Frumusete & Ingrijire

#cosmetice #machiaj #produse cosmetice #farduri

Cosmeticele ne distrug sanatatea?

Produsele cosmetice expirate pot afecta in mod grav pielea si sanatatea. Astfel, femeile isi pun sanatatea in pericol atunci cand folosesc cosmetice necorespunzatoare. Multe femei nu constientizeaza faptul ca si produsele de machiat sau de cosmetica au un termen de valabilitate. Infectii ale ochilor si pielii sau iritatii sunt cateva dintre cele mai comune reactii ale pielii in urma folosirii produselor cosmetice expirate.

Femeile se ataseaza de produsele de machiaj sau de infrumusetare pe care le folosesc in mod regulat. Unele femei pastreaza astfel de produse chiar si ani de zile. Aceste produse nu numai ca nu mai sunt la fel de eficiente, dar pun si sanatatea in pericol. Spre deosebire de alimente, cosmeticele expirate nu au reactii imediate asupra pielii sau sanatatii, astfel incat multe femei nu se gandesc ca este necesar sa le inlocuiasca.

Unele produse pot fi contaminate cu bacterii si mucegaiuri care apoi sunt transferate in piele si in aerul pe care o persoana il respira. Produsele cosmetice precum cremele, fondurile de ten sau mascar, au un continut mare de apa si sunt cele mai sensibile.
 

La ce trebuie sa fii atent
 

Atunci cand folosesti produse cosmetice si de machiaj in mod regulat, trebuie sa fii atent in special la shimbarile de miros si consistenta. Daca un produs este alterat, acest lucru se vede inaspectul sau. De exemplu, anumite produse se separa in mai multe straturi, isi schimba culoarea, au un miros neplacut si, in cel mai grav caz, au urme de mucegai.

Daca esti atent la termenul de valabilitate al acestor produse, nu vei avea astfel de probleme. De asemenea, atunci cand folosesti in mod frecvent produse cosmetice, trebuie sa fii atent si la perioada de valabilitate de la data deschiderii. Daca dupa o anumita perioada, produsele cosmetice isi schimba textura si mirosul este timpul sa le arunci.

De asemenea, trebuie sa mai fii atent si la locurile in care depozitezi produsele cosmetice si de machiaj, buretii si periile. Ai grija ca locurile sa fie uscate si curate. Buretii de machiaj sunt locurile ideale pentru adapostirea bacteriilor, in special daca nu sunt inlocuite frecvent si nu sunt spalate.
 

Ce contin produsele cosmetice
 

Femeile achizitioneaza numeroase produse cosmetice, care sa le ajute sa arate cat mai bine. Toate aceste produse contina insa numeroase chimicale . Astfel, o persoana foloseste zilnic peste 500 de chimicale, care provin din produsele cosmetice. De asemenea, produsele antiimabtranire pot avea efectul opus, ducand astfel la imbatranirea prematura a tenului. Mult mai ingrijorator este insa faptul ca multe produse cosmetice contin ingrediente cu efecte secundare extrem de periculoase atat pentru piele cat si pentru sanatate.

Multe dintre substantele folosite in produsele cosmetice se gasesc si in detergentii pe care ii folosim pentru spalarea rufelor sau a podelelor din casa. Aceste substante provoaca iritatii, dereglari hormonale, probleme de fertilitate si chiar cancer.

Iata la ce trebuie sa fii atent atunci cand folosesti produse cosmetice:
 

Produse cosmetice pentru ochi
 

Trebuie sa fii extrem de atent atunci cand folosesti produse cosmetice pentru ochi. Mascara sau tusul lichid sunt produse care se gasesc in general in tuburi de culoare inchisa. Astfel ca este mult mai greu sa observi shimbarile de textura. Aceste produse sunt ideale pentru inmultirea bacteriilor.

Rimelurile sunt produse care au un termen de valabilitate destul de mic. Cele mai multe contin apa si sunt astfel mult mai sensibile in contact cu aerul. Conjunctivita sau infectiile sunt doar cateva dintre reactiile folosirii unor produs cosmetice pentru ochi cu termen de valabilitate expirat. Atunci cand foloseste produse cosmetice pentru ochii trebuie sa fii foarte atent. Ochii sunt sensibili, iar infectiile pot fi extem de dureroase si de lunga durata.

Daca ai descoperit ca rimelul sau crema de ochi a expirat arunc-o imediat. De obicei, rimelurile au termen de valabilitate intre 3 si 6 luni. Daca observi insa ca este mai uscat si nu se aplica usor, este momentul sa il inlocuiesti. Tusul lichid de ochi are un termen de valabilitate de 3 luni. Fardurile si creioanele dermatograf nu contin apa si pot fi folosite mult mai mult timp, intre 12 si 24 de luni.
 

Produse cosmetice pentru piele
 

Mancarimi, infectii sau eczeme sunt cateva dintre reactiile pielii la folosirea produselor cosmetice expirate. Fondurile de ten si cremele contin cantitati mari de apa. Apa ajuta la textura cremoasa a unui produs cosmetic. Totodata, aceste produse sunt si cele mai sensibile si contin cele mai mari cantitati de substante chimice. Trebuie sa mai fii atent si la rujuri si glossurile de buze. Aceste produse sunt cel mai expuse contaminarii cu bacterii.

Termenul de valabilitate pentru un fond de ten este de 6 luni, pentru pudra aproximativ 2 ani, iar pentru rujuri de cel mult 12 luni.

Iata ce contin produsele cosmetice pe care le folosim zilnic:

  • Sampoanele contin peste 15 chimicale. Cele mai periculoase sunt Sodium Lauryl Sulphate, Terasodium si Propylene. Efectele secundare ale acestor chimicale sunt iritatiile si infectiile ochilor.
  • Fixativul de par contine peste 11 chimicale. Cele mai periculoase sunt Octinoxate si Isophthalte. Acestea pot provoca iritatii ale ochilor, nasului si gatului, deregalri gormonale si alergii.
  • Produsele autobronzante contin 22 de chimicale. Cele mai periculoase sunt Ethylparaben, Propylparaben si Methylparaben. Acestea pot provoca iritatii, mancarimi si dereglari hormonale.
  • Lotiunile de corp contin 32 de chimicale. Cele mai periculoase sunt Propylparaben, Methylparaben si Polyethylene Glycol. Acestea pot provoca iritatii, infectii si dereglari hormonale.
  • Deodorantele contin 15 chimicale. Cele mai periculoase sunt Isoprpyl Myristate si aromele artificiale de parfum. Acestea pot provoca iritatii, ameteala, dificultati de respiratie sau alergii.
  • Fondul de ten contine 24 de chimicale. Cel mai periculos este Polymethyl methacrylate. Acesta poate provoca alergii si iritatii. In cazuri grave, fondurile pot slabi sistemul imunitar si pot duce la cancer.
  • Fardurile de ochi contin 26 chimicale. Cel mai periculos este Polythylene terephthalate. Acesta poate provoca iritatii, mancarimi si dereglari hormonale.
  • Rujul contine 33 de chimicale. Cel mai periculos este Polymenthyl methacrate. Acesta poate provoca alergii si chiar cancer.
  • Lacul de unghii ocntine 31 de chimicale. Cel mai periculos este Phthalates. Acesta poate provoca infertilitate.
  • Parfumurile contin 250 de chimicale. Cel mai periculos este Benzaldehyde. Acesta poate provoca iritatii ale gurii, gatului si ochilor, greata sau ameteala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare