Frumusete & Ingrijire

#motive intarziere menstruatie #cauze intarziere menstruatie #menstruatie # intarziere menstruatie

6 motive pentru care iti intarzie menstruatia

Primul gand care iti trece prin minte, atunci cand iti intarzie menstruatia, este ca ai putea fi insarcinata. Insa amenoreea secundara, asa cum este cunoscuta in termeni medicali, poate avea si alte cauze in afara de o sarcina neasteptata. Iata care sunt cele 6 cauze care pot duce la intarzierea menstuatiei.

Stresul

Daca ai avut parte de o perioada mai lunga de stres, este posibil ca menstruatia sa nu mai vina la timp. Acest lucru este valabil si daca treci prin stari de anxietate sau depresie. Specialistii spun ca stresul poate afecta functionarea hipotalamusului, partea creierului care controleaza hormonii responsabili de ciclul menstrual. Drept urmare, ovulatia se poate opri.

Dereglarile hormonale

Exista afectiuni cauzate de o functionare deficitara a glandelor hormonale, precum hipertiroidismul si hipotiroidismul care au drept simptom si intarzierea ciclului menstrual. Sindromul ovarelor polichistice, intalnit mai des la femeile pana in 30 de ani, este o alta tulburare hormonala care iti poate intarzia menstruatia. Sindromul ovarelor polichistice cauzeaza aproximativ 30% din cazurile de amenoree secundara, spun statisticile.

Sportul de performanta

Femeile care fac sport de performanta, de la atlete, gimnaste, pana la balerine se pot confrunta, de asemenea, cu amenoree secundara. Acest lucru este cauzat de antrenamentele riguroase, de un strat de grasime corporala redus si de mult consum psihic.

Anumite medicamente

Unele medicamente, precum cele prescrise impotriva hipertensiunii arteriale sau cele pentru tratarea alergiilor, cat si medicamentele prescrise femeilor care fac chimioterapie pot duce la dereglari menstruale. Pe langa cele enumerate mai sus, si antidepresivele pot avea efectul de a intarzia menstruatia.

Pierderea excesiva in greutate

Ai tinut o cura de slabire drastica si ai slabit mult, intr-o perioada scurta de timp? Acest lucru poate duce la intazierea menstruatiei. Se intampla deoarece un regim bazat pe foarte putine calorii si proteine duce la scaderea hormonilor estrogeni. De aceea, este indicat ca orice femeie sa consulte un medic specialist inainte de a se apuca de un regim de slabire.

Sindromul Asherman

Sindromul Asherman, o afectiune a uterului, inseamna prezenta unor mici leziuni in uter, aparute in urma unor interventii chirurgicale. Femeile care sufera de aceasta afectiune ajung sa aiba parte si de amenoree secundara. Aceasta boala poate sa dispara numai in urma unei operatii. Netratata, poate duce la infertilitate.

Sursa foto: healthtap.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului