Frumusete & Ingrijire

#ingrijire piele # cosmetice bio #cosmetice hand made #creme bio

Cosmeticele hand-made: un moft sau o necesitate

Revistele de specialitate si internetul abunda in stiri care mai de care mai alarmante, mai infricosatoare despre efectrul parabenilor (si nu numai, a tuturor ingredientelor care au drept scop conservarea pe termen cat mai lung) folositi in conservarea acestor produse. Tot din astfel de stiri suntem informati ca intr-un an de zile noi doamnele asimilam aproximativ cinci kg de conservanti transdermic. Incluzand si substante cu rol de conservare folositi in sampoane, lotiuni de corp, sapun sau pasta de dinti.


Si eu am fost putin speriata la asemenea vesti, motiv pentru care m-am mobilizat si m-am apucat de "gatit creme de fata si de corp". Internetul abunda de astfel de retete redactate pe intelesul tuturor. Am inceput cu o crema pentru tenul uscat, alcatuita dintr-o baza de unt de shea la care am adaugat putina ceara cosmetica, pentru ai da stabilitate si consistenta. Binenteles ca totul a devenit o provocare motiv pentru care in decursul unui an am evoluat realizand emulsii.

Ei aici se cam complica lucrurile avand nevoie de un emulsifiant, adica de o substanta care sa "lege" hidrolatul - faza apoasa - de faza grasa, reprezentata prin uleiuri cosmetice sau unturi vegetale (mango, unt de cocos, unt de shea).

Hidrolatul il prepar din apa plata, purificata microbiologic, cumparata de la plafar si o plantuta culeasa de mine. Pentru tenul uscat folosesc petalele de trandafiri pentru dulceata care miros divin sau galbenele. Se da apa plata in clocot apoi se infuzeaza cam 30 de minute. Se strecoara si gata hidrolatul sau apa tonica.

Deci sa recapitulam :

Primul pas: alegerea ingredientelor in functie de tipul de ten, cantarirea lor, masurarea cu o masura care se poate cumpara de la magazinele de "tehnico medicale" cele care comercializeaza consumabile pentru cabinetele medicale.

Al doilea pas: consta in aducerea celor doua faze la aceasi temperatura. In prealabil imi dezinfectez vasul in care urmeaza sa se faca emulsifierea cu o solutie de uz stomatologic. Cele doua faze le incalzesc pe rand la bain marin, ajutandu-ma de o mini sauna faciala (cea folosita in cabinetele cosmetice).

Al treilea pas: incep procesul de emulsifiere folosindu-ma de un mini mixter care este echipat cu 4 accesorii, fiecare se foloseste in functie de ceea ce vrei sa faci.

De regula , mai intai se topeste emulsifiantul, apoi se adauga faza grasa si apoi se adauga picatura cu picatura hidrolatul. Nu va dati seama ce bucurie o sa aveti cand veti vedea ca singure, fara ajutorul nimanui, ati realizat e EMULSIE FACIALA, un adevarat rasfat pentru fata voastra sau corpul vostru.

Cosmetice hand-made = cosmetice bio

Dar asta nu e tot... se stie ca apa in cateva zile dezvolta bacterii, fungi si de aceeea trebuie adaugat un conservant. Eu adaug cosgard, un conservant pentru cosmetice agreat de ECOCERT (organism international de inspectie si certificare a produselor ecologice).

Ingredientele achizitionate toate au avizul ECOCERT, deci va rezulta o crema, o emulsie 100 % bio. Cosmeticele bio contin in proportie de cel putin 95% ingrediente din plante crescute fara substante chimice, in zone nepoluate.

In final urmeaza partea care imi place mie cel mai mult ,parfumarea cremei sau a emulsiei pe care o realizez cu uleiuri esentiale pure, organice.

Atentie! Trebuie sa se faca distinctie intre uleiurile folosite in aromoterapie si aceste uleiuri organice, pure! Sunt de ajuns 15 picaturi la un volum de 40 ml. Recipientii folositi au sistem airless, adica o pompa care face "vid". In acest fel este scos aerul din recipient.

Urmeaza etichetarea flaconului (aici mi-am implicat copiii in realizarea unor etichete cat mai frumoase). Urmeaza intocmirea prospectului cu indrumarile necesare, cand se foloseste, cum se pastreaza.

Ei, da aceste creme, emulsii gatite in "casa" au un regim mai special de pastrare si anume la frigider. In orice caz ele nu se lasa in bataia razelor de soare. Cremele realizate doar din ceara cosmetica si uleiuri – care nu contin apa - se pot pastra la temperatura camerei, in ele adaugandu-se vitamina E cu rol de a preveni rancezirea.

Doamnelor, acum pofta buna! Folositi cu incredere ceea ce ati realizat singure. Ieftin, sigur si bun.

Daca aveti intrebari despre prepararea cremelor hand-made, le puteti adresa doamnei Marilena Trifescu, printr-un comentariu la acest articol.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare