Frumusete & Ingrijire

#ingrijirea parului # par sanatos #trucuri par sanatos

Patru teste pentru a diferentia parul sanatos de cel nesanatos

Stiai ca un fir de par poate sustine o greutate de 99 de grame si ca poate fi cu 30% mai lung atunci cand este ud? Aceste superputeri le are, evident, parul sanatos, in caz contrar se va rupe foarte usor. Dar cum faci diferenta intre parul sanatos si cel nesanatos?

La prima vedere este greu sa iti dai seama daca un par este sanatos sau nu, mai ales ca aspectul sau poate fi influentat de produse de styling.

Cum verifici un par sanatos

Sunt cateva teste simple pe care le poti face, iar daca rezultatele nu te multumesc, este timpul sa iei masuri.

Testul foliculului

Testarea radacinilor firelor de par este cea mai simpla cale de a verifica sanatatea podoabei capilare. Smulge cateva fire, apucandu-le cat mai aproape de scalp, pentru ca ele sa iasa cu tot cu radacina. Examineaza foliculii si in mod normal ar trebui sa vezi un mic bulb alb, daca parul este sanatos. In caz contrar, ar trebui sa ai mai multa grija de el.

Ca sa previi caderea parului sunt de mare ajutor dieta mediteraneana si vitamine si minerale speciale. In plus, evita sa il mai prinzi in coada, mai ales cand dormi, pentru ca acest obicei slabeste radacinile.

Testul apei

Acest experiment arata cat de poros este parul tau. Un par sanatos are o structura solida, in timp ce firele nesanatoase absorb foarte repede lichidul.

Smulge cateva fire din zone diferite ale capului si pune-le in cate un recipient cu apa. Firele sanatoase vor pluti, cele relativ sanatoase se vor scufunda doar putin, iar cele nesanatoase vor ajunge pe fundul vasului.

Ca sa tratezi parul foarte poros poti aplica masti cu diferite tipuri de unt si ulei, care vor hidrata parul si vor sigila cuticulele. Foloseste balsam dupa fiecare spalare si aplica un mix de cidru de mere si aloe vera pentru a-i echilibra pH-ul.

Testul elasticitatii

Smulge un fir de par si intinde-l tragand de capete. Daca se intinde si revine la forma initiala cand ii dai drumul, inseamna ca ai un par sanatos; daca se rupe cu usurinta, inseamna ca este slabit si are nevoie de ingrijire.

Cele mai simple remedii care vor reda elasticitatea parului sunt uscarea naturala dupa spalare (uscatoarele de par dauneaza elasticitatii), masajele cu ulei de jojoba si o masca cu miere (este un balsam natural care va mentine parul hidratat).

Testul porozitatii

Starea cuticulelor si porozitatea parului poate fi verificata foarte simplu. Trage un fir de par printre degete, de la un capat la altul. Daca este neted, nu ai niciun motiv sa iti faci griji. Daca este aspru si inegal, are nevoie de masuri urgente.

Parul se poate deteriora din cauza colorarilor repetate, a uscatului cu foehnul sau a indreptarilor/ondularilor termice sau chimice. Incercati un tratament cu keratina, care il va netezi si il va face stralucitor din nou prin sigilarea cuticulelor. De asemenea, apa de orez face minuni daca va clatiti parul cu ea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare