Frumusete & Ingrijire

#par gras #par #sebum #argila #dereglare hormonala

Cum sa previi parul gras

Urmezi un tratament medicamentos? Ai o alimentatie bazata pe multe grasimi? Esti in perioada de adolescenta, sarcina sau menopauza? Daca DA trebuie sa stii ca toate aceste lucruri sunt factori care pot influenta aparitia parului gras.

Problema parului gras este provocata insa si de glandele sebacee. Aceste glande produc sebum, substanta care in mod normal acopera parul pentru a-l proteja. In cazul persoanelor cu parul gras , glandele sebacee produc o cantitate prea mare de sebum, ceea ce duce la aparitia aspectului de par uleios. Inainte de gasi remediul pentru parul gras, este necesar sa gasesti cauza care declanseaza excesul de sebum.

 

Cauzele supraproductiei de sebum

 

Prima dintre cauzele care provoaca o supraproductie de sebum este legata de hormoni. De aceea, s-a observat ca numerosi adolescenti care au pielea grasa si se confrunta cu probleme de acnee au deopotriva si parul gras.

Aceasta situatie este cauzata de o dereglare hormonala din perioada adolescentei, care stimuleaza excesul de sebum. Alta modificare hormonala de la nivelul organismului este perioada sarcinii, care poate sa se manifeste in doua privinte: fie se provoaca un exces de sebum, fie dimpotriva parul se usuca foarte tare.

Excesul de sebum poate fi de asemenea stimulat de adminstrarea pilulei contraceptive sau a altor medicamente, dar poate fi si cauza unei probleme externe. Pielea capului expusa la vopsire, decolorare sau uscare artificiala, in repetate randuri, poate fi agresata, iar metoda sa de aparare este aceea de a produce cat mai mult sebum.

De fapt, toti acesti factori duc la uscarea scalpului, insa din dorinta de a se apara, pielea capului produce din ce in ce mai mult sebum. In acest caz, solutia potrivita este aceea de a stopa agresiunea pentru un anumit moment, pentru ca scalpul sa-si regaseasca echilibrul.

Daca nu este vorba de un tratament medicamentos sau de o alimentatie bogata in grasimi, acorda atentie modului in care iti speli parul, deoarece un sampon foarte agresiv sau gesturi de samponat prea dure pot activa sebumul prin iritarea puternica a scalpului.

 

Care este tratamentul potrivit

 

Ideal ar fi inceperea utilizarii unui sampon adaptat pentru parul gras. Exista mai multe marci in magazine, asadar ai de unde alege. In timp ce te speli pe cap, nu freca pielea capului, ci maseaza bland cu degetele pentru ca samponul sa faca spuma necesara curatarii. Spala-te o data cu sampon, dupa care clateste din abundenta, apoi procedeaza la fel si clateste din nou.

Daca te speli de mai multe ori pe saptamana cu un sampon pentru par gras, alterneaza-l din cand in cand cu un sampon pentru par uscat. Astfel, pielea capului va fi mai putin agresata.

Iata alte cateva trucuri care te vor ajuta sa lupti impotriva parului gras:

  • Evita sa te speli pe cap in fiecare zi, daca ai impresia ca asta va reglementa situatia;
  • Pentru a impiedica ingrasarea prea rapida a parului, prinde-l insa nu foarte strans;
  • Nu utiliza sampoane pentru bebelusi, deoarece acestea contin agenti puternic hidratanti;
  • Evita sa porti palarii, caciula sau sapca deoarece acestea favorizeaza productia de sebum si implicit transpiratia la nivelul capului;
  • Stresul poate fi o cauza a parului gras, deci evita sa te enervezi, mai degraba incearca sa te relaxezi macar la sfarsit de zi;
  • Supravegheza-ti alimentatia, pentru ca un regim alimentar dezechilibrat favorizeaza si mai mult ingrasarea parului. Astfel, este indicat sa limitezi consumul de mezeluri si produse de patiserie. Opteaza pentru legume si fructe proaspete.

 

Masca pe baza de argila pentru par gras

 

Aplica-ti periodic o masca pe baza de argila. Datorita proprietatii de a absorbi sebumul, argila poate fi utilizata cu succes in prevenirea parului gras.

Amesteca un galbenus de ou cu cinci lingurite de argila, pana devine o pasta omogena. Aplica amestecul rezultat pe pielea capului, evitand intinderea acestuia pe lungimea parului. Lasa masca sa actioneze timp de 20 de minute, dupa care spala-ti parul in modul obisnuit.

Sursa foto : celebhairstyle.files.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare