Frumusete & Ingrijire

#imbatranire prematura maini #hidratare maini #ingrijire maini

7 trucuri de prevenire a imbatranirii premature a mainilor

 

Ingrijirea mainilor este un aspect caruia trebuie sa ii acordam o atentie constanta, pentru ca spune multe despre modul in care alegem sa avem grija de noi. Spalarea lor este un obicei indispensabil, care ne ajuta sa mentinem o igiena corecta, sa scadem numarul microbilor cu care intram in contact si sa reducem sansele de a ne imbolnavi. Pe de alta parte, mainile sunt cele mai expuse conditiilor externe, variatiilor de temperatura sau substantelor chimice cu care intram in contact.

 

 

In aceasta perioada in special, in care recomandarea medicilor este de a ne spala in mod frecvent pentru a evita o posibila infectie cu noul Coronavirus, o spalare frecventa cu apa sau folosirea de solutii dezinfectante ne salveaza de posibile infectii. Doar ca, in acelasi timp, acest lucru poate duce la deshidratarea sau uscarea lor excesiva. Felul in care arata pielea mainilor noastre e influentat de o serie intreaga de factori interni dar si externi.

Factori care contribuie la imbatranirea prematura a mainilor

Exista o multime de factori care conduc la o imbatranire prematura a mainilor. O parte dintre acestia sunt factori interni, genetici, dar o parte depind foarte mult de felul in care le ingrijim.

Pe de o parte,  colagenul - care asigura elasticitatea tuturor tipurilor de tesut din corp - ajunge sa nu mai fie produs in mod natural de la o anumita varsta.  Acest lucru se observa prin riduri accentuate, o epiderma mai putin elastica si aparitia unor pete maronii pe maini.

Pe de alta parte, orice dezechilibre hormonale si scaderea cantitatii de estrogen pot duce la imbatranirea biologica a organismului si o deshidratare mai accentuata la nivelul epidermei.

Expunerea la radiatiile ultraviolete pentru un timp indelungat are efecte vizibile asupra aspectului mainilor, deoarece distruge functia imunitara a tesuturilor si, ca urmare, apar  fotoimbatranirea, arsurile solare. In timp, poate duce chiar la aparitia cancerului de piele.

Trucuri pentru a preveni imbatranirea prematura a mainilor

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa mentii mainile curate si intr-o stare permanenta de sanatate, ca sa previi in acest fel imbatranirea lor prematura:

1. Ai grija ca apa pe care o folosesti cand te speli pe maini sa fie la o temperatura potrivita, nu exagerat de mare. In acest fel, protejezi pielea de uscarea excesiva ce apare datorata dilatarii vaselor de sange sau inrosirea ei, cunoscuta ca rozacee. Variatiile mari de temperatura pot sa apara si atunci  cand esti expus conditiilor externe extreme, frig sau cald, de afara. De aceea, ai grija ca pe timpul iernii sau chiar primaverii sa protejezi mainile folosind manusi. 

2. Foloseste intotdeauna creme de protectie solara, fie ca este iarna sau vara. Zonele fetei sau mainilor, expuse frecvent interactiunilor cu radiatiile solare, au cel mai mult de suferit. Cremele cu filtru UV sunt recomandate nu doar pentru fata, dar si pentru maini. Este bine sa apelezi la ele de fiecare data cand iesi in mediul exterior.

3. Ai grija la produsele de curatare si dezinfectare pe care le folosesti. Expunerea frecventa la aceste produse duce la descuamarea pielii, din cauza agentilor chimici continuti. De aceea, este indicat sa folosesti manusi atunci cand speli vasele sau dezinfectezi diferitele suprafete din baie sau bucatarie.

4. Incearca sa iti creezi un ritual saptamanal prin care sa acorzi mainilor o ingrijire speciala. Daca esti obisnuita cu folosirea zilnica sau constanta a unei creme de maini, creeaza-ti si un obicei saptamanal care sa includa un tratament complet ce include exfoliere, curatare si hidratare. Prin exfoliere vei reusi sa elimini celulele moarte de la suprafata pielii pentru ca ea sa ramana fina la atingere. Pentru aceasta poti folosi o crema exfolianta pe care sa o masezi usor pana se absoarbe complet pe maini. Dupa ce le-ai curatat bine hraneste-le cu o crema ce ofera hidratare pentru maini uscate si exfoliate.

5. Nu uita de unghii si cuticule. Pastreaza-le mereu ingrijite si curatate si foloseste produse special create pentru intretinerea lor. In ce priveste cuticulele, nu este nevoie sa le tai, ci e suficient sa le impingi usor spre baza unghiei. In felul acesta nu vei favoriza patrunderea rapida a microbilor in spatiul dintre unghie si piele.

6. Foloseste produse din substante naturale pentru ingrijirea mainilor. Acestea sunt benefice datorita ingredientelor pe care le contin si se adapteaza rapid pH-ului pielii, fara a usca mainile (precum anumite produse care au prea multe ingrediente chimice in componenta lor).

7. Ai grija la alimentatie si hidratare! Modul in care avem grija de noi se reflecta mult in aspectul fizic, dar se observa cel mai rapid in ceea ce priveste tenul si mainile. Este important sa ne alegem produsele de ingrijire a tenului potrivite specificului acestuia si varstei, insa la fel de mult conteaza si felul in care ne alegem substantele nutritive din alimentatie si cat de des ne hidratam!

Nu uita de sfaturile specialistilor in ceea ce priveste necesarul zilnic de lichide, iar in privinta alimentatiei asigura-te ca aceasta include in cantitate suficienta substante cu un continut mare de vitamine si acizi grasi, care mentin si redau elasiticitatea naturala a pielii. Alimentele bogate in grasimi „bune” sunt nucile, avocado, semintele de in, uleiul de măsline sau orice fel de peste oceanic (somon, ton, hering).

Sursa foto: https://www.pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare