Frumusete & Ingrijire

#piele #imbatranire #riduri #crema #soare

8 lucruri pe care trebuie sa le stii despre pielea ta

Odata cu trecerea anilor, pielea ta incepe sa piarda batalia cu timpul. Epiderma este supusa procesului natural al imbatranirii cutanate. Daca vrei sa afli care sunt cauzele si consecintele tratamentelor, cat de eficiente sunt cremele impotriva ridurilor, descopera  raspunsurile la cele mai frecvente intrebari.

1.  De ce pielea se rideaza, se lasa si se pateaza cu trecerea timpului?

Imbatranirea cutanata este rezultatul combinat a trei factori cheie: mediul inconjurator, trecerea timpului si schimbarile hormonale. Poluarea si razele ultraviolete la care este supusa zilnic pielea duc la imbatranirea cauzata de mediu care se manifesta prin riduri si pete, in general dupa varsta de 20 de ani.

Imbatranirea hormonala, care apare intre 45-50 de ani, se manifesta in momentul in care organismul sufera schimbari majore (menopauza la femei de exemplu). Imbatranirea cronologica este factorul cel mai important, deoarece este ireversibila si este programata in celulele fiecarui individ.   

2.  Pot sa-mi ajut pielea sa se pastreze mai energica o perioada mai mare de timp?

Fara energie, celulele pielii nu se pot regenera. Studii stiintifice demonstreaza ca excesul de zahar din celule diminueaza ratiile de energie si degradeaza celulele. Cea mai nociva dintre zaharuri este glucoza care nu poate fi asimilata de celule si care blocheaza actiunea antioxidanta.

Rezultatul: se incetinesc procesele de sinteza ale colagenului, se ard rezervele de energie, creste vulnerabilitatea pielii la stres si se accelereaza procesul de imbatranire.

3.  De ce trebuie utilizate cremele cu factor de protectie?

Medicii dermatologi recomanda ca un prim gest pentru a proteja pielea impotriva trecerii timpului, aplicarea unei creme cu factor de protectie solara . Soarele agreseaza puternic pielea, iar dupa fiecare expunere arde o parte dintre celule. Creme cu factor de protectie au o formula care se bazeaza pe accelerarea proceselor normale de regenerare celulara.

4.  Cat de important este pentru piele sa bei multa apa?

Apa contribuie la sanatatea intregului organism, aceasta jucand un rol important in buna functionare a rinichilor, eliminarea toxinelor etc. Insa, influenta ei directa asupra pielii este limitata, pentru ca dupa ce a fost absorbita de organism apa se evapora. Si pentru ca pielea sa para supla si sanatoasa, este primordial sa retii apa in epiderma cu ajutorul produselor hidratante.

5.  Anumite alimente contribuie la incetinirea procesului de imbatranire a pielii?

Este adevarat ca anumite elemente nutritive participa la coeziunea cutanata. Mai precis, calciul, seleniul, magneziul si manganul sunt minerale esentiale structurii epidermei. Absorbtia lor din alimentele care le contin este benefica pentru epiderma, insa actioneaza mai bine daca sunt aplicate direct pe piele.

Din hrana ingerata, doar 1% din vitamine si minerale ajung la piele, restul servesc functionarii interne a corpului, fiind mai apoi eliminate de rinichi. Pentru a avea o piele frumoasa si sanatoasa este ideal sa combini un regim alimentar echilibrat cu produse de ingrijire cutanata.

6. Care sunt ingredientii esentiali dintr-o crema antirid?

Unul dintre componentele esentiale unei creme antirid este glucozamina, un ingredient  descuamant bland care accelereaza formarea si repararea cartilajelor, crescand elasticitatea pielii si combatand actiunea distructiva a radicalilor liberi.

De asemenea, peptidele sunt aminoacizi care formeaza proteinele, esentiale pentru o piele tanara si fara riduri. Peptidele pot favoriza cresterea acidului hialuronic, substanta responsabila pentru elasticitatea si fermitatea epidermei.

Atentie mare la acizii din fructe care au inceput sa se foloseasca in tot mai multe creme, deoarece sunt contin substante foarte iritante.

7. Cremele antirid se folosesc toata viata?

Formulele antiimbatranire de calitate vor fi intotdeauna benefice pentru piele, chiar daca dupa o anumita varsta ridurile au devenit extrem de pronuntate. La persoanele care depasesc 60 de ani, efectul reparator al acestor creme atinge punctul de maxima eficienta, stimuland productia de colagen, ameliorand densitatea cutanata si protejand celulele de agresiunile exterioare (poluare, UV).

Astfel, cu cat pielea imbatraneste mai mult cu atat substantele active au un efect mai perceptibil asupra tenului, deoarece apetitul pielii este foarte mare si nevoile acestea sunt pe masura.

8. Cremele trebuie schimbate regulat pentru ca pielea se obisnuieste cu ingredientii lor?

Nu. Pielea este un invelis viu care se reinoieste in continuu. Pentru ca efectele sa fie cele scontate, epiderma are nevoie de ingrijire constanta si regulata. Este indicat ca in momentul in care ai gasit o formula care ti se potriveste sa nu o schimbi. Cand iti schimbi des crema hidratanta, epiderma este fortata sa consume cantitati mari de energie pentru a de adapta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare