Frumusete & Ingrijire

#bariera de protectie #lubrifiant #surezenie #auz #baie #ureche infundata #spray auricular #consult orl #urechi #canal auditiv #ureche #ceara #dop de ceara #cerumen

Cum sa eviti aparitia dopurilor de ceara

Senzatia de ureche infundata si usoara scadere a auzului este cunoscuta de majoritatea persoanelor, mai ales dupa efectuarea baii. De cele mai multe ori aceasta problema este cauzata si acutizata de aparitia unui dop de cerumen. Cum apare dopul de cerumen, cum se scoate si cand este nevoie de un consult ORL?

Importanta cerumenului pentru sanatatea urechii

Contrar a ceea ce se crede, cerumenul nu este o secretie inutila, ba dimpotriva. Produs de canalul auditiv al urechii externe, aceasta substanta octuoasa, de culoare galbena, care seamana cu o ceara, este benefica pentru sanatatea urechilor. „Ceara”, cum mai este denumita popular, este un lubrifiant care protejeaza impotriva uscaciunii si a iritatiei mucoasei pentru ca are rol antibacterian si antifungic. Rolul acesteia este similar unei bariere de protectie impotriva microbilor si a altor corpi straini care pot perturba functia urechii.

Daca nu este perturbat de niciun factor extern, cerumenul este evacuat progresiv catre exterior. Cantitatea, culoarea si consistenta acestuia sunt specifice fiecarei persoane in parte.

Insa, uneori din diverse motive, cerumenul se blocheaza, se aglomereaza si formeaza un dop in canalul auditiv. Dopul de cerumen este format dintr-un amestec de secretii de glande sebacee si ceruminoase, de celule moarte, de bacterii si particule de praf. Acest dop poate provoca scaderea sau pierderea temporara a auzului sau chiar dureri la nivelul urechii.

Cand este nevoie de un consult medical?

Prezenta unui dop de ceara impune adesea consultul medical de specialitate. Simptomele pe care le prezinta bolnavul sunt: senzatia de ureche infundata, auz scazut sau surzenie temporara si in anumite cazuri dureri. Scoaterea dopului este o procedura care trebuie efectuata numai de catre un medic. Se poate face ori prin spalaturi auriculare cu o solutie sterila, ori prin aspiratie. In cazul persoanelor care fac frecvent dopuri de ceara , medicul poate recomanda administrarea unui spray auricular care sa fluidifice cerumenul pentru a se elimina mai usor.

Cateva precautii pe care sa le iei zilnic sunt suficiente pentru a reduce riscul aparitiei unui dop de ceara:

  • Urechile nu se spala zilnic! Este o conceptie gresita aceea ca urechile trebuie spalate zi de zi. Cerumenul are un rol protector pentru canalul auditiv si trebuie lasat sa-si indeplineasca functia. Insa, o data sau de doua ori pe saptamana, spala suprafata exterioara a canalului auditiv cu apa calduta, dupa care sterge-te bine. Apa ramasa in urechi si umezeala favorizeaza aparitia infectiilor, respectiv a otitei externe. Poti folosi coltul unei batiste sau al unui prosop curat, inmuiat in apa calda, pe care sa-l rotesti in jurul pavilionului urechii.
  • Betisoarele de urechi sunt contraindicate! Foarte multe persoane folosesc betisoare igienice din bumbac pentru a-si curata urechile. Insa, prin utilizarea acestora nu fac decat sa impinga cerumenul in interior. Astfel, acesta se va acumula incetul cu incetul pe canalul auditiv, iar in timp va forma un dop. Un alt risc al folosirii betisoarelor este acela al perforarii timpanului. Multe persoane si-au atins si chiar perforat timpanul, din dorinta de a-si curata urechile mai bine. De asemenea, utilizarea betisoarelor igienice este total interzisa in cazul copiilor, pentru ca acestia au canalul auditiv mai stramt si mult mai scurt.
  • Dupa baie, sterge urechile bine! Pentru ca apa favorizeaza umflarea cerumenului uscat, este bine ca in momentul in care mergi la piscina sau faci baie in mare sa folosesti dopuri de plastic. De asemenea, usuca-ti urechile de fiecare data dupa ce ai facut baie, cu coltul unui prosop de exemplu.
  • Spray-uri auriculare pentru o curatare usoara! Pentru a mentine urechile curate, specialistii au creat spray-urile auriculare. Acestea se utilizeaza usor printr-o singura pulverizare, iar acomodarea cu zgomotul din momentul difuziei picaturilor fine este foarte scurta. Insa, persoanele care au avut afectiuni mai grave, precum timpan perforat , otita etc, este recomandat sa ceara sfatul medicului ORL-ist inainte de utilizare. 
         Variante de spray-uri: Humex Spray Auricular (35 lei), Aurecon (20 lei), Audiclean (60 lei), Audispray (35 lei) etc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare