Frumusete & Ingrijire

#somn #telefon #smartphone #intrerupere somn

Dormi cu smartphone-ul pe noptiera? Motivul pentru care trebuie sa-l scoti complet din camera

Smartphone-ul a devenit aproape o extensie a fiecaruia dintre noi. Il folosim de dimineata pana seara si, uneori, chiar si in timp ce, de fapt, ar trebui sa ne odihnim. Aceasta practica nu este lipsita, insa, de consecinte notabile. Potrivit unor cercetari recente, smartphone-ul, tinut adesea pe noptiera de langa pat, nici macar n-ar trebui sa se afle in dormitor in timpul noptii, din cauza multiplelor influente pe care le exercita asupra calitatii somnului.

Lumina albastra a telefonului iti pericliteaza somnul

In contextul in care o buna parte a populatiei isi foloseste smartphone-ul pe post de ceas desteptator, expertii sunt ingrijorati cu privire la efectele pe care aceasta practica le are asupra odihnei corespunzatoare.

Unul dintre aspectele care transforma telefonul intr-un accesoriu problematic pentru somn este lumina pe care o emite. Aceste gadgeturi inteligente, ultraperformante sunt prevazute cu ecrane care emit o lumina mai degraba albastra, desi ochiul uman o percepe ca fiind alba, iar aceasta are un efect stimulant asupra creierului.

Mai precis, odata ce te expui fie si doar pret de o fractiune de secunda la lumina emisa de ecranul smartphone-ului in timpul noptii, risti sa te trezesti de-a binelea, iar calitatea odihnei sa aiba, astfel, de suferit.

Este drept ca si TV-ul emite acelasi tip de lumina. Insa, spre deosebire de smartphone, acesta exercita o influenta mai mica din cauza distantei la care se afla fata de ochi.

"La fel ca in cazul tipului de lumina, ceea ce determina efectul asupra ceasului intern al organismului este intensitatea, durata, momentul zilei si distanta fata de sursa de lumina. Asadar, daca tii un ecran luminos foarte aproape de chip, la 2, 3 sau 4 dimineata, de fapt faci tot ce poti pentru a te mentine treaz", este de parere Debra Skene, neuroendocrinolog in cadrul Universitatii din Surrey, Marea Britanie.

Viata sociala activa si in timpul noptii? Mai bine nu!

Un smartphone performant, conectat in permanenta la Internet, iti permite sa fii mereu la curent cu ultimele noutati, sa comunici cu prietenii si familia si, per total, sa ai o viata sociala activa in orice moment al zilei. Insa obiceiul de a verifica cu religiozitate telefonul pentru a descoperi un mesaj nou iti poate pune in pericol calitatea somnului.

Potrivit spuselor lui Tom Stafford, lector in psihologie si stiinte cognitive in cadrul Universitatii Sheffield, simplul gand ca ar putea fi vorba despre o informatie interesanta - desi de cele mai multe nu este cazul - te determina sa dormi "iepureste", deci mai putin adanc, obicei care favorizeaza instalarea tulburarilor de somn, care culmineaza cu insomnia.

"Ca sa ai un somn satisfacator, trebuie sa te simti in siguranta si sa nu fii ingrijorat. Insa daca iti tii telefonul aproape de pat in timpul noptii, ii transmiti subconstientului ca, de fapt, esti la cheremul acestui aparat. Creierul va monitoriza situatia, iar somnul tau va fi mai usor de perturbat", este de parere si Neil Stanley, expert britanic in somn, citat de Daily Mail.

Sursa foto: dailymail.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare