Frumusete & Ingrijire

#ceara #curiozitati #curatare urechi #ceara din urechi

6 curiozitati pe care nu le stiai despre ceara din urechi

Este drept ca nu ii acorzi prea multa atentie, decat dupa un dus sau o baie cand igiena urechilor reprezinta unul dintre pasii ritualului de primenire. Asadar, probabil nu stiai ca, paradoxal, ceara iti mentine urechile relativ curate, nici ca, multumita ei, nu resimti non-stop senzatia de mancarime in interiorul lor. Descopera, in continuare, sase curiozitati interesante despre ceara din urechi!

1. Folosesti betisoare de urechi? Poti renunta la ele

Chiar daca pare greu de crezut, cu atat mai mult cu cat ai fost obisnuit din frageda pruncie sa iti cureti urechile dupa fiecare imbaiere, nu este nevoie sa te folosesti de betisoarele special concepute in acest sens. Potrivit specialistilor, urechile tale se curata de la sine, iar betisoarele risca sa faca mai mult rau decat bine, impigand ceara spre timpan si formand dopuri de ceara.

2. Ceara din urechi te fereste de mancarimile neplacute

Desi nu se cunoaste cu exactitate rolul pe care il indeplineste, ceara din urechi are, totusi, un efect documentat: acela de a lubrifia urechile si de a impiedica senzatiile de uscaciune si de mancarime.

3. Consistenta cerii variaza in functie de transpiratie

Aceia care transpira din abundenta au toate sansele sa aiba cerumen cu o consistenta mai degraba vascoasa si de culoare galbuie. La polul opus se afla persoanele care nu transpira excesiv si a caror ceara din urechi este adesea uscata si de culoare alba.

4. Ceara din urechi este diferita de la o rasa la alta

Structura cerii din urechi variaza de la o rasa la alta, potrivit unui studiu realizat recent in cadrul Centrului Monell din SUA. Astfel, s-ar parea ca secretiile auriculare ale caucazienilor contin o cantitate mai mare de compusi organici volatili, situatie care se traduce printr-un miros mai pregnant.

In schimb, asiaticii, de pilda, secreta un tip de ceara mai degraba inodor si, in plus, in majoritatea cazurilor, uscat.

5. Stresul si teama maresc cantitatea de ceara din urechi

Glandele responsabile cu producerea cerii din urechi, incluse in clasa glandelor apocrine, secreta mai multa substanta in situatii extreme, de stres ori teama. Glandele apocrine sunt, de asemnenea, cele care determina transpiratia excesiva ca raspuns la aceleasi emotii intense.

6. Lumanarile pentru urechi? Mai periculoase decat betisoarele

Daca decizi sa renunti la folosirea betisoarelor pentru urechi, nu le inlocui cu lumanarile terapeutice, aparent concepute pentru a elimina ceara auriculara. Pe langa faptul ca utilizarea lor se poate lasa cu arsuri severe, lumanarile pentru urechi pot duce si la blocarea canalului auricular si chiar si la perforarea timpanului!

Daca resimti o senzatie neplacuta, cauzata de acumularea de cerumen, poti incerca o solutie mai sigura de indepartare a acesteia: toarna cativa stropi de apa calda in ureche (procedura pe care o poti pune in practica si atunci cand faci dus ori te imbaiezi).

In situatia in care constati ca iti simti in continuare urechea infundata, consulta un medic specialist, intrucat este posibil ca acest simptom sa tradeze o afectiune ORL.

Sursa foto: oddstuffmagazine.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului