Fitness

#riscuri sport canicula #sport vara #riscuri #vara #miscare #sport

Miscare in timpul verii? La ce sa fii atent si ce trebuie sa stii

Pe perioada verii activitatile fizice desfasurate in exterior devin o provocare chiar si pentru cei mai experimentati dintre noi. Exercitiile fizice sub razele soarelui duc la supraincalzire si creeaza disconfort.

Zilele cu mai putin soare, usor innorate dar cu temperaturi crescute, ofera intregii familiei ocazia perfecta pentru iesiri si activitati in aer liber. In aceste zile putem incerca plimbarile lungi pe jos, inotul, ciclismul, sariturile cu coarda, cursele cu obstacole, un meci de fotbal, o partida de tenis de camp si multe alte activitati sportive. Chiar si gradinaritul poate fi minunat intr-o astfel de zi.

Insa, odata cu venirea verii, activitatile in aer liber devin tot mai dificile, datorita caldurii, a radiatiilor solare dar si a umiditatii crescute din atmosfera.

Sfaturi pentru desfasurarea activitatilor fizice in timpul verii

Pentru a nu renunta la activitatile fizice in perioada verii, si a va bucura de o viata energica si sanatoasa, luati in calcul cateva lucruri care va vor ajuta.

  • Alegeti orele potrivite - evitati activitatile fizice in orele de varf, adica in intervalul dintre pranz si ora 15.
  • Hidratati-va corespunzator - beti multa apa inainte, in timpul si dupa activitatea fizica, chiar daca nu va este sete. Setea este deja un semn de deshidratare, asa ca nu asteptati aparitia ei. Cand iesiti sa faceti miscare in zilele de vara, este recomandat sa aveti intotdeauna o sticla cu apa la dumneavoastra.
  • Purtati haine adecvate - vara se recomanda sa purtati haine usoare, in culori deschise, realizate din materiale naturale cum ar fi bumbacul sau inul. Protejati-va ochii cu ochelari de soare si purtati o sapca sau o palarie care sa va apere de radiatiile UV.
  • Ascultati-va organismul - nu trageti de dumneavoastra si luati pauze frecvente la umbra, beti apa si odihniti-va. Astfel corpul primeste ragazul necesar pentru a se adapta caldurii si a functiona corespunzator.
  • Urmati sfatul medicului - daca urmati un tratament, suferiti de boli cardiovasculare, diabet sau alte boli cronice, inainte de a va face un program de activitate in aer liber vara, consultati-va cu medicul dumneavoastra.

Alimentatia recomandata pe perioada verii

In timpul verii, cand avem de ales dintr-o mare varietate de legume si fructe, se recomanda sa adoptam o alimentatie cat mai usoara si mai naturala si sa profitam de bogatia cu care ne rasfata acum natura. Astfel, se recomanda gustarile usoare, reci si sanatoase, inainte si dupa activitatea desfasurata, cum ar fi:

  • fructe reci;
  • smoothie-uri din fructe;
  • fructele uscate;
  • salatele cu legume, fasole, ton sau somon;
  • legumele crude care pot racori cum ar fi castravetii, morcovii sau telina;
  • apa rece in care ati adaugat sirop natural din fructe, felii de citrice sau felii de castravete.

Alte metode de a evita caldura

Chiar daca este cald, exista solutii pentru a evita caldura si a nu renunta la activitatile fizice:

  • gasiti locatii in care puteti fi activi departe de caldura, cum ar fi spatiile comerciale, centrele de recreere sau salile de fitness;
  • orientati-va catre activitatile pe care le puteti desfasura acasa sau la locul de munca;
  • mutati programul de antrenament dimineata devreme, sau seara tarziu, cand temperaturile sunt rezonabile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare