clar radacina problemei, este recomandat sa mergi si la un doctor pentru a afla daca pilozitatea excesiva cu care te confrunti nu are cumva si o alta cauza mai serioasa, precum una dintre cele prezentate mai sus. Analizele hormonale pot fi raspunsul problemelor tale, mai ales daca esti singura din familie care se confrunta cu par facial si cu pilozitate excesiva pe restul corpului.

Ce metode de epilare poti folosi pentru parul facial? 

Exista o serie de metode de epilare, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. Desi elimina radacina firului de par, daca tehnica este corecta si este eficienta pentru zone mici precum sprâncenele, mustata si barbia, pensarea firelor de par poate fi dureroasa, nu poate fi folosita pentru zone mai mari, necesita mult timp si poate cauza infectii locale daca penseta si zona de aplicare nu sunt sterilizate.

In ceea ce priveste epilarea cu ceara, aceasta poate fi facuta si de acasa, este relativ ieftina si poate fi eficienta pentru a scapa de mustata si firele de par pentru obraji si barbie. Este insa foarte dureroasa, nu da rezultate pe tot corpul (unele fire se rup deasupra pielii), iar daca este folosita pentru a scapa de parul facial va afecta in timp structura si fermitatea pielii sensibile de pe fata. Mai exact, pielea isi va pierde din fermitate si incepe sa se lase sau sa se rideze mai rapid.

Folosirea lamei de ras are anumite avantaje, in sensul ca este rapida si nedureroasa, dar in cazul femeilor nu ar trebui folosita sub nici o forma pentru eliminarea parului facial, decat daca este urmata de un tratament de epilare definitiva cu laser. In aceeasi categorie intra si crema epilatoare, care pe langa faptul ca are un efect de scurta durata, poate declansa reactii alergice din cauza substantelor chimice din compozitie care dizolva firul de par.

Epilarea se mai poate face si prin electroliza, ce distruge radacina firului de par cu ajutorul curentului electric. Electroliza este insa o metoda de epilare permanenta invechita, care se utiliza acum ani buni pentru eliminarea firelor de par blond sau roscat, foarte dureroasa, greu de aplicat pentru zone mari cu par si care poate provoca leziuni ale pielii in cazul unei aplicari incorecte.

Epilarea IPL sau lumina intens-pulsatorie distruge mecanic sau termic radacina firului de par. Se poate aplica si pe zone mari cu pilozitate excesiva, da rezultate si pentru persoanele cu tenul deschis sau par brunet, dar este dureroasa, costisitoare si poate provoca iritatii, arsuri sau depigmentari celor care au pielea sensibila.

Epilarea definitiva cu laser dioda este cea mai eficienta metoda de epilare permanenta. Epilarea cu laser este eficienta atât  pentru zone mari de piele, dar si pentru mustata sau zona axilei (zone mici de piele). Nu afecteaza pielea, nici tesutul inconjurator si nu doare. La clinica SKiN MedSpa, datorita sistemului patentat de racire al dispozitivului cu laser dioda Elysion Pro, epilarea definitiva este un proces confortabil.

In plus, epilarea definitiva da rezultate chiar de la prima sedinta, fiind evidenta reducerea si subtierea firelor de par din regiunea tratata, trateaza foliculita si ajuta la imbunatatirea aspectului pielii. La SKiN MedSpa este realizata exclusiv de catre personal specializat, ceea ce asigura o tehnica eficienta si folosirea avantajelor epilarii cu laser in prevenirea iritatiilor superficiale, pigmentarile post inflamatorii sau firele de par crescute sub piele.

Daca pretul epilarii definitive cu laser ti se pare prea mare, aceasta investitie te va ajuta sa economisesti pe termen lung bani si timp. Un pachet complet de epilare definitiva cu laser este mult mai economic decat epilarea cu ceara la salon, care trebuie realizata in cazul persoanelor care sufera de pilozitate excesiva la maxim 3 saptamani.

Nu uita ca beneficiezi de discounturi considerabile la achizitionarea de pachete, iar daca vei face calculele, iti vei da seama ca iti vei amortiza usor investitia intr-o piele fara par, permanent catifelata. Sedintele de epilare definitiva cu laser dioda sunt scurte ca si interval de timp, si pot fi folosite chiar si vara, pe pielea bronzata.

Dupa cum observi, beneficiile epilarii definitive cu laser, comparativ cu alte forme de indepartare a parului facial sau corporal sunt de departe cele mai avantajoase. Vino insa sa te convingi singura!

Programeaza-te la o sedinta de  epilare cu laser de test gratuita la 0729 740 704 sau pe adresa de email contact@skinmedspa.ro!

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare