Frumusete & Ingrijire

#copil #calcaie #balsam #buze #maini #gomaj #alimentatie #iarna #frig #ten #piele #crema #hidratare

Cum iti protejezi pielea in perioada iernii

Pielea este sensibila in toate anotimpurile, insa conditiile climaterice din timpul iernii pot constitui un adevarat pericol. In aceasta perioada a anului, epiderma sufera adesea din cauza uscarii excesive. Frigul, vantul, baile fierbinti, aerul uscat din locuinte, hainele groase sunt factori care actioneaza in defavoarea celui mai mare organ al corpului.


Acestia favorizeaza incetinirea secretiei sebacee (a sebumului) si micsoreaza eficacitatea filmului hidrolipidic care contribuie practic la supletea si elasticitatea pielii . Acest film hidrolipidic este pus in pericol in momentul in care apa nu mai este retinuta in tesuturi, adesea din cauza aerului rece si uscat de afara, dar si a aerului cald si uscat din interior.

Rezultatul: pielea se usuca foarte repede, devine rosie, rugoasa si deshidratata.

Solutia: nu trebuie sa astepti ca pielea ta sa sufere. Hidratarea timpurie este pasul cel mai important. Este indicat sa optezi pentru o crema nutritiva pe baza de uleiuri, deoarece cele pe baza de apa se evapora usor.

Tips: inainte de a incepe procesul de hidratare cu lotiuni si creme hranitoare pe durata iernii, este bine sa iti cureti pielea de celulele moarte. Iti poti face un gomaj, insa doar o singura data pe luna. Crema va fi absorbita mult mai usor, iar pielea se va hidrata corespunzator.

 

Hidrateaza-ti zonele vulnerabile la frig

Este necesar sa folosesti in fiecare zi o crema nutritiva, cu o textura mai uleioasa decat cea pe care o folosesti in sezonul cald, si sa insisti asupra zonelor vulnerabile la frig. Indiferent ca porti manusi, fes sau fular, partile corpului cele mai sensibile la temperaturi scazute si implicit la afectiunile cauzate de acesta sunt mainile, picioarele si capul – urechi, nas, buze. Acestea sunt puncte sensibile ale corpului care pot suferi dramatic, daca nu le hidratezi corespunzator.

Atentie la maini!

In special femeile descopera ca mainile lor se usuca foarte tare si devin mai aspre. Pe langa temperatura scazuta de afara se adauga o cauza frecventa a uscarii epidermei: spalatul vaselor fara manusi de cauciuc.

Tips: evita trecerea brusca a mainilor de la apa calda la rece. De asemenea, nu-ti expune la frig mainile ude deoarece pielea este foarte fragila. Dupa ce te-ai uscat, foloseste o crema hranitoare si protectoare (pe baza de glicerina), chiar de mai multe ori pe zi.

 

Buze crapate , un vis uitat demult

Folosirea unui balsam de buze este necesara pe toata perioada sezonului rece pentru a evita deshidratarea acestei zone extrem de sensibile. Este recomandat sa folosesti produse de calitate pentru a nu agrava starea buzelor afectate de frigul de afara, in loc sa o ameliorezi. Retine ca majoritatea rujurilor cu actiune permanenta si cu texturi mate sunt deshidratante si duc la uscarea buzelor.

Tips: Pentru a indeparta celulele moarte din zona buzelor, poti folosi o periuta de dinti cu perii foarte moi. Dupa aceea, aplica un balsam de buze foarte hidratant.


Redu durata baii!

Este indicat sa inlocuiesti baile lungi cu apa fierbinte, cu dusuri rapide cu apa calduta. Caldura puternica provocata de apa fierbinte usuca epiderma foarte tare. De asemenea, renunta la folosirea sapunului pentru a elimina mirosurile neplacute.

Opteaza mai degraba pentru un gel de dus hidratant, mult mai bland cu pielea ta. In general, sapunurile sunt responsabile de aparitia iritatiilor. O mare parte contin coloranti, parfumuri puternice, in general substante tari. Copiilor si persoanelor cu pielea uscata nu le este deloc indicat sa foloseasca astfel de produse, cunoscute pentru duritatea lor.

Ai grija de calcaie!

In mod natural, dupa spalare, trebuie sa iti hidratezi pielea in profunzime, pentru a forma un fel de bariera care sa impiedice apa sa se elimine. Nu uita de calcaie. Acestea au tendinta de a se usca foarte tare in perioada iernii si adesea sunt supuse degeraturilor. Pentru a preveni craparea lor, este bine sa folosesti un produs de ingrijire pe baza de glicerina.

Tips: evita produsele demachiante pe baza de alcool. Substantele continute (parfum, conservanti, alcool) vor indeparta grasimea naturala a pielii (sebumul).

 

Mananca sanatos!

Alimentatia joaca un rol important in ceea ce priveste starea de sanatate a pielii. Vitamina A care se gaseste din abundenta in fructe si legume contribuie la mentinerea epidermei in stare buna de sanatate. Vitamina B impiedica pielea sa se crape, in timp ce vitamina C ii confera elasticitate.

Cum ingrijim pielea copilului?

Iarna este dusmanul pielii fragile. Epiderma copiilor este puternic vizata, pentru ca este mult mai delicata si mai fina decat cea a adultilor. Tocmai de aceea, pielea micutilor are nevoie de o protectie mai mare pentru a nu fi agresata in aceasta perioada a anului. Lotiunile si cremele hidratante pot preveni si trata aceste neplaceri. Pentru a alege produsele potrivite, trebuie sa tii cont de tipul de piele al copilului tau. De asemenea, ai grija sa-l imbraci adecvat, cu hainute de iarna in care sa se simta confortabil si sa fie protejat de frig.

Hidratare intr-un minut

Daca esti o persoana ocupata si mereu pe fuga, este suficient sa vaporizezi pe tot corpul, in fiecare dimineata, un spray ultrahidratant. Inainte de a iesi din casa, aplica pe fata, inclusiv pe urechi, o crema nutritiva adaptata tipului tau de ten.

De asemenea, hidrateaza-ti mainile pentru ca acestea se usuca foarte tare si foloseste pentru buze un gloss pe baza de glicerina. Nu vei pierde mai mult de un minut. Gandeste-te ca la un ritual amuzant pe care trebuie sa-l faci in fiecare dimineata.

In masura in care timpul iti permite iti poti hidrata zonele mai sensibile chiar de mai multe ori pe zi. In plus, o data la doua saptamani poti folosi o masca de fata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare