Frumusete & Ingrijire

#ten luminos #ingrijire ten

3 reguli de ingrijire zilnica pentru un ten luminos

Procesul imbatranirii este accelerat de folosirea excesiva a cosmeticelor pe care nu le putem exclude din vietile noastre. O rutina zilnica de ingrijire faciala pe termen lung ajuta tenul sa ramana sanatos si sa beneficieze de protectie impotriva substantelor iritante. Sa vedem care sunt principalele reguli de ingrijire zilnica a tenului!

1. Foloseste produse potrivite tipului de ten!

Inainte de a achizitiona orice produs cosmetic, asigura-te ca este potrivit nevoilor tenului.

  • Tenul normal – acesta este tenul care nu este nici gras, nici uscat. Este curat, are o textura fina, fara pete. Necesita folosirea unor produse care sa nu il agreseze, deoarece tenul trebuie pastrat in aceasta forma.
  • Tenul gras – are o textura uleioasa, din cauza sebumului secretat in exces. Este predispus la aparitia acneei si punctelor negre, deoarece asimileaza praful din mediu. Necesita produse speciale si curatare zilnica.
  • Tenul uscat – are o textura fragila, uscata, cu pete si crapa cu usurinta, mai ales in anotimpurile reci. Este mai aspru la atingere, deoarece nu retine apa si nu secreta destul sebum. Necesita folosirea unor produse hidratante.
  • Tenul mixt – este o combinatie intre tenul uscat si cel gras. Prezinta o zona grasa (zona T – frunte, nas, barbie), iar in rest este uscat. Fiecare zona trebuie ingrijita specific.

2. Creeaza-ti rutina: cleanser – tonic facial – ser facial – moisturizer (lotiune hidratanta)

Fiecare ten trebuie sa fie ingrijit zilnic cu aceste tipuri produse, in aceasta ordine. Astfel, pielea fetei se recupereaza dupa agresiunea cosmeticelor si factorilor de mediu, din timpul zilei.

Cleanser

Un cleanser reprezinta o lotiune de curatare in profunzime a tenului. Acesta are rolul de a indeparta impuritatile de la nivelul porilor. Astfel, sunt prevenite unele afectiuni dermatologice precum acneea.

Cleanser-ul trebuie folosit dimineata si seara. El se utilizeaza si pentru demachiere.

Exista mai multe tipuri de cleanser, in functie de necesitatile tenului.

Cleanser-ul lichid spumos (foaming liquid cleanser) este recomandat pentru tenul gras sau predispus acneei. Acesta indeparteaza excesul de sebum.

Cleanser-ul sub forma de crema este indicat persoanelor cu tenul uscat care se irita usor. Acesta contine emolienti (unt de shea, glicerina) care hidrateaza tenul, in timp ce impuritatile sunt indepartate.

Pentru tenul sensibil, se recomanda un cleanser sub forma de ulei. Acestea sunt bine tolerate de acest tip de piele si ii ofera acesteia o textura moale, fina.

Pentru pielea imbatranita, se recomanda utilizarea unui cleanser balsam (asemanator untului), care se topeste in contact cu pielea. Este folosit si pentru machiajul greu de indepartat.

Apa micelara este un cleanser indicat pentru toate tipurile de ten. Absoarbe sebumul, dar nu cauzeaza uscaciune tenului. Acesta nu necesita clatire.

Tonic facial

Tonicul facial este special conceput pentru a aduce tenului o suplimentare de substante nutritive si a ajuta la absorbtia celorlalti nutrienti aplicati.

Orienteaza-te dupa cele care au in compozitie alfa hidroxi acizi (indeparteaza tesuturile moarte), acid hialuronic (efect hidratant), apa de trandafiri sau ceai verde (efect anti-inflamator, reduce roseata), vitamina E si C (antioxidanti care au rol anti-imbatranire).

Tonicul se aplica dupa cleanser.

Ser facial

Serul facial are in compozitie nutrienti in doze concentrate care rezolva diverse probleme ale tenului.

Alege un ser facial cu acid hialuronic (daca ai nevoie de hidratare), cu vitamina C (pentru luminozitate si reducerea punctelor negre), cu retinol, vitamina B3 sau peptide (pentru stimularea productiei de colagen si elastina care previn degradarea pielii), cu sulf coloidal sau niacinamida (efect antibacterian si antiinflamator).

Ca alternativa, poti utiliza fiole cu acid hialuronic sau cu vitamine cu rol antioxidant, cum ar fi fiolele cu retinol.

Serul sau fiolele se aplica dupa tonicul facial.

Moisturizer

Acesta este un emolient cu rol de hidratare care finiseaza rutina de ingrijire. Se gaseste sub mai multe forme, in functie de tipul de ten.

Tenul gras necesita un moisturizer gel, tenul normal sau mixt are nevoie de un moisturizer sub forma de lotiune, tenul uscat trebuie ingrijit cu un moisturizer crema, iar cel sensibil, cu unul sub forma de alifie.

3. Foloseste machiaj hipoalergenic si cu protectie solara!

Atunci cand achizitionezi machiaje, asigura-te ca sunt hipoalergenice. Acestea au in compozitie mai putine substante care agreseaza tenul.

De asemenea, un fond de ten cu SPF te ajuta sa te feresti de radiatiile solare si de formarea radicalilor liberi responsabili de imbatranire.

Daca nu folosesti fond de ten, ar trebui sa utilizezi, totusi, o crema cu protectie solara pentru fata.

Urmeaza zilnic acesti pasi, pentru un ten luminos si plin de vitalitate si nu uita ca efectele se observa dupa o ingrijire pe termen lung.

Sursa foto: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare