Frumusete & Ingrijire

#bicarbonat de sodiu #stomac #transpiratie #dinti #micoze #epilare

Bicarbonatul de sodiu, remediu naturist: adevarat sau fals?

Remediu de pe vremea bunicilor, bicarbonatul de sodiu este cunoscut ca fiind benefic in tratarea transpiratiei, a arsurilor la stomac sau pentru albirea dintilor. Bicarbonatul de sodiu este un compus care se gaseste in comert (supermarket, farmacie sau plafaruri) sub forma de pudra fina, inodora. Acesta se extrage din evaporarea apei din lacurile sarate. Este un produs biodegradabil si nu este toxic, este solubil in apa si usor abraziv.

Iata cateva mituri adevarate sau false despre beneficiile bicarbonatului de sodiu:

  • Albeste dintii?

Adevarat! Compus din cristale cu proprietati abrazive, bicarbonatul are proprietatea de a albi dintii. Acesta are efcetul de a poliza dintii, de a face smaltul sa straluceasca si de a indeparta petele galbui. Bicarbonatul poate preveni aparitia cariilor eliminand bacteriile, de aceea este un ingredient de baza in pastele de dinti.

Inainte de periajul dentar, pune cateva grame de bicarbonat de sodiu pe periuta de dinti si freaca cu blandete. Insa, nu il utiliza mai des de o data la 10 zile, deoarece fiind un produs abraziv poate deteriora smaltul natural al dintilor.

  • Amelioreaza arsurile de la stomac?

Adevarat! Aceasta proprietate se bazeaza pe faptul ca bicarbonatul este un alcalin, deci principiile sale antiacide ajuta la indepartarea arsurilor de stomac. De asemenea, poate elimina senzatia de balonare si flatulenta.

In momentul in care simti ca te arde stomacul, pune o lingurita de bicarbonat de sodiu intr-un pahar cu apa si bea amestecul rezultat. Insa, chiar daca bicarbonatul de sodiu este un produs natural, nu poate inlocui un tratament medical . Daca simptomele persista cere sfatul unui medic .

  • Trateaza aftele?

Adevarat! Dusurile bucale cu bicarbonat de sodiu sunt eficiente impotriva aftelor. Fa gargara cu o solutie de bicarbonat de sodiu si apa si vei preveni ranile bucale si respiratia urat mirositoare. Dilueaza o lingurita de bicarbonat intr-un pahar cu apa rece si fa gargara in fiecare zi pana simptomele dispar.

  • Indeparteaza mirosul urat al transpiratiei?

Poate! Unii specialisti sustin cu tarie aceasta teorie, insa exista si voci care afirma ca este o solutie ineficienta.  

Se tamponeaza zona axilelor cu o solutie formata dintr-o lingurita de bicarbonat si un pahar cu apa. Aceasta formula poate inlocui deodorantele obisnuite, fiind un mod ecologic de a scapa de mirosul urat de transpiratie, fara riscuri pentru sanatate.

  • Relaxeaza?

Nu! Inca nu s-a demonstrat faptul ca o baie cu bicarbonat de sodiu este mai relaxanta decat o baie in apa simpla. Ceea ce este sigur este ca dizolvat in apa, bicarbonatul de sodiu creste pH-ul acesteia (potential hidrogen). Bicarbonatul este un alcalin care diminueaza aciditatea apei.

  • Trateaza micozele?

Nu! Bicarbonatul de sodiu nu este un medicament fungicid (substanta care ucide ciupercile responsabile de aparitia micozelor). Poate fi insa folosit ca adjuvant in tratamentul impotriva ciupercilor.

Atentie insa, bicarbonatul este abraziv si poate irita pielea sensibila. Chiar daca bicarbonatul de sodiu este un produs natural, este indicat sa ceri sfatul medicului inainte de a-l folosi.

  • Poate linisti iritatiile pielii dupa epilare?

Poate! Nu este certificata aceasta proprietate insa s-a observat ca, dupa epilare, bicarbonatul de sodiu atenueaza aciditatea transpiratiei care provoaca senzatiile de arsura si piscaturi.

Prepara o solutie dintr-o lingurita de bicarbonat de sodiu si o cana cu apa calduta. Tamponeaza pielea cu aceasta lotiune inainte si dupa epilare. Nu freca! Atentie: pentru ca bicarbonatul este abraziv poate irita pielea, de aceea este indicat sa ceri in prealabil sfatul unui medic.

Citeste mai mult despre:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare