Frumusete & Ingrijire

#unghii #unghii false #onicomicoza #cancer #infectie

Riscurile unghiilor false

Unghiile tale sunt fragile si casante? In aceste conditii, tentatia de a le ascunde este foarte mare. Si cum industria produselor cosmetice evolueaza cu mare viteza, o alternativa avantajoasa nu a fost greu de gasit: unghiile false. Dar, cum in toate lucrurile exista si reversul medaliei si in cazul unghiilor false exista riscuri care pot pun sanatatea unghiilor naturale in pericol.

 

Tipuri de unghii false

 

In prezent, in majoritatea saloanelor se pot pune trei tipuri de unghii false: din plastic, din acryl sau din portelan.
Capsulele din plastic sunt un tip de unghii false din ce in ce mai acasa .ro/putin" title="putin">putin folosit, deoarece nu au o durata foarte mare de rezistenta. Procedeul de aplicare consta in lipirea unei capsule de plastic peste unghia naturala, dupa care se pileste pentru a capata o forma cat mai naturala.

Unghiile din rasina acrylica (gel din acryl) sunt utilizate in special pentru a prelungi unghia naturala. Avantajul acestui tip de manichiura este atat aspectul frumos, cat si durabilitatea: 2-3 luni de zile, cu ingrijire la un interval de doua saptamani.

Unghiile false din gel din portelan au devenit o metoda foarte preferata de clientele saloanelor de cosmetica datorita aspectul natural si sanatos si mai ales rezistentei oferite de materialul folosit.

 

De ce anume pot suferi unghiile?

 

Pe langa aspectul impecabil pe care il ofera unghiile false, exista cateva argumente contra care te pot face sa renunti la aceasta metoda de infrumusetare. Iata care sunt riscurile la care iti supui unghiile in momentul in care optezi pentru varianta artificiala:

1 Subtierea unghiilor naturale

Inainte de aplicarea unghiei false, unghia naturala este supusa unor procedee menite sa faca patul unghial natural mai aderent. Astfel, suprafata unghiei naturale este pilita. Aceasta etapa de pilire subtiaza suprafata unghiei si o face mai sensibila.

Rezistenta unghiei este slabita, ceea ce favorizeaza penetrarea produselor toxice utilizate pentru fabricarea unghiei din acril, portelan sau pentru a lipi capsulele de plastic. Cu cat unghiile sunt pilite mai adanc, cu atat pericolul este mai mare.

2 Dezlipirea unghiei naturale

Specialistii in dermatologie atrag atentia asupra agresivitatii produselor utilizate. In urma unei utilizari prelungite, unghiile false pot provoca la un moment dat dezlipirea unghiilor naturale. Acest efect se produce in momentul in care persoana in cauza incearca sa foloseasca unghiile drept unealta: pentru a deschide capacul unei cutii, de exemplu. Cu cat unghiile sunt mai lungi, cu atat riscurile sunt mai mari.

3 Aparitia eczemelor

Cercetari in domeniul dermatologiei cosmetice au demonstrat ca produsele de manichiura pe baza de acryl provoaca adesea eczeme de contact. Este vorba de o alergie care se dezvolta la varful degetelor, insa se poate extinde si la alte zone din corp care intra in contact cu zona infectata.

In general, eczema apare intre 48 si 96 de ore dupa aplicarea unghiilor false, indiferent de tip, la persoanele sensibile la produsele folosite. In general, lacurile de unghii sunt responsabile adesea de aparitia acestui tip de alergie.

De asemenea, posesoarea unghiilor false poate suferi si de dermatita de contact caracterizata prin eruptii rosii, vezicule pline cu lichid, mancarimi si chiar arsuri cutanate.

4 Infectarea cu ciuperci si bacterii

Unghiile naturale se ingalbenesc adesea. Insa, daca nuanta se transforma in maroniu, cu tente verzi, exista riscul sa suferi o infectie - onicomicoza . Aceasta infectie este cauzata de o ciuperca microscopica, ce se hraneste cu cheratina , substanta dura a unghiei. Odata sensibilizata de gelul de acryl sau portelan, unghia nu mai poate rezista.

Onicomicoza este o afectiune contagioasa. Ciuperca responsabila poate ataca si alte parti din corp, precum pielea si parul. De asemenea, poate duce la o desensibilizare a extremitatilor. Pe de alta parte, daca nu este tratata in timp util boala se poate transmite si la ceilalti membri ai familiei.

Una alt tip de infectie, mai rar intalnita, este aceea provocata de bacteria pseudomonas aeruginosa, care se poate dezvolta sub unghiile false. Aceasta afectiune se caracterizeaza printr-o nuanta verzuie a unghiilor naturale.
In ambele situatii, se recomanda consultul medical de urgenta.

5 Declansarea cancerului

In literatura medicala de speciliatate se regasesc doua cazuri de cancer al pielii (Anglia) direct legate de aplicarea unghiilor false. Se pare ca utilizarea lampilor cu raze UV pentru a usca si intari rapid gelul din care se sculpteaza unghiile este responsabila de aparitia acestei maladii.

Una dintre victime, cu o stare de sanatate buna, s-a imbolnavit de cancer dupa ce a facut opt astfel de sedinte pe parcursul unui an, in timp ce cea de-a doua a suferit complicatii dupa 360 de sedinte cu raze UV, realizate de-a lungul a sapte ani.

Oncologii ezita totusi sa faca o legatura intre aceste doua cazuri, insa recomanda sa se faca obligatoriu un control periodic al starii de sanatate a mainilor si un control imediat daca se observa eventuale leziuni suspecte.

De retinut: aceste riscuri sunt mult mai mari daca unghiile false sunt puse pe unghiile naturale deja fragilizate si sensibilizate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare