Frumusete & Ingrijire

#cosuri #acnee #adulti #alimentatie #sebum #piele

Acneea la adulti, o afectiune care nu trebuie neglijata

Nu doar adolescentii sufera din cauza cosurilor inestetice de pe fata. Adultii de asemenea pot suferi de acnee, afectiune care perturba frumusetea tenului. 25% dintre adulti se confrunta cu aceasta boala, cele mai afectate fiind femeile. La fel ca si in cazul adolescentilor, acneea poate fi adesea un motiv de depresie pentru persoanele mature.
Chiar daca fenomenul aparitiei cosurilor este studiat de mai bine de 10 ani, inca nu se cunosc cu exactitate cauzele declansatoare ale acneei la adulti. Totusi, in urma cercetarilor au fost depistate mai multe cauze, printre acestea numarandu-se: excesul de sebum care prolifereaza formarea punctelor negre si inflamarea foliculilor pilosi.
De asemenea, ingrijirea pielii cu produse cosmetice de proasta calitate sau neadaptate tipului de piele poate antrena riscuri de alergii sau reactii cutanate. Lista „vinovatilor” nu se opreste aici, deoarece s-au mai inregistrat factori declansatori ai cosurilor precum stresul, poluarea, anumite contraceptive, menstruatia, sarcina sau o oarecare sensibilitate hormonala.
De retinut: nu este obligatoriu sa suferi de acnee adulta, daca in perioada adolescentei ai avut cosuri.
1. Cum sa scapi de acnee
Curata-ti bine pielea
Inainte de a urma un tratament, este important ca o buna perioada de timp sa-ti cureti bine pielea, deoarece in foarte multe cazuri cosurile se diminueaza sau chiar dispar complet. Pentru a indeparta surplusul de sebum si pentru a purifica pielea, este recomandat sa folosesti solutii speciale de curatat, nu sapun. Pune o cantitate mica de produs in palme, amesteca pana faci spuma si intinde pe toata fata fara a freca. Evita sa folosesti lotiuni demachiante care nu necesita clatire, deoarece aceastea lasa o pelicula grasa pe piele.
Foloseste produse de ingrijire adaptate nevoilor tale
Dupa ce pielea a fost curata si spalata, aplica o lotiune tonica fara alcool sau apa termala cu efect calmant si finalizeaza procesul de ingrijire cu un produs hidratant non-comedogen adaptat afectiunilor cutanate de acest gen. 
De retinut: daca obisnuiesti sa te machiezi, este important sa nu-ti incarci tenul. Foloseste un fond de ten lejer, pentru a-i permite pielii sa respire.
Urmeaza un tratament recomandat de catre medic
Acneea se poate vindeca, daca urmezi tratamentul potrivit. Odata cu varsta, glandele sebacee se atrofiaza, de aceea dupa varsta de 50 de ani, cazurile de acnee sunt extrem de rare. Foarte multe tipuri de medicamente se vand fara reteta medicala , insa pentru a evita riscul complicatiilor, este indicat sa consulti un specialist inainte de urma un astfel de tratament. Medicamentele cele mai utilizate sunt cele pe baza de acid salicilic, peroxid de benzoil, tretinoina.
Daca aceste solutii de baza se dovedesc ineficiente, este indicat sa consulti un dermatolog care sa-ti propuna un tratament mai puternic si pe o perioada mai lunga de timp (anti-acneice locale care lupta cu dezvoltarea bacteriilor sau comprimate care se administreaza oral). De asemenea, tetraciclina – un antibiotic cu actiune anti-inflamatorie – poate stopa secretiile sebacee si poate diminua infectiile. Noua generatie de contraceptive orale poate constitui un tratament hormonal eficient pentru a trata o acnee moderata.
De retinut: In cazul unei femei insarcinate , este bine sa se consulte medicul inainte de a urma un tratament anti-acneic. Insa, aplicarea produselor anti-acneice locale nu afecteaza fatul.
Ai grija la alimentatie
Pana in prezent, niciun studiu nu a demonstrat ca fripturile, ciocolata sau alcoolul ar agrava acneea. Insa, chiar daca nu a fost dovedit stiintific, alimentatia bazata pe foarte multe grasimi nu este sanatoasa. Asadar, daca esti afectat/a de acneea adulta este indicat sa mananci echilibrat si sa privilegiezi produsele naturale, cum sunt legumele si fructele proaspete.
In ceea ce priveste tutunul, studii stiintifice au demonstrat ca acneea este mai frecventa la fumatori. Mai mult decat atat, aceleasi cercetari au aratat ca persoanele care fumeaza raspund mai greu la tratamentele dermatologice. 
2. Sfaturi utile
  • Nu stoarce niciodata cosurile. Odata rupt chistul, pielea se va inflama, iar riscul aparitiei unei cicatrici este mare. Cu cat atingi mai mult comedoanele, cu atat risti sa imprastii germenii pe intreaga zona a fetei. Pentru a ascunde cosul inestetic, este indicat sa folosesti un produs antiacneic si sa-l camuflezi cu un baton corector .
  • Nu te spala cu putere. Evita sa te speli extrem de des si sa freci cu putere pielea pentru ca risti sa te iriti si mai tare. Curata-te delicat cu produse dermato-cosmetice dimineata si seara.
  • Nu folosi produse pe baza de alcool. Desi la prima impresia, ai crede ca lotiunile cu alcool sunt benefice deoarece usuca acneea, acestea pot irita si mai tare pielea deja sensibilizata.
  • Limiteaza frecarile. Parul lung inclusiv bretonul, caciulile, fularele sau puloverele cu un guler mare din materiale aspre pot favoriza aparitia si mentinerea cosurilor la nivelul fetei, din cauza frecarii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului