Frumusete & Ingrijire

#ftalati haine #compozitie haine #eticheta haine #pericol sanatate

Pericolul din haine. De ce trebuie sa citesti cu atentie eticheta

Atunci cand vine vorba despre haine, partea estetica primeaza de multe ori in fata calitatii, iar criteriile dupa care facem alegeri sunt mai degraba designul, culoarea sau pretul decat materialul din care sunt confectionate. Din pacate, piata romaneasca este invadata de materiale sintetice, de proasta calitate, care atrag prin preturi mici, dar pot fi periculoase pentru sanatate.

Reprezentantii Ciserom au explicat de ce este important pentru sanatate sa porti haine confectionate din materiale naturale si de ce trebuie sa consulti etichetele de produs. Astfel, trebuie sa stim ca hainele fabricate in totalitate din fibre sintetice favorizeaza transpiratia si pot provoca mancarimi, alergii, eczeme sau dermatite, iar substantele chimice din compozitia acestora afecteaza sistemul imunitar, provoaca dezechilibre hormonale si cresc riscul aparitiei cancerului.

Pericolul devine si mai mare atunci cand pielea intra in contact direct cu substantele chimice din tesaturile sintetice, asa cum se intampla in cazul lenjeriei de corp. De aceea, este foarte important sa optezi pentru materiale naturale, in special atunci cand vine vorba despre piesele intime. 

Cum functioneaza bumbacul

De aceea, sosetele Ciserom sunt fabricate din fibre naturale care permit pielii sa respire, absorb eficient transpiratia. Bumbacul este un material confortabil si lejer, rezistent la temperaturi ridicate si cu o putere mare de absorbtie a umiditatii, calitati care il recomanda pe timpul verii, cand transpiri abundent si ai nevoie de materiale racoroase. Mai mult, bumbacul este hipoalergenic si tine praful la distanta, fiind recomandat persoanelor care sufera de astm, alergii sau afectiuni ale pielii.     

De cealalta parte, materialele sintetice nu lasa aerul sa patrunda, acumuleaza electricitatea statica si atrag praful. In procesul de fabricare a acestora sunt folosite o serie de substante precum petrolul, carbunele, sticla si coloranti chimici, care se pot dizolva din cauza transpiratiei si au un efect cancerigen. Chimicalele ataca plamanii, provoaca palpitatii si dureri de cap, afecteaza sistemul digestiv si reprezinta un real pericol pentru fertilitate.  

Care sunt compusii nocivi din haine

Si mai nocive sunt formaldehida, ftalatii sau PPD, compusi chimici utilizati cu precadere in industria textila din China. Formaldehida este utilizata pentru fixarea culorii in tesaturi, la fel ca si PPD, folosit mai ales pentru colorarea hainelor negre. Ambele sunt extrem de toxice, provocand alergii si dermatite. Ftalatii se gasesc de obicei in hainutele de copii, fiind prezenti in adezivii folositi pentru imprimeurile puternic colorate. Acestia sunt rezistenti la spalare, indiferent de temperatura apei, proprietate care ii face cu atat mai periculosi.      

Hainele din fibre sintetice te pot pacali usor, deoarece sunt tratate cu substante chimice pentru a fi placute la atingere, usor de spalat si viu colorate. De aceea, trebuie sa eviti materialele fara o eticheta care sa indice provenienta si tipul de fibre din care sunt facute sau articolele care contin peste 50% fibre sintetice. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare