Fitness

#exercitii fizice #emotii #fitness #influenta #bicileta

Studiu: Emotiile pun in pericol efectuarea regulata de exercitii fizice

Persoanele fericite sau, dimpotriva, deprimate prezinta un risc similar de a nu face miscare in mod constant, sustine un nou studiu realizat in cadrul Universitatii John Carroll din SUA. Astfel, conform acestui studiu, emotiile resimtite, fie ele pozitive ori negative, par sa fie raspunzatoare de inconsistenta oamenilor cand vine vorba despre efectuarea regulata a unor exercitii fizice.

Activitatea fizica regulata - jogging, fitness, aerobic, dans, plimbari in ritm alert etc. - este cheia unei sanatati de fier pana la varste inaintate. Intr-o lume a consumului excesiv de produse fast-food si a sedentarismului, incapacitatea de a transforma miscarea fizica ocazionala intr-una constanta reprezinta o reala problema.

Te-ai intrebat vreodata de ce nu reusesti sa mentii frecventa exercitiilor fizice? Un nou studiu, care urmeaza sa fie publicat in revista "Psychology of Sport and Exercise", iti poate oferi o explicatie plauzibila: din cauza emotiilor pe care le declanseaza starea actuala de spirit, fie ea pozitiva ori negativa.

La studiu au participat 153 de studenti care au fost impartiti in 3 grupuri diferite. Primul grup a urmarit un filmulet amuzant, cel de-al doilea a vizionat o scena trista din pelicula "Marley & Me", in timp ce al treilea grup a urmarit un fragment dintr-un documentar despre afaceri. Scopul acestor vizionari a fost acela de a-i transpune pe studenti intr-o stare anume: pozitiva, negativa, respectiv neutra.

Ulterior, studentii au fost rugati sa completeze un chestionar cu intrebari referitoare la activitatea lor fizica. Printre altele, chestionarul in cauza continea intrebari legate de frecventa exercitiilor fizice si de cat de dispusi erau tinerii sa demareze un program regulat de exercitii fizice in urmatoarea perioada.

Cercetatorii se asteptau ca studentii din grupul care urmarise filmuletul amuzant sa afirme intr-o proportie mai mare ca isi doresc sa initieze activitati fizice in urmatoarea perioada, comparativ cu cei din grupul neutru, respectiv "trist".

Cu toate acestea, studentii din primul grup, care au afirmat ca planuiesc sa inceapa sa faca sport in urmatoarea perioada, au fost mai putin numerosi decat cei din grupul neutru. In ceea ce-i priveste pe studentii din grupul "trist", acestia au fost cel mai putin dornici de a initia si intreprinde asemenea activitati.

In urma acestor rezultate, cercetatorii de Universitatea John Carroll au concluzionat ca studentii din grupul pozitiv ar fi putut fi determinati de vizionarea filmuletului amuzant sa isi indrepte atentia catre activitati placute, fara ca sportul sa se numere printre ele. Cat despre studentii in grupul "trist", specialistii au concluzionat ca acestia nu se simt atrasi de activitatea fizica, intrucat nu ii percep beneficiile asupra sanatatii.

Concluzii

Per total, au conchis cercetatorii americani, oamenii care se afla intr-o stare de spirit neutra - sunt in general fericiti, insa nu au fost expusi unor stimuli emotionali care sa le duca starea de bine la un nivel superior - au cele mai mari sanse sa demareze si sa mentina activitatea fizica, comparativ cu oamenii tristi sau cei foarte fericiti.

Cu toate acestea, insista specialistii, decizia finala nu trebuie lasata in baza "emotiilor", indiferent de natura lor: hotararea de a initia un program regulat de exercitii fizice trebuie sa fie una rationala, care sa evidentieze intocmai avantajele unui astfel de stil de viata.

Foto:kronstantinople.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare