Frumusete & Ingrijire

#piele #piele uscata #epiderma #frig #hidratare #crema #alimentatie

Cum sa-ti protejezi pielea uscata in sezonul rece

In sezonul rece, orice tip de piele se usuca si se fragilizeaza din cauza frigului. Insa, persoanele cu tenul uscat sunt cel mai mult afectate de temperaturile foarte scazute. Agresiunile climatice contribuie la pierderea lipidelor – uleiurile naturale – din epiderma si implicit la uscarea ei. Si nu este tot! In absenta grasimilor naturale de la suprafata epidermei, apa se evapora mult mai rapid, astfel tenul uscat devine si puternic deshidratat.

Lucrurile se complica si mai mult in sezonul rece, deoarece glandele sebacee nu produc deloc lipide pentru a-i permite epidermei sa lupte corect impotriva agresiunilor. Fara a tine cont de varsta, aceste glande isi reduc frecventa. Rezultatul: pielea se descuameaza mult mai usor, este lipsita de suplete, se intinde, se irita si se subtiaza.

Iata 6 sfaturi usor de urmat pentru a preveni uscarea extrem de puternica a pielii:

1. Protejeaza-te de frigul de afara

Fularele, esarfele, manusile, caciulile sunt aliatii tai cei mai pretiosi impotriva vantului si a aerului foarte rece. Evita totusi hainele din lana, sursa de frecare repetata a pielii, si vei evita si iritatiile. Daca este necesar sa porti o haina de lana, interpune intre aceasta si pielea ta un articol vestimentar din bumbac pentru a evita contactul cu materialul iritant.

2. Evita aerul uscat al incaperii

Daca nasul si gura (mucoasele in general) sunt uscate dimineata, este necesar sa umidifici aerul ambiental al incaperii, pentru ca si pielea ta va avea de suferit. Pentru a realiza acest lucru exista in comert umidificatoare de camera. Daca nu iti permiti un astfel de aparat electric, atunci plaseaza seara un vas cu apa calda pe calorifer.

3. Renunta la dusurile dese

Desigur, nimic nu este mai placut decat o baie calda in cada in momentul in care te intorci de la serviciu, pentru a te destinde si pentru a te reincalzi. Insa, paradoxal, baia efectuata in cada usuca pielea mult mai tare decat dusul. De asemenea, apa fierbinte sau foarte rece usuca si mai tare pielea decat apa calduta.

Este recomandat sa stai cat mai putin posibil in apa (inotul in piscina nu este deloc recomandat in timpul iernii). Opteaza pentru un sapun bland pe baza de glicerina care sa evite uscarea pielii si sa o hidrateze. Dupa dus, sterge-ti pielea prin mici tamponari cu prosopul (fara a freca puternic), verificand cu atentie pentru a nu lasa nicio zona umeda (chiar si in spatele urechilor).

4. Utilizeaza o crema puternic hidratanta

Dupa fiecare dus si inainte de a iesi in frig, adopta sistemic reflexul hidratarii: privilegiaza produse simple, hipoalergice, fara parfum (fara alcool), cat mai blande. Aceste lotiuni hidratante sunt importante in special pentru copii si femeile insarcinate a caror piele este mai sensibila sau sufera modificari.

5. Nu uita de crema cu factor de protectie solara

Asprimea frigului iti impune sa ai grija de pielea ta, insa chiar si in absenta soarelui, trebuie sa te protejezi de razele UV. Pielea fetei este mult mai sensibila decat restul corpului iar daca mergi la munte obligatoriu trebuie sa folosesti o crema  cu factor de protectie. La munte, razele ultraviolete sunt mult mai puternice decat la mare. Reflexia soarelui pe zapada sau pe gheata este mult mai periculoasa decat in timpul verii.

6. Ai grija de alimentatia ta

O alimentatie variata insotita de bauturi sanatoase (apa, ceaiuri, sucuri de fructe etc) aduce apa, vitaminele si acizii grasi esentiali pentru mentinerea supletii si elasticitatii pielii. O piele frumoasa si hidratata nu tine doar de cat de scumpa este crema pe care o cumperi, ci si de alimentele pe care le consumi. Vitamina C care protejeaza colagenul din piele se gaseste in cantitate considerabila in citrice, ardei gras, brocoli, mere, capsune etc.

De asemenea, vitamina A sau betacarotenul (se gaseste in special in morcovi), acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6 (peste, nuci), vitamina B (banane, alune, carne de pui etc) sunt cativa dintre nutrientii importanti pentru sanatatea pielii .

Pe de alta parte, este recomandat sa diminuezi consumul de cafea, bauturi carbogazoase cu cafeina si alcoolul. Un dusman incontestabil al pielii uscate ramane fara indoiala tutunul!

Citeste despre:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare