Frumusete & Ingrijire

#bronz #factori #indici de protectie #lotiune #soare #crema solara

Crema solara: cum sa faci alegerea potrivita

Sunteti in fata unui raft cu produse de ingrijire solara. Toate sunt frumos ambalate, in nuante vii, placute: galben, oranj, auriu etc. Luati in mana un produs si stupoare: este scris intr-o limba straina si nu vedeti decat semne cabalistice: SPF, IR, UVA, UVB etc si multe alte cuvinte chiar in limba romana pe care insa nu le intelegeti.

 

Nu intrati in panica, nu este vorba decat despre indicatii pretioase care permit caracterizarea calitatilor produsului. Pentru a adopta o protectie solara eficace, este indispensabil sa intelegeti aceste elemente.

 

Crema solara: factor de protectie

 

FPS sau IP inseamna – factor de protectie solara (in engleza SPF Sun Protection Factor), respectiv Indice de protectie solara , definind practic acelasi lucru.

Calculati in laborator, acesti indici se traduc prin timpul recomandat expunerii la soare, in functie de caracteristicile pielii (phototype), caci nu avem toti acelasi tip de epiderma. Unele persoane au pielea deschisa, altele inchisa, cu tendinte de sau de in ciocolatiu. Fiecarui tip de piele ii corespund caracteristici si reactii diferite in ceea ce priveste agresiunea soarelui.

De aceea este foarte important sa stiti in ce categorie va incadrati: (in aceasta categorie intra bebelusii, persoanele roscate cu tenul alb-laptos, blonzi cu pielea deschisa, sateni cu pielea deschisa), pielea maslinie (in general persoanele brunete) si pielea neagra (negrii).

IP reprezinta indicele de protectie impotriva soarelui, mai precis impotriva razelor ultraviolete (UV) de tip A sau B. In acest sens exista 3 niveluri de protectie solara:

  • IP 20 – protectie ridicata
  • IP 30-40 – protectie ridicata sporita
  • IP 60 – ultraprotectie

 

Cum se aplica lotiunea solara

 

Pentru a beneficia de o protectie optima este important sa stiti sa aplicati corect lotiunea. Astfel, este recomandat sa intindeti 2mg de pe cm patrat de piele sau altfel spus un sfert de tub de 125 ml la fiecare expunere. Insa, in foarte multe cazuri, pentru a face economie sau pur si simplu din graba sau nestiinta, majoritatea aplica aproximativ 1mg pe cm patrat de piele.

De asemenea, specialistii recomanda aplicarea lotiunii solare dupa doua ore de la aplicare. Transpiratia, nisipul, frecarea pielii pe prosop si bineinteles baile conduc la micsorarea si chiar disparitia protectiei.

 

Ingrediente necunoscute de pe crema solara

 

Photostable. Pe foarte multe produse destinate protectiei solare gasim acest termen: photostable. Acesta este sinonim cu un produs care nu isi pierde eficacitatea de-a lungul expunerii la soare. Anumite filtre se degradeaza dupa cateva minute, iar aplicarea trebuie sa fie frecventa. Este si cazul produselor care contin avobenzone, un filtru UVA, care dupa o ora de la expunerea la soare isi pierd din functia protectoare. Este in schimb stabilizat in momentul in care este asociat cu filtrele urmatoare: octocrylene 4, metilbenzilidene camphor sau acidul terephatilydene dicamphor sulfonic.

Thermostable. Produsul contine un filtru care rezista la temperaturi foarte ridicate.

Water resistant / Waterproof. Este o lotiune rezistenta la apa. Din pacate, este dificil de stabilit o scala a protectiei. Mai mult decat atat, exista laboratoare care isi vand produsele ca fiind rezistente la apa desi protectia este la fel ca si un produs solar normal.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare