Frumusete & Ingrijire

#epilare corecta #epilare

Cum sa te epilezi corect: trei alternative si sfaturi pentru pielea ta

 

Epilarea devine parte din evolutia si maturizarea fiecare femei. Felul in care adolescentele aleg sa isi modeleze corpul odata cu inaintarea in varsta reflecta si trasaturi ale personalitatii lor. Unele fete aleg sa se epileze foarte putin, pe cand altele aleg sa se epileze complet. Cele din urma sunt cel mai adesea influentate de standardele impuse de unele reviste de moda care promoveaza modele ireale de perfectiune.

 

 

Aceasta alegere este si rezultatul catorva detalii personale despre ele si al mediului in care au fost crescute: daca au avut sau nu persoane feministe in familie, ce fel de modele feminine le-au ghidat evolutia in viata, ce ideal de frumusete au si cum isi percep sexualitatea.

Indepartarea pilozitatii reprezinta mult mai mult decat o simpla procedura cosmetica: este o maniera de exprimare a personalitatii unei femei si, ca atare, poate deveni o buna oglinda a felului in care femeile din ziua de astazi isi percep rolul in lume si societate. Aceasta diversitate de preferinte si nevoi se reflecta si in metodele si instrumentele folosite atunci cand te epilezi.

Indiferent daca abia ai inceput sa te epilezi sau inca iti cauti metoda sau combinatia de metode potrivita pentru stilul de viata actual, in acest articol poti citi care sunt principalele variante de epilare si cum iti dai seama care este cea mai potrivita pentru tine.

Epilarea cu ceara

Epilatul cu ceara depilatoare este una dintre cele mai populare metode cunoscute la momentul actual. In industria cosmetica, exista doua tipuri principale de ceara: cea traditionala si cea de unica folosinta. Ambele pot fi folosite atat acasa, cat si la salon.

Foto: rawpixel.com

Foarte important de retinut este faptul ca cele doua tipuri de ceara se folosesc in mod diferit si necesita instrumente diferite pentru aplicare. In primul rand, ceara traditionala este cea care se incalzeste intr-un recipient si care capata textura de marmelada. Aceasta se intinde pe zona care se doreste epilata cu o spatula sau un bat de lemn si se lasa la racit pe piele intr-un strat gros. Dupa ce se raceste si se intareste, aceasta se smulge odata cu firele de par si stratul superficial al pielii. Zonele cele mai indicate pentru o astfel de epilare sunt cele cu fire groase de par, care se smulg cu dificultate, cum ar fi zona inghinala.

Spre deosebire de ceara depilatoare traditionala, ceara de unica folosinta se regaseste in tuburi paralelipipedice care se incalzesc la un singur aparat. Sistemul de epilare pe baza de ceara de unica folosinta este preferat de cosmeticiene datorita usurintei de utilizare. Astfel, ele pot incalzi mai multe tuburi in acelasi timp si le pot schimba intre ele, in functie de nevoie, pentru a se asigura ca au suficiente rezerve pentu a epila suprafete mari (si brate si picioare, de exemplu) intr-o perioada foarte scurta de timp.

Ca mod de utilizare, dupa ce sunt calde, tuburile se folosesc la intinderea cerii pe piele, cu ajutorul aplicatorului integrat. Imediat dupa aplicare, firele de par sunt indepartate prin intermediul unor benzi aplicate pe piele si dezlipite in mod repetat pana cand niciun fir de par nu mai este prezent. Aceasta metoda este recomandata pentru brate sau picioare, pentru ca indeparteaza cu succes pilozitatile si nu necesita aplicarea unei cantitati mari de produs.

Avantaje ale epilarii cu ceara

  • pielea este fina dupa epilare
  • dureaza de la una la trei saptamani
  • o sesiune de epilat dureaza intre 30 si 60 de minute

Dezavantaje ale epilarii cu ceara

  • exista riscul de foliculita: din cauza smulgerii repetate din radacina a firelor de par, acestea isi pot schimba structura si nu mai pot razbi pana la suprafata pieii. Astfel, firul de par creste sub piele, provocand o infectie care se poate rezolva, de multe ori, doar chirurgical.
  • pentru unele tipuri de piele, temperatura cerii si actiunea de smulgere a firelor de par din radacina poate fi abuziva. Testeaza acest tip de epilare pe un brat sau pe o suprafata mica inainte de a decide sa folosesti aceasta metoda de epilare pentru a vedea cum reactioneaza pielea ta la acesti factori.

Epilarea definitiva

Epilarea definitiva, o varianta care atrage din ce in ce mai multe femei, a devenit deja un trend in industria de frumusete. Acest tip de epilare se realizeaza pe baza de lumina terapeutica, prin doua metode: cu laser sau pe baza de IPL (Intense Pulsed Light). Dintre cele doua, epilarea cu laser este mai eficienta, deoarece conduce mai multa caldura catre foliculul pilos decat tehnologia IPL.

Avantajele epilarii definitive

  • dupa incheierea sedintelor, o astfel de epilarea trebuie intretinuta doar o data pe an

Dezavantajele epilarii definitive

  • cost initial ridicat: o astfel de epilare porneste de la 200 de lei pentru cele mai mic;i zone (precum cea de langa bikini) si se realizeaza pe parcursul mai multor sedinte;
  • doar suprafete mici de piele pot fi expuse o singura data luminii terapeutice;
  • este interzis femeilor gravide sau cu antecedente de cancer de piele.

Epilarea cu aparatul de ras

Daca esti genul de fata care se epileaza mai des vara doar pentru ca poarta rochii, fuste si maiouri si, in general, care arata mai multa piele decat iarna, aparatul de ras poate fi solutia ideala pentru tine. Rasul cu lama iti tine pielea neteda timp de doua-trei zile, timp in care poti purta linsitita rochii si fuste oricat de scurte iti doresti.

Partea buna este ca, dupa cele trei zile, poti purta o pereche de pantaloni largi de in si mai poti astfel lungi deadline-ul pana la urmatoarea epilare cu inca o zi sau doua.

Pe de alta parte, daca nu suporti sa vezi cum apar capetele firelor de par la o zi sau doua de la epilat, poate ca aceasta metoda nu e pentru tine.

In orice situatie te-ai afla insa, asigura-te ca pielea este suficient de umeda si ca ai aplicat suficienta spuma, sapun sau gel de dus astfel incat sa poti folosi lama cu usurinta, fara a rani pielea.

Avantaje ale rasului cu lama

  • este rapid si o poti face oricand faci dus;
  • nu este costisitor.

Dezavantaje ale rasului cu lama

  • parul creste foarte repede: la 2 - 3 zile dupa epilare;
  • te poti rani din greseala.

In final, te incurajam sa testezi mai multe variante de epilare pana cand o gasesti pe cea mai potrivita pentru tine. Ce nu te incurajam insa sa faci este sa nu exagerezi cu tendinta de a fi perfecta. Corpul tau este doar al tau si nu al vedetelor din reviste al caror look este creat in programe de editare de fotografii timp de ore intregi pana cand imaginea ajunge buna de tipar.

Orice metoda ai alege, asigura-te ca respecti regulile igienice de baza, indiferent daca mergi la salon sau te epilezi acasa. Pune intrebari, informeaza-te, foloseste dezinfectant pentru instrumentele pe care le folosesti si nu iti fie rusine sa spui ce crezi daca ti se pare ca e ceva in neregula la salon. Speram ca, avand aceste informatii, iti va fi mai usor sa te indrepti catre metoda cea mai buna de epilare pentru tine si corpul tau.

Fotografie principala: Moose Photos

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare