Frumusete & Ingrijire

#sanatate #canicula #temperaturi ridicate #hidratare la temperaturi ridicate

Ghid de supravietuire pe canicula

Cand temperatura de afara se apropie de 40 de grade, disconfortul termic este deosebit de accentuat, ceea ce face ca aerul sa devina irespirabil, iar starea noastra sa fie puternic afectata. In plus, canicula este insotita si de umiditate, ceea ce pune in pericol sanatatea.

Canicula agraveaza numeroase afectiuni, duce la insolatie, oboseala si lesin. Insa, urmand cateva reguli, poti supravietui zilelor caniculare din aceasta vara fierbinte.

In general, abilitatea organismului de a-si regla temperatura este influentata de sanatate, varsta, stil de viata, dar si de locuinta noastra, pe care trebuie sa o pregatim pentru aceste zile fierbinti.

Iata cum sa supravietuiesti caniculei:

Pericolele caniculei

1. Fii constient de pericolele temperaturilor ridicate. Daca esti o persoana sanatoasa, in forma si care petrece mult timp in spatii cu aer conditionat, este foarte posibil ca zilele caniculare sa nu iti afecteze starea de bine. Cu toate acestea, canicula este un risc major pentru orice persoana, astfel ca este foarte important sa te protejezi corespunzator in aceste zile.

2. Temperaturile ridicate sunt o problema reala pentru sanatate. Caldura extrema face ca organismul sa isi depaseasca limitele, iar in perioadele caniculare functiile organismului sunt incetinite deoarece functioneaza la cote maxime pentru a-si mentine temperatura normala. Copiii, persoanele in varsta, bolnave, supraponderale sau obeze sunt categoriile de persoane cele mai afectate de canicula. In unele cazuri, canicula poate fi fatala.

Cum sa supravietuiesti caniculei

1. Pregateste casa pentru canicula. Pentru a preveni afectiunile cauzate de canicula, este foarte important ca locuinta ta sa fie bine izolata. Verifica ferestrele si usile, astfel incat aerul rece produs de aparatele de aer conditionat sa nu iasa din casa. Instaleaza jaluzele sau folii de aluminiu care sa reflecte lumina solara.

2. Imbraca-te adecvat. Chiar si in casa, pe canicula este important sa te imbraci corespuznator. Evita hainele groase si din materiale sintetice. Imbraca haine deschise la culoare. Cand iesi afara este important sa te acoperi de razele nocive ale soarelui. Poarta palarie, ochelari de soare si evita hainele in culori inchise.

3. Stai in casa cat mai mult posibil. Evitarea petrecerii timpului in aer liber este una dintre cele mai importante masuri pentru prevenirea riscurilor caniculei. Da drumul la aerul conditionat sau la ventilatoare.

4. Hidrateaza-te. In perioadele caniculare ai grija sa consumi multe lichide, in special apa. Evita alcoolul, sucurile carbogazoase si bauturile cu cofeina. Bea mai multa apa decat crezi ca ai nevoie. De asemenea, consuma bauturi reci, care sa reduca temperatura corpului.

5. Consuma alimente usoare. Alimentele fierbinti si bogate in calorii sunt contraindicate in perioadele caniculare. Aceste alimente maresc temperatura corpului. Incearca sa consumi mai multe fructe si legume proaspete, salate si supe reci. De asemenea, este indicat sa mananci mai putin, pentru ca organismul sa reziste la temperaturile ridicate.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare