Frumusete & Ingrijire

#braketuri #tratament ortodontic #aparat dentar # ortodentie

Cum sa alegi medicul ortodont potrivit

Din ce in ce mai multe persoane constientizeaza importanta unei danturi sanatoase si a unui zambet frumos, insa odata luata hotararea de a purta aparatul dentar sunt puse in fata unei alte alegeri greu de facut: gasirea unui ortodont potrivit.  Medicul ortodont Mihaela Dan trece in revista principalele criterii in alegerea medicului curant, precum si capcanele care ar trebui evitate in acest proces.

Desi internetul abunda in articole despre alegerea tipului de aparat dentar, tratamentul ortodontic nu consta, doar in braketuri, care reprezinta o unealta de care se foloseste specialistul ortodont si care transpune in rezultate experienta acestuia. Asadar, drumul catre un zambet frumos si sanatos incepe cu alegerea corecta a medicului pe baza unor criterii importante, printre care:

Experienta profesionala
 
Oricat de buna ar fi pregatirea teoretica a unui medic, cel mai important este ca acesta sa aiba o experienta cat mai indelungata, cu cat mai multe cazuri tratate din fiecare tip de problema ortodontica.
 
“Aplicarea teoriei in practica pe cat mai multe cazuri si cat mai variate ajuta medicul sa observe particularitatile fiecaruia in parte, sa inteleaga ce metoda funtioneaza mai bine si care mai putin bine si sa adapteze tratamentul pentru fiecare caz in parte pentru a obtine un rezultat foarte bun, intr-un timp cat mai scurt. Reactia la tratamentul ortodontic este diferita de la un pacient la altul, experienta medicului fiind cea care face diferenta intre un tratament care dureaza 1-1,5 ani in loc de 2-3 si un rezultat foarte bun in locul unuia acceptabil”, atentioneaza dr Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul clinicii Orto-Implant Expert.

Rezultatele obtinute

Fotografiile “inainte si dupa” ale unor cazuri cat mai variate sunt un factor important in alegerea unui ortodont deoarece ele reflecta competenta acestuia prin experienta atat cu cazuri usoare, cat si cu cele complicate, cu aparate dentare de toate tipurile (fixe sau mobile) si cu pacienti copii, adolescenti sau adulti.
 
Recomandarea din partea altor pacienti
 
Recenziile des intalnite pe internet din partea unor persoane necunoscute, dar care isi exprima parerea sincer, fie recomadarea directa din partea unei persoane cunoscute (rude, prieteni, colegi etc.) pot fi foarte utile in alegerea unui medic ortodont.
 

Participarea constanta la cursuri si congrese de specialitate

 
In medicina perfectionarea continua este esentiala si reprezinta o datorie a medicului, responsabil de a asigura cel mai bun tratament pacientilor sai.
“Continua perfectionare a medicului este un alt criteriu important in alegerea unui ortodont deoarece prin prezenta la cursuri si congrese medicul afla care sunt noile descoperiri in ortodontie si progresele facute in domeniu. La acestea se adauga si schimbul de experienta cu alti medici, ceea ce-l poate ajuta sa-si imbogateasca perspectiva asupra unor cazuri dificile, totul in beneficiul pacientilor sai”, explica doamna doctor Mihaela Dan.
 

Rabdarea si empatia pentru pacient

 
Multi dintre purtatorii de aparate dentare sunt copii, iar acestia sunt de multe ori tematori la stomatolog. Rabdarea cu care medicul ortodont abordeaza micutul pacient, experienta in lucrul cu cei mici si capacitatea de a crea o legatura cu acestia sunt esentiale pentru reusita tratamentului, cu atat mai mult cu cat acesta este de durata.
 

Principala capcana – pretul

Cel mai daunator criteriu este pretul si caderea in capcana ofertelor.
 
“Destul de des parintii sau chiar adultii care doresc sa urmeze un tratament ortodontic cad in capcana alegerii unui aparat ieftin, luand in considerare doar pretul. Desi situatia financiara are o importanta mare in luarea unei decizii, este necesar ca viitorii pacienti sa ia inconsiderare un lucru chiar mai important: indreptarea dintilor nu tine doar de aspectul estetic, ci este si o problema de sanatate dentara, iar alegerea unui medic bun este esentiala pentru a evita complicatii ulterioare si, implicit, costuri suplimentare”, explica doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont.
 
Asadar, atunci cand este vorba despre sanatate, primul criteriu nu trebuie sa fie preturile mici, ci competenta si profesionalismul. Alegerea unei oferte “bune si ieftine” in ortodontie este posibil, in unele cazuri, sa coste foarte scump la final: un tratament lung de cativa ani, un rezultat mediocru si complicatii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare